Matei Bogdan
Publicat în 13 decembrie 2021, 11:02 / 275 elite & idei

Radu Puchiu: „𝐄 𝐨 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆!”

Radu Puchiu: „𝐄 𝐨 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆!”


Doamne, dacă ați ști de câte ori am auzit formularea asta! În toate celelalte aspecte ale vieții ea poartă greșit numele de soartă/karma/destin/etc. Daa, e ceva ce transcede planului uman, nu i te poți împotrivi, e un dat, ești prea mic să poți zice ceva. 😝
Îmi și imaginez un Moise coborând de pe munte cu tăblițele și dând neputincios din umeri către oamenii care îl așteptau: „A fost o decizie politică! Îmi pare rău, n-am ce să fac!”
Revenind, dacă puneam un bănuț deoparte pentru fiecare dată când de-a lungul anilor petrecuți în administrație am auzit expresia asta strângeam o mică avere.
Totuși, dacă e ceva în care am crezut foarte tare în administrație a fost acest rol de consilier. Eu l-am văzut ca un rol dublu. Primul a fost acela de a oferi puncte de vedere informate despre anumite subiecte pentru ca decizia să fie luată ținând cont de cât mai multe implicații. Al doilea, poate mai important decât primul, a fost să apăr decidenții de posibilele repercusiuni ale deciziilor pe care urmau să le ia sau, nu de puține ori, le luaseră deja.
Ei, cel mai greu e să fii acela din cameră care, după ce s-a luat o decizie „politică”, să zici: „înțeleg ce vreți și, evident că mergem pe ideea de a pune în aplicare. Dar înainte de asta aș vrea să știu sigur că ați luat în calcul și scenariul în care…” și aici intrau cel mai des informații de care nu se ținuse cont pentru ca tot de cele mai multe ori nimeni nu întrebase.
Sunt mai multe cauze și scriu despre ele pentru că eficiența cu care politicul guvernează, administrează o țară ține și de aceste mici detalii.

 1. De cele mai multe ori deciziile nu se iau pe date ci pe intuiție. Uneori, ea vine din experiență, uneori duce la decizii corecte. Dar după mine a fost mereu un joc al probabilităților mai degrabă decât un calcul rece, bazat pe analiză.
 2. Politicul se antrenează zilnic pe un tip de joc de supraviețuire iar ce se întâmplă azi și cu cel în cauză e de multe ori singurul lucru important. Construcțiile pe termen lung, da, sunt de promovat, dar sunt tratate mai degrabă ca „nice-to-have”.
 3. De cele mai multe ori, acest survival mode te obligă la a te înconjura de oameni loiali mai degrabă decât oameni cu expertiză (nu neg că au existat cazuri în cere cele două tipuri s-au suprapus, dar cred ca primordială în alegere a fost loialitatea). Asta duce treptat la „murim cu tine, stăpâne, orice ai hotărî” mai degrabă decât la „nu cred că e o decizie bună, vă zic cum o văd eu”.
 4. Expertiza e marginalizată și ca rol și ca importanță pentru că „uite ce deștept e șefu’!” Mamă ce le-a tras-o ălora!” e peste „stați un pic să verificăm și cu cei care știu mai bine subiectul ăsta”.
 5. E o slăbiciune să nu arăți permanent putere, convingere, hotărâre ca lider. Nu te consulți, știi. Nu întrebi, ieși la atac. Nu eziți, iei decizii rapide. Cam asta sunt modelele. Și dacă greșești… „Eh, na, vedem atunci cum o dregem.”
 6. Cei care știu sunt tot mai puțin întrebați. Dar chiar și atunci, au și ei păcatul lor: acela că se așteaptă ca sfatul lor să fie urmat întocmai. Pentru că „cele de mai sus” de cele mai multe ori nu e urmat. Asta duce la renunțarea și a acestora puțini cât mai sunt.
  Ei bine, ca tot acest mecanism bizar, plin de posibile erori și de consecințe neașteptate să pară unul plin de siguranță a căpătat numele de „decizie politică”.
  Mărturisesc că ori de câte ori aud termenul mie mi se aprind becuri roșii. Cu toate astea sincer cred că e nevoie de cât mai mulți oameni care să spună. Chiar dacă pare în zadar.
  Poate într-o zi o sa fie tot mai necesare decizii bazate pe date și lideri care să le ceară. Abia acolo putem începe să vorbim despre digitalizare cu adevărat, zic eu.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe