Matei Bogdan
Publicat în 22 noiembrie 2023, 17:15 / 251 elite & idei

Radu Magdin: Turneul african al președintelui Iohannism- Pare turism, dar nu e

Radu Magdin: Turneul african al președintelui Iohannism- Pare turism, dar nu e

Președintele Klaus Iohannis se află într-un turneu în Africa, unde vizitează Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal. Este un turneu ce se intinde pe o perioada de  zece zile, până pe 23 noiembrie.  Turneul din Africa este cel de-al treilea pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie). În cadrul turneului, Klaus Iohannis vizitează Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal. Trei dintre aceste state – Kenya, Tanzania şi Senegal –  sunt foarte importante din punct de vedere strategic, explica la RFI analistul Radu Magdin.

Radu Magdin: Cred că într-adevăr, sunt două aspecte diferite și trebuie să le iau de la început. Unele sunt aspectele semnalate de presă în ceea ce privește transparența călătoriilor. Asta nu are legătură doar cu călătoria în Africa, ci în general cu călătoriile președintelui din ultimii ani cu privire la costurile acestor călătorii având în vedere luxul în care călătorește. Și una este dimensiunea strategică a unui anumit turneu.

Din punctul meu de vedere, Iohannis tocmai în ultimul an face ceea ce trebuie să facă un președinte de stat din Uniunea Europeană conștient că țara sa trebuie să aibă o politică externă globală. Anume, abia de vreun an președintele a mers în Asia, în America Latină și acum în Africa. Din punctul meu de vedere este o redescoperire necesară a lumii și este bine că Iohannis face acest lucru, chiar dacă vine puțin tardiv, cu siguranță tardiv pentru el, nu neapărat pentru România. Aceste călătorii vin în al zecelea an de mandat.

Reporter: Aș vrea să vorbim puțin despre miza reală a acestui turneu pentru România. Din comunicate nu am înțeles foarte multe. Au fost destul de vagi. Unde îl încadrăm?

RM: În momentul de față președintele plătește un preț al provincialismului politicii externe, așa cum el a verbalizat-o în discursurile în fața diplomaților și ulterior în spațiul public. 

În esență, președintele a decupat harta lumii și a spus că noi avem un triunghi de aur, UE, NATO și SUA. 

Ori, asta presupune că prioritățile noastre țin de victorii deja existente, care, eventual, mai pot fi umplute adițional de conținut, de influență.

Însă, ceea ce s-a întâmplat în ultimul an nu are o poveste. Asta este și problema președintelui pentru că el, ținându-ne de o manieră relativ provincială, decupând harta lumii în zona euro-atlantică și europeană, practic acum când face anumiți pași necesari globali, nu e o poveste în spate și pare turism. Din punctul meu de vedere, nu e turism.

Dacă e să ne uităm cel puțin la trei dintre cele patru țări pe care el le vizitează în momentul de față în Africa, atât geografic ele bifează trei zone diferite din Africa Subsahariană, dar aceste trei state sunt vizitate și de alți mari actori politici și geopolitici, tocmai pentru că sunt state pivot. Senegal pentru statele ECOWAS, Kenya pentru estul Africii, iar Tanzania este unul dintre starurile în creștere la capitolul interes internațional. Nu aș avea comentarii anume de făcut cu privire la Cap Verde, care din punctul meu de vedere nu are o logică similară. Dar cel puțin trei din patru țări, indiferent de simpatia existentă sau nu pentru Iohannis, sunt țări importante în Africa Subsahariană.

Rep: Ca să aibă greutate, cum ar fi trebuit să arate componența delegației? S-a vorbit despre miza economică. Pe de altă parte, în delegație nu se află oameni de afaceri. Ar fi trebuit să respecte niște pași? Să pregătească acest turneu dinainte?

RM: Este foarte greu să aliniez pe ultima sută de metri, în ultimii doi ani de mandat, lucruri pe care nu ai încercat să le faci timp de opt ani. Dacă erai cu adevărat preocupat de legătura dintre politică internațională, geopolitică, politică externă, comerț și investiții, o serie de lucruri puteau fi asamblate mai din timp, mai ales că președintele a avut și guvernele sale. Nu se poate spune că a fost tot timpul în opoziție față de guvernare.

Dar nu a existat cu adevărat un interes real în sensul acesta și am fost într-o zonă prioritar comunicațională, fără sare, fără piper, cunoscută pentru sintagmele de genul atenție și îngrijorare. Acestea fiind spuse, eu cred că în perioada următoare, deși tactic România poate puncta foarte bine și într-adevăr, din acest punct de vedere nu este întâmplător ce face Iohannis și statul român, pentru că, până la urmă, noi, într-un context de aprobare a strategie noastre africane și în contextul în care Uniunea Europeană își pune foarte serios problema strategiei UE – Africa și felul în care Europa reușește să țină această relație, cred că este foarte bine că președintele României se duce în trei state cheie plus încă un stat ales de dumnealui și echipa dumnealui.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”

EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity

ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața

EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe