OraNoua.ro
Publicat în 9 martie 2016, 20:15 / 244 elite & idei

Radu Magdin: O Europă cu mai multe viteze nu e o chestiune pur teoretică; România să fie conștientă de interesul său

Radu Magdin: O Europă cu mai multe viteze nu e o chestiune pur teoretică; România să fie conștientă de interesul său

Analistul politic Radu Magdin consideră că acceptarea unei Europe cu mai multe viteze nu reprezintă „o chestiune pur teoretică”, iar România trebuie să fie conștientă de interesul său și să se poziționeze pe acest subiect, chiar dacă pare „inofensiv”.

„De ce este relevantă această Europă cu două viteze? Pentru că, deși pare teoretic un subiect inofensiv, (…) se schimbă de fapt fundamental filosofia Uniunii Europene. România nu trebuie neapărat să gândească egoist, dar trebuie să fie conștientă de interesul său și să se poziționeze ca atare. Interesul nostru este să se păstreze câteva reguli de bază în Uniunea Europeană și anumite principii, care, indiferent de ‘stresul’ prin care trece Uniunea Europeană, să nu fie zguduite. Două sunt, din punctul nostru de vedere, aceste principii — principiul solidarității și principiul coeziunii. Conceptul de bază al UE a fost să ne dezvoltăm armonios împreună, or în momentul în care tu accepți din start ideea de dublă viteză (…) în momentul respectiv, te desprinzi, de facto, de principiile de bază”, a declarat, vineri, Magdin, cu ocazia lansării unui raport pe această temă realizat de think tank-ul Strategikon.

El a arătat că, în 2019, când România va deține președinția Consiliului UE, vor avea loc dezbaterile cu privire la viitorul exercițiul bugetar. Magdin a explicat că la ultimele exerciții bugetare s-a remarcat o alocare din ce în ce mai redusă pentru anumite domenii, precum agricultura, lucru ce ar dezavantaja România.

„Din ce în ce mai mult se rupe din zona considerată a trecutului — fonduri pentru agricultură — sau zona considerată a solidarității — fondurile de coeziune — și se merge din ce în ce mai mult spre zona considerată a viitorului — tehnologie, infrastructură energetică și nu numai. Or, noi, mai degrabă suntem ca interese în zona în care avem nevoie de fonduri agricole, regionale și de coeziune. Deci acceptarea unei Europe cu mai multe viteze nu e o chestiune pur teoretică în care România să facă ce face de obicei în materie de afaceri europene — sprijină consensul, se aliniază consensului”, a punctat analistul.

În acest context, Magdin a susținut că factorii de decizie de la București trebuie să conștientizeze clar ce înseamnă o Europă cu două viteze și apoi să ia o decizie cu privire la calea de urmat.

„Orice dosar european în vogă în care un stat membru nu are o poziție clară sau nu-și dă cu părerea, fie și indirect, e o oportunitate ratată pentru că în esență te aliniezi argumentelor celorlalți. Tare ne-ar prinde bine în perioada imediat următoare cultivarea unei prietenii personale la nivel de lideri români în străinătate. Au contat foarte mult pentru alte state din estul Europei aceste prietenii personale. (…) Noi am mai avut de-a lungul timpului anumite relații care s-au dezvoltat în acest sens. În momentul de față putem, dar trebuie conștientizat la nivel de clasă politică faptul că ar trebui să facă anumiți pași, mai ambițioși dincolo de agenda noastră internă, relativ limitată”, a mai spus Radu Magdin.

Raportul Strategikon susține că o dezbatere cu privire la o Europă cu două sau mai multe viteze nu ar trebui folosită ca mijloc de a obține un avantaj în negocierile dintre statele occidentale și cele din est. Potrivit autorilor raportului, acest subiect merită o dezbatere serioasă într-un context potrivit, după ce Europa va găsi soluții la principalele provocări cu care se confruntă în momentul de față.

Strategikon este un think tank românesc de limbă engleză, care își dorește să abordeze probleme dezbătute la nivel european, mai ales dintre cele care nu se reflectă în dezbaterea internă.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe