Adriana
Publicat în 3 ianuarie 2018, 17:32 / 269 elite & idei

Radu Magdin: Cine a pierdut, cine a câștigat? Care sunt lecţiile României pentru 2018?

Radu Magdin: Cine a pierdut, cine a câștigat? Care sunt lecţiile României pentru 2018?
+ Observator

Lăsăm în urmă un an cel puțin tumultuos din punct de vedere politic, în care momente scurte de speranță au alternat cu dezamăgiri, confuzie și revoltă. Politic, România pare că se maturizează cu greu, făcând mulți pași laterali sau chiar în spate, încercându-se, la nivelul clasei politice, diverse scurtături și scurtcircuitări.

România în prag de Centenar. Ce mesaje transmit politicienii românilor?

Dacă anul 2017 ar fi trebuit să ne lase o lecție, aceea este că societatea românească, la orice nivel și de multe ori pe bună dreptate, își pierde răbdarea. Totodată, în ciuda acestui fapt, politicul îşi vede de treaba lui, parcă tot mai desprins de realitate.

Trecând în revistă zece dintre momentele politice cheie ale anului 2017, multe dintre ele cu efecte economice, devine clar că am avut cu toții un an greu și că pășim nesigur în anul următor. Comunicarea a fost găsită drept vinovată, dar problema e un sentiment al instabilităţii pe fond. Multe evenimente au conturat, de fapt, o imagine a lipsei de predictibilitate cu care ne confruntăm, din păcate, sub conducerea unei coaliții guvernamentale cât se poate de puternice în plan parlamentar.

Cât au tăcut și cât au vorbit deputații într-un an de mandat? Comentarii exclusive Q Magazine

INSTALAREA ȘI DECĂDEREA GUVERNULUI GRINDEANU

La începutul anului, Sorin Grindeanu își începe mandatul fără emoții, după cum el însuși declara la acea dată. Însă un start promițător se transformă rapid într-un eșec de proporții – pe fondul discuțiilor aprinse din societate pe tema modificării legilor justiției, urmate de proteste masive, România cunoaște rapid prima criză politică.

Învestirea în Parlament a Guvernului Grindeanu – 5 ianuarie 2017

La acel moment, ne-am pus serios problema priorităților actualei coaliții de guvernare, mai ales odată cu moțiunea de cenzură inițiată și votată de PSD-ALDE împotriva propriului guvern în doar câteva luni de la instalarea acestuia.

2017, anul labilității politice, al Justiției și al protestelor

Sorin Grindeanu după căderea Guvernului - 21 iunie 2017

Sorin Grindeanu după căderea Guvernului – 21 iunie 2017

OUG 13/2017

Presupusului „măr al discordiei” dintre Guvernul Grindeanu și conducerea coaliției de guvernare, care a dus la căderea Guvernului, îi rezervăm o mențiune separată. OUG 13/2017 va rămâne pentru PSD-ALDE un episod dificil de depășit până la următoarele alegeri, chiar dacă, cel puțin deocamdată, opinia publică pare să-l fi uitat, prin mutarea dezbaterii pe justiţie la Parlament. Într-un moment în care principala discuție în societate ar fi trebuit să fie implementarea programului de guvernare și livrarea reformelor promise în campania electorală, o modificare intens criticată a legilor justiției nu-și avea locul prioritar pe agendă.

Centenarul măgarilor și legile justiției

Modificările la Legile Justiției adoptate prin ordonanţă de urgenţă – 31 ianuarie 2016

Modificările la Legile Justiției adoptate prin ordonanţă de urgenţă – 31 ianuarie 2016

VIZITA PREȘEDINTELUI COMISIEI EUROPENE ÎN ROMÂNIA

Vizita în România, în luna mai 2017, a lui Jean-Claude Juncker, în calitate de Președinte al Comisiei Europene, a fost un semnal de încredere pentru puterea de la București, în special pentru Palatul Cotroceni. În plină dezbatere europeană pe tema unei Europe „cu două viteze”, concept respins la București, Juncker s-a adresat Parlamentului privind viitorul Uniunii Europene și nu s-a ferit să-și arate sprijinul pentru priorităţile României, lucru confirmat cu ocazia discursului despre starea Uniunii din septembrie. Summitul de la Sibiu confirmă faptul că Bruxelles-ul doreşte o Românie eurofilă, nu una tentată de sirena grupului de la Vişegrad.

3

Realitatea zilei: vine Centenarul și noi n-avem lideri

VIZITA PREȘEDINTELUI IOHANNIS ÎN SUA

2017 a fost un an-cheie, în plan extern, pentru Președintele Iohannis, cu o serie de vizite și „ofensive de șarm” pe care le-a dus atât în Europa, cât și peste ocean.

Preşedintele Klaus Iohannis faţă către faţă cu preşedintele Donald Trump - 9 iunie 2017

Preşedintele Klaus Iohannis faţă către faţă cu preşedintele Donald Trump – 9 iunie 2017

În timp ce scena guvernamentală de la București era în fierbere, Președintele a mizat pe sprijin extern şi prin vizite în exterior, iar vizita sa de lucru în Statele Unite și întâlnirea cu Donald Trump au fost exact elementele care l-au ajutat să se mențină deasupra certurilor interne și să-și consolideze imaginea de om de stat.Preşedintele Klaus Iohannis faţă către faţă cu preşedintele Donald Trump – 9 iunie 2017

În același timp, au existat și voci care au cerut mai multă implicare din partea Președintelui în plan intern.

ÎNVESTIREA CABINETULUI MIHAI TUDOSE

Învestit într-un ritm alert, Guvernul Tudose și-a început mandatul pe un fond de percepţie de destabilizare politică, de care Președintele Iohannis  nu s-a arătat încântat, iar așteptările de respectare a tuturor angajamentelor pe care România și le-a asumat față de țările partenere și aliate din UE și NATO au fost menținute în context.

Învestirea în Parlament a Guvernului Tudose – 29 iunie 2017

Dar elementul-cheie care a definit această schimbare de putere la Palatul Victoria nu a fost schimbarea premierului, ci faptul că noul program de guvernare a fost modificat în puncte sensibile ce privesc justiția şi mai ales fiscalitatea. Nu cu asemenea propuneri a fost ales PSD anul trecut, în ciuda mantrei comunicaţionale „facem ce am promis, ce e în programul de guvernare”.

Învestirea în Parlament a Guvernului Tudose – 29 iunie 2017

Învestirea în Parlament a Guvernului Tudose – 29 iunie 2017

VIZITA PREȘEDINTELUI FRANȚEI ÎN ROMÂNIA

În vară, România a punctat din nou la capitolul imagine în Uniunea Europeană, după momentul venirii în țară a Președintelui Comisiei Europene și cel al întâlnirii în SUA dintre Iohannis și Donald Trump.

Emmanuel Macron şi Brigitte Macron în vizită la Muzeul Satului din Bucureşti alături de familia prezidenţială – 24 august 2017

Ca actor-cheie s-a remarcat din nou Iohannis, care a reafirmat hotărârea României de a fi privită ca un partener de încredere în relansarea proiectului european, în special în punctele ce privesc estul Europei. Vizita lui Macron a fost văzută ca un succes, mai ales în contextul sezonului cultural comun de anul viitor.

Emmanuel Macron şi Brigitte Macron în vizită la Muzeul Satului din Bucureşti alături de familia prezidenţială – 24 august 2017

Emmanuel Macron şi Brigitte Macron în vizită la Muzeul Satului din Bucureşti alături de familia prezidenţială – 24 august 2017

PROTESTELE FAȚĂ DE MODIFICĂRILE LEGILOR JUSTIȚIEI

După câteva luni în care acest subiect a fost dezbătut atât de opinia publică, cât și de politicienii români, modificarea legilor justiției a revenit în prim-plan odată cu prezentarea de către Ministrul Justiției a unui pachet ce cuprinde o serie de modificări care favorizează interesele mediului politic.

Protestele #Rezist au început pe 18 ianuarie 2017, oamenii fiind mobilizaţi pe reţelele de socializare.

Sub deviza că politicul nu mai ascultă de cetățean, zeci de mii de români s-au arătat indignați de insistența partidelor de la guvernare de a continua să avanseze aceste modificări; unii demonstrează periodic în stradă, deocamdată în număr redus, împotriva acestor acțiuni.

Protestele #Rezist au început pe 18 ianuarie 2017, oamenii fiind mobilizaţi pe reţelele de socializare.

Protestele #Rezist au început pe 18 ianuarie 2017, oamenii fiind mobilizaţi pe reţelele de socializare.

Un cocktail periculos pentru guvern poate fi cuplarea nemulţumiţilor pe filiera fiscală cu cei pe filiera judiciară. Strategia de victimizare a lui Liviu Dragnea faţă de DNA a fost slăbită, în noiembrie, de implicarea OLAF-ului european: mai greu cu teoria conspiraţiei la acest capitol.

Protestele #Rezist au început pe 18 ianuarie 2017, oamenii fiind mobilizaţi pe reţelele de socializare.

Tradiții ciudate și greu de înțeles pentru Anul Nou

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe