Radu Magdin: Avem nevoie de soluţii pentru trafic şi dezvoltare urbană, de un primar cu viziune şi mâneci suflecate, nu de un primar presupus simbol
Candidatul PNL la Primăria Capitalei rămâne stindardul luptei anticomuniste din 1990. Însă flacără aprinsă atunci la Universitate s-a stins treptat, iar Marian Munteanu nu mai poate fi considerat azi o emanaţie credibilă a societăţii civile, susţin analiştii. Privit strict din unghi politic, Munteanu e ca apa sfinţită: atrage voturi din zona naţionalistă, dar pierde electoratul tradiţional al PNL transmite Adevarul.
Ce valoare politică mai are Marian Munteanu astăzi? Aceasta este întrebarea care s-a născut concomitent cu anunţul PNL că liderul Pieţei Universităţii – al „tinerilor frumoşi şi liberi“ varianta 1990 – va candida la Primăria Capitalei. În jurul acestei întrebări, „Adevărul“ , cu ajutorul specialiştilor, a ţesut o analiză pentru a încerca să-l plaseze cât mai exact pe candidatul-surpriză al PNL în jocul politc actual. Urmează un portret al lui Marian Munteanu, adunat din întrebări şi răspunsuri.
„E începutul unui parteneriat solid între PNL şi societatea civilă“, a spus Marian Munteanu după ce PNL i-a validat candidatura. „Să fim serioşi. Ce fel de acţiuni a făcut Marian Munteanu în societatea civilă? Nu ştiu să fi condus un ONG, să fi făcut vreo mişcare de protest, să fi participat măcar la vreo mişcare de protest. Este pură propagandă“, crede sociologul Mircea Kivu. Aşadar, trebuie să separăm societatea civilă din 1990, când s-a ieşit în stradă pentru democraţie, cu societatea civilă de azi, când se luptă împotriva gazelor de şist sau a exploatării de la Roşia Montană. Pe scurt, drumul de la „golani“ la hipsteri. „Marian Munteanu a fost un simbol al luptei anticomuniste, nimeni nu contestă aceste lucruri, nimeni nu i le ia, dar să nu uităm că acele evenimente s-au petrecut acum 25 de ani. El nu mai există azi în spaţiul public. Studenţii mei de la facultate habar nu au cine este Marian Munteanu. Acea ziaristă l-a întrebat dacă a fost în Piaţa Universităţii. Iar dacă o ziaristă n-a auzit de Marian Munteanu, ce să mai vorbim de alţi tineri“, comentează sociologul Alfred Bulai.
Analistul politic Radu Magdin spune că era politicianului simbol a cam apus. Bucureştiul are nevoie de soluţii. „Nici a treia candidatură a PNL nu e cu noroc. Personajul, respectabil la momentul 1990, nu e ancorat bine în arena politică, având asocieri de imagine ulterioare care nu îi priesc. Avem nevoie de soluţii pentru trafic şi dezvoltare urbană, de un primar cu viziune şi mâneci suflecate, nu de un primar presupus simbol“, arată Magdin.
„Voturile celor care umplu Bucureştiul de cruci“ Porivit unor lideri ai PNL, Marian Munteanu a fost ales şi pe baza unui calcul electoral pragmatic: ar putea să rupă o parte importantă din electoratul nehotărât, care însumează un procent de 40%. Mircea Kivu spune că e un calcul corect, deşi cinic. „Există în România, din păcate, un val de naţionalism şi intoleranţă, discurs care este îmbrăţişat şi de Marian Munteanu. S-ar putea ca PNL să câştige voturile celor care umplu Bucureştiul de cruci, celor care mâzgălesc corturile de la Ziua internaţională a romilor, celor care se bucură când sunt agresate tinerele musulmane pe stradă, categorii de votanţi care nu sunt deloc puţine. Pragmatic, PNL s-ar putea să fi făcut o alegere bună. De fapt, aceste alegeri vor fi un test pentru bucureşteni: vom vedea în ce măsură sunt dispuşi să se urce pe valul acesta de naţionalism“, arată Kivu. Totuşi, apelând la discursul naţionalist, care alunecă uşor spre extrema dreaptă, nu riscă PNL să piardă din electoratul fidel?„Riscă, dar să nu uităm că electoratul PNL este din ce în ce mai subţire. O parte din votanţii PNL s-au îndreptat către Nicuşor Dan, alţii către Ciprian Ciucu“, răspunde Mircea Kivu.
Alfred Bulai arată, sociologic, că nehotărâţii nu vor merge pe mâna lui Munteanu. „Repet, Marian Munteanu a fost un simbol acum 26 de ani. Asta înseamnă că cei care îl cunosc au acum 45 – 50 de ani sau mai mult. Or, sondajele arată că cei mai mulţi dintre nehotărâţi au mai puţin de 40 de ani. Deci Marian Munteanu nu poate fi un balon de oxigen pentru PNL“, explică Bulai, care arată că, din punct de vedere electoral, candidatul PNL va muşca dintr-o parte, dar va pierde în altă zonă a electoratului. „Sunt unii votanţi trup şi suflet pentru PNL care vor fi dezamăgiţi. Deci, pentru PNL, costurile vor fi mari decât beneficiile. Pe scurt, este un moment de glorie efemer al PNL. Marian Munteanu nu va putea niciodată fi «Făt-Frumos» al PNL “, conchide Bulai.
„Veche stafie a anticomunismului incipient“
În aceste condiţii, se mai poate vorbi despre „o resetare a campaniei electorale“, frază rostită de liderii PNL? „Marian Munteanu nu resetează nimic. Este o veche stafie a anticomunismului incipient, dirijat apoi de Virgil Măgureanu. Când ajungi din liderul opoziţiei anticomuniste omul şefului SRI , nu mai ai credibilitate în veci“, spune politologul Sorin Bocancea, amintind de episodul din 2000, când Marian Munteanu a fost la un pas să candideze la Preşedinţie din partea PNR; formaţiunea moşită de Virgil Măgureanu. „Atunci a fost o conjunctură din care trebuia să rezulte înlăturarea lui Ion Iliescu. Dar asta să fie cea mai mare problemă a lui Marian Munteanu“, a explicat Alina Gorghiu, ieri, la Adevărul Live, acel episod gri din biografia lui Marian Munteanu. „A vorbit cuplul de comici Gorghiu-Blaga. După ce i-a propus candidaţi pe Orban şi pe Buşoi, asta e o nouă buşire a partidului. Liderii PNL sunt într-o criză, nu partidul. Pentru că partidul are în continuare oameni de valoare“, insistă Sorin Bocancea.
Prin candidatura lui Marian Munteanu, PNL dă un semnal de improvizaţie, ce seamănă foarte mult cu dorinţa de a face spectacol pe care a avut-o în urmă cu 25 de ani domnul Radu Câmpeanu, când l-a propus pe Regele Mihai la Preşedinţie.
Alfred Bulai, sociolog
Dragnea râde de PNL Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat cum comentează candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei. „Am vrea să comentăm după ce se termină perioada de depunere a candidaturilor, pentru că nu suntem siguri că va rămâne domnul Munteanu candidat. Deja e ca în povestea cu Petrică şi lupul. Aşteptăm la final, şi putem avea un punct de vedere“, aspus Dragnea, aluzie la faptul că PNL a ajuns deja la al treilea candidat.
Analiza publicata de Adevarul:
http://adevarul.ro/news/politica/analiza-In-masura-reseteaza-marian-munteanu-lupta-capitala-pnl-aminteste-radu-campeanu-l-apropus-regele-mihai-presedintie-1_570e85be5ab6550cb8f37400/index.html
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe