Matei Bogdan
Publicat în 28 aprilie 2021, 12:38 / 55 elite & idei

Radu Puchiu: Club România – Noul contract social în epoca digitală

Radu Puchiu: Club România – Noul contract social în epoca digitală

de Radu Puchiu

E o temă foarte largă, nu ușoară mai ales prin prisma faptului că suntem în plin proces de transformare și sunt puține lucruri pe care le putem considera „sigure”.

Căutând un exemplu simbolic pentru temă și pentru unghiul din care aș vrea să vă invit să o privim, mi-a venit în minte următoarea dilemă cu care cu siguranță v-ați întâlnit: apple sau android? Știu pare pueril, dar dacă faceți un pas în spate și vă uitați mai atent e o întrebare mai adâncă decât pare.

Pentru că asemeni exemplului de mai sus, internetul a transformat multe din alegerile noastre pe de o parte în sistem binar – da/nu, alb/negru – pe de altă parte ne-a ghidat comportamentul spre ținte, zic eu false – apple sau android, facebook sau tik-tok.

Alegerile noastre sunt din ce în ce mai puțin despre valori și din ce în ce mai mult despre a aparține grupului, bulei care trebuie – ești zero sau ești unu, nu se poate altfel. Doconstruindu-ne pe noi și pe cei din jurul nostru astfel, rupem punți, eliminăm nuanțe, închidem uși. Virtual posibil a fi conectați la tot și la toate devenim, pe nesimțite, din ce în ce mai izolați.

Acest „Divide et impera” al internetului și social media își arată efectele zi de zi. Pentru că asemeni microundelor, e mai ușor să „agiți” particule de același tip, mai ales dacă ele sunt grupate sau separate. Totul e să le oferi „frecvența” care trebuie și agitația e completă. Iar această agitație poate provoca căldură, emoție, schimba comportamente, crea explozii.

Și atunci cât de posibil mai e un contract social în această lume în care încrederea e atomizată și transferată din ce în ce mai mult tehnologiilor? Încrederea era liantul – încrederea între noi și în ceva – îi putem spune contract social sau, mai simplu, un set de reguli aplicabile tuturor – care rezolva la nivel de sistem conviețuirea împreună, apăra la nivel de grup, țară, națiune pe cei ce îi aparțineau.

Azi „căderea” pentru o oră a unei rețele sociale poate provoca mai multă neliniște decât căderea unui guvern, un tweet poate provoca o reacție mai mare decât o bombă, utem fi separați mai ușor decât uniți, iar această catalogare globală a omenirii la care asistăm va oferi „butoane” foarte apetisante unor conduceri autocrate.

Și în acest context ne întrebăm ce alegem, apple sau android, uitând să punem întrebările bune, deschizătoare de alte întrebări, de culori și nuanțe, de legături adevărate, de experiența umană, empatică, nesigură, necunoscută deplin. Cum ar suna astfel: Ce mă face mai bun, apple sau android?

Așadar, ce alegem un contract social imperfect la care să lucrăm cu toții permanent sau o bifa de acceptarea termenilor și condițiilor?

Like și share, vă rog!

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe