Matei Bogdan
Publicat în 28 februarie 2024, 15:52 / 91 elite & idei

Ramona Jurubiță: „Există o problemă structurală în modul în care România se prezintă pentru a atrage investiții”

Ramona Jurubiță: „Există o problemă structurală în modul în care România se prezintă pentru a atrage investiții”

2024 se conturează ca un an de tranziție, cu finalizarea unor cicluri și începutul altora, marcat de numeroase evenimente electorale și adoptarea de transformări tehnologice de către organizații. Liderii și mediul de afaceri trebuie să echilibreze operațiunile curente, care necesită decizii rapide, cu planificarea strategică pe termen lung.

În urma pandemiei și a conflictelor care au tensionat scena geopolitică, 2024 se anunță ca fiind un an-record pentru numărul de runde electorale la nivel global. De la Europa la SUA și India, se estimează că peste patru miliarde de oameni din diverse țări vor vota, influențând astfel economia globală și deciziile investiționale.

Pe plan intern, România se confruntă pentru prima oară cu patru runde electorale într-un singur an, incluzând alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, mobilizând astfel electoratul român pe tot parcursul anului.

„Având alegeri în peste 60 de țări, e probabil ca politicile din 2024 să fie marcate de un trend populist în majoritatea acestora. Investitorii, cu siguranță, vor lua acest lucru în considerare”, a menționat Ramona Jurubiță, country managing partner la KPMG România și Moldova și vicepreședinte în Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Vezi aici dosarul complet 24 pentru 2024

România continuă să fie atractivă pentru investitorii străini, remarcându-se în ultimii ani ca una dintre principalele destinații de investiții din Europa de Sud-Est. Costurile (încă) competitive ale forței de muncă, o piață de desfacere extinsă și infrastructura în dezvoltare sunt printre principalele avantaje pentru investitori.

„Cu o populație de 18 milioane, o piață mare de consum, teritoriu extins, acces la Marea Neagră și rute logistice eficiente, plus continuarea și finalizarea proiectelor de infrastructură din cadrul PNRR, perspectiva se schimbă. (…) Cred că atât timp cât nu apar schimbări majore în ceea ce privește democrația și valorile liberale, România va continua să prezinte avantaje semnificative.”

Dar chiar și deciziile politice considerate normale în cadrul ciclurilor economice, cum ar fi majorările de taxe și impozite, pot afecta percepția investitorilor pe termen scurt.

 „La FIC, realizăm un sondaj semestrial pentru a evalua sentimentul investitorilor. În martie 2023, percepția era pozitivă, dar în septembrie a scăzut, influențată de schimbările fiscale.”

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe