Matei Bogdan
Publicat în 15 martie 2023, 17:48 / 58 elite & idei

Radu Magdin: Europa mea – cum să atragi mai mult sprijin global pentru Ucraina

Radu Magdin: Europa mea – cum să atragi mai mult sprijin global pentru Ucraina

Țările care susțin Ucraina în fața agresiunii ruse trebuie să explice mai bine ce înseamnă acest război. Astfel pot obține un sprijin mai mare pentru o pace justă, este de părere analistul politic Radu Magdin.

Războiul din Ucraina rămâne un subiect de importanță existențială în Europa Centrală și de Est. Agresiunea lui Putin a validat îngrijorările legate de securitatea flancului estic al NATO și a fost cel mai potrivit răspuns pentru toți cei care – în special în Europa de Vest – au avut impresia că est-europenii sunt obsedați de Rusia.

Conflictul a adus, pe toate palierele, o înțelegere comună a cauzelor războiului, precum și o mai mare unitate și solidaritate. Deciziile adoptate în ultimul an au consolidat percepția că fiecare centimetru din teritoriul NATO este protejat, deși lucrurile sunt mult mai complicate, din punct de vedere al securității, pentru țări precum Moldova și Georgia.

Occidentul este acum mai pregătit să facă față Rusiei decât acum un an. Dar rămâne de văzut cât de mult va dura acest consens între estul și vestul Europei, în special în rândul publicului larg.

În timp ce lucrează activ pentru a-și păstra unitatea și menirea, țările din G7, NATO și Uniunea Europeană ar trebui să recunoască puterea alianțelor și să-și concentreze eforturile de comunicare strategică acolo unde pot face cu adevărat diferența. În termeni de strategie și comunicare, ar trebui să fim în ofensivă.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mareClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe