OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 09:00 / 244 elite & idei

Raed Arafat, la bilanțul ISU: Dinamica intervențiilor s-a triplat în 2013 față de 2005

Raed Arafat, la bilanțul ISU: Dinamica intervențiilor s-a triplat în 2013 față de 2005

Dinamica intervențiilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență la nivel național a cunoscut o creștere considerabilă, triplându-se în 2013 față de 2005, a declarat marți Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, la ședința de bilanț a acestor structuri.

El a spus că apelurile de urgență sunt în majoritatea cazurilor angrenate cu solicitarea serviciilor de ambulanță.

„Pornim în 2005 de la 36.000 de intervenții și ajungem la 311.000 în 2013, mai mult decât o triplare a numărului intervențiilor. Față de 2012 au fost în plus aproape 20.000 de intervenții, iar din totalul de 311.000 intervenții, 299.000 au fost efectuate de structurile ISU, restul de serviciile voluntare de pompieri și cele care se află în cooperare cu ISU. Media este de 820 misiuni pe zi, care includ stingerea incendiilor, asistență medicală de urgență, protecție a comunităților. Cele mai multe urgențe se execută în București și Ilfov”, se arată în raportul prezentat.

În 2013, au fost salvate peste 5.300 de persoane din acțiuni, altele decât cele medicale.
Acestea au fost victimele unor incendii, inundații, descarcerări.

Timpul național de intervenție este de 11 minute, deși sunt situații în care la nivel local este mai mare.

În ceea ce privește tipul intervențiilor, peste 30 % au fost în urma accidentelor rutiere, iar peste un milion de ore de intervenții au fost calculate în timpul intervențiilor ISU și SMURD.

Printre intervențiile semnificative ale ISU de anul trecut au fost cele în cazul viscolului din zona Botoșani, cu 322 de persoane salvate și incendiul forestier din Suceava, unde au participat 800 de pompieri, pe lângă alte structuri de la MApN, ocolul silvic, servicii voluntare și servicii aeriene din partea Inspectoratul General de Aviație, inundațiile de la Galați, când 39 de localități au fost afectate, peste 2.000 locuințe avariate, 227 persoane salvate și 752 animale.

„La incendii, din totalul de 21.000, peste 6.000 au fost incendiile de vegetație, însă 26% sunt intervenții la incendiile de locuințe, mijloacele de transport 6%, industrie 3%, anexe gospodărești 12%”, a mai arătat Arafat, subliniind că principalele cauze ale incendiilor sunt defecțiunile la instalații electrice, coșurile de fum, foc deschis, fumat, acțiuni intenționate.

Victimele din urma incendiilor au scăzut în 2013 cu 8% față de 2012, dar au fost și 204 persoane decedate (102 adulți și 22 copii) și 428 rănite.

Potrivit lui Raed Arafat, există centre de pregătire paramedicală în structurile ISU, în acest moment fiind 9.509 pompieri care sunt paramedici și activează la echipajele SMURD și pe mașinile de pompieri.

„Anul trecut am reușit să introducem încă 13 dispecerate comune ISU și SMURD, având 37 de dispecerate. Din acestea, 35 au structuri ISU și SMURD, iar la Mureș și Hunedoara sunt în colaborare cu alte structuri, Poliția, Jandarmeria. Au fost peste 460 de exerciții de pregătire a personalului și acțiuni de prevenire”, a mai spus Arafat.

La ședința de bilanț a ISU au fost prezenți premierul Victor Ponta, vicepremierul și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. De asemenea, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de felicitare către aceste structuri.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe