OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 15:17 / 230 elite & idei

Raed Arafat: În cazul unui accident ca în Apuseni, un județ trebuie să fie coordonator regional

Raed Arafat: În cazul unui accident ca în Apuseni, un județ trebuie să fie coordonator regional

Serviciile de urgență nu au limită administrativă, iar în cazul unui accident similar celui din Munții Apuseni un județ ar trebui să prea rolul de coordonator regional, dacă situația impune intervenția autorităților din mai multe județe, a afirmat marți secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Într-o situație de acest gen (accidentul aviatic din munții Apuseni — n.r.), din 3 sau 4 județe implicate, unul trebuie să aibă rolul de coordonare regională, chiar dacă va fi un rol desemnat de sus. Cu cât creștem nivelul incidentului și implicarea și cu cât incidentul depășește limita unui județ, deja coordonarea trebuie să fie la un nivel mai sus sau unul dintre aceste județe să aibă un atribut clar regional. În al doilea rând, serviciile de urgență, și acesta va fi unul din lucrurile care se vor impune clar operațional, nu recunosc nicio limită administrativă. De aici era discuția de regional la ambulanță, pentru că nu era vorbit atunci de regionalizarea administrativă, era vorbit mai mult de regionalizare operativă, lucru care, cu siguranță, operativ se va face și nu necesită acte normative, necesită doar anumite dispoziții care stabilesc noi zone de intervenție”, a spus Arafat, la Palatul Parlamentului, în cadrul Comisiei pentru sănătate din Senat.

Raed Arafat a participat la ședința comisiei pentru a discuta despre proiectul de ordonanță de urgență privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență inițiat de Guvern.

Comisia pentru sănătate din Senat a dat marți aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență.

„Pentru îmbunătățirea managementului informației și a managementului acțiunilor derulate în cazul situațiilor de urgență, se are în vedere crearea unui Departament specializat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de un secretar de stat, numit prin decizie a primului ministru. În cadrul noului Departament, structură operațională fără personalitate juridică, își vor desfășura activitatea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne — numai pentru operațiunile specifice situațiilor de urgență. Pentru o mai bună coordonare a acțiunilor de intervenție și salvare Departamentul pentru Situații de Urgență, prin structurile deconcentrate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, preia în coordonare operațională serviciile de ambulanță județene, respectiv al municipiului București, UPU/CPI, precum și serviciile Salvamont”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, proiectul prevede înființarea, în locul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a două comitete specializate, respectiv Comitetul Național pentru Intemperii și Calamități și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În același timp, prin proiectul de act normativ se introduc unele clarificări privind conținutul actului de declarare a stării de alertă”, se mai spune în expunerea de motive.

Senatul este prima cameră sesizată.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe