OraNoua.ro
Publicat în 9 septembrie 2015, 20:05 / 315 elite & idei

Raed Arafat: Urmează să facem o escadrilă de motociclete SMURD pentru intervenții

Raed Arafat: Urmează să facem o escadrilă de motociclete SMURD pentru intervenții

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat miercuri că urmează să implementeze în scurt timp un proiect prin care vor fi achiziționate mai multe motociclete SMURD pentru a se scurta timpul de intervenție la urgențe având în vedere traficul aglomerat.

„Noi am introdus două motociclete SMURD în București. Acum urmează să facem chiar o escadrilă cu un număr mult mai mare de motociclete tocmai pentru prima intervenție ca să poată să se strecoare prin trafic și să ajungă foarte rapid. Modelul este luat de la britanici, din Londra, un oraș foarte aglomerat și care are astfel de echipaje de medici de intervenție pe motociclete. Noi l-am testat și urmează, sper, în foarte scurt timp să implementăm proiectul. (…) E imposibil să ajungi în 6-8 minute la orice caz, în nicio țară nu se poate face asta. Nu te poți teleporta ca în Star Trek. (…) În Sofia, echipele ajung la intervenții de cod roșu și cu o oră întârziere. Bucureștiul a evoluat foarte mult, dar continuăm să ne adaptăm”, a afirmat Raed Arafat, la colocviul „București — Capitală Europeană”, organizat de Fundația CAESAR.

Potrivit secretarului de stat în MAI, București este un oraș „extrem de complex”, cu multe riscuri, inclusiv riscul de cutremur.

„Niciodată nu vom face față singuri, România trebuie să facă față la un cutremur, Bucureștiul este parte dintr-o țară care are un concept de intervenție. (…)

E clar că nu poți construi numai izolat fără să te gândești la interconexiunile orașului, la anumite situații și de unde ai nevoie de ajutor dacă se întâmplă ceva. (…) Așa cum construim acum sistemul situațiilor de urgență, noi construim un sistem național integrat. Spre exemplu, s-au dat acum niște sume de la fondurile structurale necheltuite, luați cadou 59 de milioane de euro dacă îi puteți cheltui, bravo vouă, dar trebuie investiți până pe 31 decembrie și trebuie să-i investiți în sistemele pentru cazurile de inundații și pentru sistemele de comunicare. Avem deja semnat pentru 22 de milioane și cred că vom atinge pragul de 40 de milioane până la sfârșitul anului”, a precizat Arafat.

În opinia sa, o problemă o reprezintă faptul că unii proprietari din clădirile care prezintă risc mare la cutremur nu sunt de acord cu lucrările de consolidare.

„Legea zice că toți care stau într-un bloc trebuie să fie de acord cu lucrările de consolidare. Mulți din aceste clădiri cu bulină roșie sunt chiriași și nu vor lucrări de consolidare. O soluție ar fi să se interzică închirierea în blocurile cu bulină roșie”, a susținut Raed Arafat.

El s-a arătat îngrijorat în legătură cu o posibilă intervenție la metrou în cazul unui accident.

”Primul lucru care mă îngrijorează este metroul. Dacă am un accident în metrou ce se întâmplă? Am cine și ce trebuie? Am planurile? Răspunsul pe care l-am primit în prima fază a fost că metroul are pompierii lui privați. (…) Nu am văzut nicio capitală din lume în care metroul să fie încredințat unui număr de 7 sau 8 pompieri. Am început să schimbăm concepția. S-au alocat fonduri, s-au cumpărat aparate. Acum avem 40 de salvatori care pot intra cu astfel de echipamente la metrou”, a spus secretarul de stat.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe