Radu Puchiu: 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶
de Radu Puchiu
Am fost ieri la dezbaterea pe proiectul Ordonanței de urgență pentru guvernanța cloud-ului guvernamental. Pentru cine e curios, Andrei Nicoară a postat și înregistrarea video a și scris despre organizare – recunosc ca a fost poate cea mai decentă dezbatere la care am luat parte, cu oameni relevanți, cu intervenții pertinente – sincere felicitări organizatorilor și celor prezenți!
Dar nu despre asta vreau sa zic azi, nici despre cât efect vor avea observațiile pe textul de ordonanță – personal nu ma aștept sa se schimbe major.
Scriu azi despre ceva ce se va instituționaliza ca o nouă paradigmă, ceva ce va afecta profund (și nu exagerez) administrația publică.
Apelez din nou la răbdarea voastră pentru a parcurge textul lung care urmează.
Am susținut în intervenția de ieri roluri mult mai clar conturate pentru instituțiile guvernamentale (MCID – viziune, strategie, reglementare, control, ADR – coordonatorul unic al implementării) și un rol de suport, la cerere, al STS (dialogul e sintetizat bine de Adrian Vasilache în articolul de azi – las link în comentarii)
Reacția STS nu m-a surprins. Ea sună pe scurt așa: STS a dovedit că este un partener de încredere prin faptul că a răspuns totdeauna cu profesionalism și promptitudine urgențelor apărute în zona guvernamentală. Fie că a fost vorba de platforma online pentru vaccinare, fie că a fost vorba de platforma pentru recensământ, STS a depus un efort uman și organizatoric imens pentru a rezolva situațiile de criză apărute.
E greu să combați afirmațiile de mai sus pentru că, într-adevăr, STS a făcut toate aceste lucruri. Și sunt sigur că la nivel uman, al celor implicați concret în a rezolva situația respectivă, efortul a fost uriaș și merită aplaudat.
Numai că, ovaționând pompierii digitali – ceea ce, încă o dată, este mai mult decât firesc – am uitat în timp să rezolvăm problema de fond – cum am ajuns în respectivele crize.
Răspunsurile aici pot fi multe dar există o linie comună – crizele au apărut deoarece, în timp, combinația de slabă capacitate a administrației publice, slaba pregătire a conducerilor politice și modalitatea ad-hoc de luare a deciziei a făcut posibil acest lucru.
Lipsa unei platforme online pentru vaccinare a apărut pentru că, deși știam ca leadership politic și administrativ că vom avea nevoie de ea cu 6-7 luni înainte, am ales să căutăm soluții în ultimele trei săptămâni.
Nevoia de a avea o reglementare privind guvernanța cloud-ului există de mai bine de un an. Am ales să o rezolvăm prin OUG cu 10 zile înainte de deadline.
Ce vreau să zic este că împingând totul spre urgență (pentru că numai dacă e urgent ești luat în seamă în administrație) am săpat permanent la fundația unei administrații corecte. Mai mult, intervențiile unor pompieri de serviciu și lipsa unei analize serioase după fiecare criză, au permanentizat ideea că orice ar fi rezolvă ei, pompierii.
În cazul de față, deși menirea STS nu e asta și nici cadrul său legal nu a fost gândit în acest sens, a ajuns să fie singura soluție.
Nu mă aștept ca STS să înțeleagă răul pe care îl provoacă permanentizând această situație. Lăsăm țevile să se spargă că vine STS oricum. Nu mai cumpărăm aplicații și sisteme IT că le face STS. Nu construim noi minister sau ADR centre de date că le are STS. Nu investim în oameni, profesionalism și capacitate, lasă că are STS… Și așa, pe nesimțite, am externalizat guvernanța de la Guvern (sic!) la instituții militarizate, care aveau altă menire și care sunt sub controlul altei puteri în stat.
Pompierii ni s-au mutat în casă că prea dădeam foc mereu. Vrei să gătești – ia acord de la STS. Vrei să bagi ceva în priză – ia acord de la STS. Ăsta va fi noul mod de lucru pe zona de digitalizare. Consfințit prin lege.
Dar se va mai întâmpla ceva: instituțiile publice aflate în fața obligației de a migra serviciile în cloud vor spune că nu știu sau că nu au capacitate. Să rezolve ADR. ADR nu poate. Să rezolve STS. Și uite așa, vom transfera mult visata transformare digitală a serviciilor publice către STS. Nu vă place interfața, serviciul nu e regândit pentru un mediu digital? Noi am vrut dar STS n-a făcut. Și vom descoperi că pompierul nu e chiar așa bun la toate cum speram. Dar ce putem face. „Cadrul legal nu ne permite altceva” – vă amintiți expresia?
Să nu fiu înțeles greșit. Pus în fața unei situații de criză – trebuie să rezolvăm PNRR – STS a răspuns corect punând umărul la rezolvare. Problema e că modelul pe care îl implică această rezolvare va avea consecințe pe termen lung mult mai rele.
Vom muta în cloud pe bani foarte mulți servicii puține iar când vom trage linie o să constatăm că suntem blocați într-un model costisitor, ce mănâncă bani permanent, și că nu putem ieși din el. Și că, între timp, n-am rezolvat problema majoră a României – transformarea serviciilor administrației publice.
„Dar, dă-le încolo, nu-s urgente! Vedem noi când ajungem acolo. ‘Om trăi și ‘om vedea!”
Dar, uite, chiar și așa în situația asta eu tot cred că mai sunt soluții. Promit să revin cu câteva gânduri.
Până atunci, cloud ușor vă doresc!
Ultima ora:
ObservatorEugen Rădulescu: După comentarii ale cititorilor la “Lungul drum…”
PoliticMarcel Ciolacu: Am decis să facem pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice
EconomieMihai Busuioc: La 160 de ani de la înfiinţare, Curtea de Conturi a României se schimbă şi se modernizează într-un ritm accelerat
ExternLuca Niculescu: Un dejun de lucru cu ambasadorii UE la OCDE, ambasadorii statelor candidate și cu un invitat special
SocialGrațian Mihăilescu: Caravana prin România, pentru a promova platforma națională M100 HUB
EvenimenteVictor Vevera, premiat la Forumul White Page Leadership Conclave, pentru activitatea din domeniul inovării digitale
EditorialEugen Rădulescu: După comentarii ale cititorilor la “Lungul drum…”
CulturaCristina Popescu: Timbrul, adevărat Ambasador, punte culturală care leagă prietenii
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe