Adriana
Publicat în 18 octombrie 2017, 16:55 / 155 elite & idei

Radu Crap: Alegerile parlamentare din Austria: populismul ca parte a sistemului politic

Radu Crap: Alegerile parlamentare din Austria: populismul ca parte a sistemului politic
+ Observator

Sondajele de opinie nu au dat greş în Austria: conservatorii conduşi de Sebastian Kurz au câştigat alegerile. Mişcarea de a rupe coaliţia de guvernare tradiţională SPÖ – ÖVP în luna mai, lăsând ca ţara să fie gestionată doar de social-democraţi, s-a dovedit a fi inteligentă.

Mai mult ca sigur, noua coaliţie de guvernare va fi împreună cu FPÖ, partidul populist de dreapta condus de Heinz-Christian Strache. Dacă în 2000 alianţa celor două partide la guvernare a dus la izolarea internaţională a Austriei, în 2017 aceeaşi coaliţie nu va mai provoca pasiuni şi disensiuni la Bruxelles. Motivul este că Austria a fost urmată de mai multe ţări în care partidele populiste au ajuns la putere. Pragmatic vorbind, la Bruxelles se preferă o coaliţie în care un partid membru PPE va avea întotdeauna întâietate, unei guvernări minoritare a unui partid populist, de dreapta sau de stânga. Standardele democratice sunt astăzi diferite faţă de anul 2000: chiar şi o guvernare a unui partid populist de stânga (Syriza în Grecia) este acceptată ca partener de dialog. Iar Sebastian Kurz este deja o figură cunoscută la Bruxelles, prestaţia sa ca ministru de externe fiind apreciată.

http://adevarul.ro/news/politica/alegerile-parlamentare-austria-populismul-parte-asistemului-politic-1_59e51ccd5ab6550cb830f57a/index.html

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe