OraNoua.ro
Publicat în 14 ianuarie 2015, 18:49 / 252 elite & idei

Radu Magdin: Victor Ponta nu și-a epuizat resursele în politică

Radu Magdin: Victor Ponta nu și-a epuizat resursele în politică

Chiar dacă Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, el rămâne totuşi primul ministru al României, cel puţin până la alegerile parlamentare din 2016, exceptând o eventuală moţiune de cenzură. Premierul a decis, de curând, să investească în imagine: Radu Magdin este noul consilier onorific pentru media internaţională.

 

Aţi fost numit consilier onorific într-un domeniu ingrat: reconstruirea imaginii unui prim-ministru care a fost şi unul dintre candidaţii la Preşedinţie, cel care a pierdut alegerile. Cum veţi realiza acest lucru şi, mai ales, se poate?

Ca orice consilier, trebuie să fii discret cu privire la sfaturile tale. Ceea ce poţi împărtăşi este un set de idei-cheie, care devin vizibile, nişte mari linii de acţiune, iar aici aş menţiona deschiderea faţă de media şi învăţarea lecţiilor anului electoral 2014. Eu am acordat un singur sfat strategic, restul sunt detalii tactice, sugestia mea a fost revenirea la naturaleţe, la autenticitate, omul politic să facă ce simte că e corect şi atât. De ce? Am încredere că repunerea în mişcare a resurselor interne ale lui Victor Ponta va duce la revenirea sa, pe cât se poate de accelerat. Mizând pe naturaleţe, nu pierzând energia pe lucruri inutile. Eu văd un premier motivat să facă o reformă de partid şi să continue guvernarea. Această motivaţie nu e suficientă pentru o victorie politică, însă e un aspect-cheie, fără de care nu se poate. Restul e o combinaţie de muncă, viziune şi o coaliţie puternică în jurul ideii de reformă. Românii aşteaptă o schimbare, stânga poate fi motorul acestei schimbări, căci e foarte posibil ca dreapta să se relaxeze văzând că are candidatul câştigător la Cotroceni. Or, în politică, e bine să fii uşor stresat: stimulează creierul şi asigură supravieţuirea.

 

Cum explicaţi diferenţa de percepţie care separă omul de premier? Greşeli de apreciere, de anturaj, de conjunctură?

Cred că fiecare dintre noi, indiferent cât am fi de extrovertiţi sau siguri pe noi, avem înclinaţia naturală de a vrea să fim plăcuţi de cei din jur. Din dorinţa de a fi plăcut de cât mai mulţi apare tentaţia consensualismului, deşi niciodată nu vom putea mulţumi pe toată lumea. Cred că de aici apare diferenţa mai mare între om şi costumul său politic.

 

Nu este tardivă această primenire a imaginii? Mai este utilă doar în absolut, pentru crearea unei stângi reale şi oneste, politic, în România, sau chiar încercaţi să salvaţi omul?

Dacă era tardiv, nu mai purtam această discuţie. Puţine sunt bătăliile politice chiar imposibile, politica este arta posibilului, cum spunea Bismarck. Aş spune că omul Victor Ponta se simte ok, a învăţat lecţiile lui 2014, şi a decis ceva important: a luat hotărârea de a se relansa, bazată pe seriozitate şi pe ducerea până la capăt a proiectelor asumate. Nu subestimaţi caracterul de luptător al persoanelor angajate în politica la nivel înalt. Dacă ar avea nervi slabi sau s-ar da bătute uşor, aceste persoane nu ar fi ajuns acolo de prima dată. În rest, reforma stângii e importantă nu numai pentru lider, ci şi pentru partid şi societate. România e, din punctul meu de vedere, o ţară cu nevoi prioritar de stânga, iar o stângă reformată, mai sigură pe valorile sale, inclusiv comunicaţional, este binevenită şi chiar necesară.

 

Trebuie să aveţi o expertiză asupra înfrângerii la scrutin. Cum a fost posibil ca primul ministru să piardă zece procente? L-a pierdut diaspora sau mezalianţa cu Corneliu Vadim Tudor?

Aş menţiona o singură greşeală capitală a campaniei PSD: faptul că în ziua de luni, 3 noiembrie, după turul întâi, nu s-au luat măsuri clare şi rapide în ceea ce priveşte votul diasporei, fapt care a dus la acumularea unui bulgăre de zăpadă enorm, rostogolit în turul doi. Au mai fost greşeli tactice, dar aş spune că restul a fost o campanie negativă care a afectat mai puternic premierul decât pe contracandidatul său.

 

De ce credeţi în viitorul lui Victor Ponta?

Pentru următoarele motive: nu şi-a epuizat resursele de energie politică, mai are încă destule; a înțeles de ce a pierdut şi e dispus să schimbe lucrurile în bine; îl cred când spune că vrea reforma pe bune a stângii şi îmbunătăţirea guvernării; România merită o stângă puternică şi nu văd pe altcineva care ar putea prelua, cu calităţi comparabile, dincolo de defecte, steagul social-democraţilor în martie-aprilie.

Sursa: http://qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe