Răsvan Radu: “Motivele pentru care o companie ar putea să nu aibă acces la finanțare sunt legate în principal de coordonatele financiare”
Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.
Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)?
“Avem o poziție solidă pe piața locală și, pornind de la aceasta și de la evoluțiile viitoare din economie, vrem să contribuim în continuare la relansarea economiei românești și să ne sprijinim clienții, oferindu-le finanțările de care au nevoie, inclusiv prin programe precum IMM Invest sau prin alte programe cu garanții guvernamentale și/sau europene.
Oferta UniCredit include diferite tipuri de finanțare care pot fi accesate de clienții noștri în funcție de nevoile lor. Mai mult, fiind una dintre principalele instituții financiare din Uniunea Europeană, avem o experiență bogată în gestionarea de programe sprijinite de stat și de UE și le putem oferi clienților noștri o gamă largă de instrumente financiare, programe cu finanțare nerambursabilă de la UE și subvenții agricole în țările Europei Centrale și de Est (ECE). Datorită experienței noastre vaste cu instituțiile financiare supranaționale (ex. BEI, FEI, BERD, IFC, KfW) și autoritățile locale, putem oferi clienților noștri soluții de diminuare a riscurilor ce implică garanții mai scăzute din partea lor, precum și beneficii de preț. De exemplu, UniCredit este cel mai mare susținător al clienților inovatori din regiunea ECE: UniCredit a aderat la pachetul de măsuri de sprijin financiar în contextul situației provocate de Covid-19 furnizat de Fondul European pentru Investiții (European Investment Fund – EIF), având astfel posibilitatea să asigure împrumuturi pentru capitalul de lucru către IMM-uri și companii mid-caps din regiunea CEE, cu garanții EIF de 80% (față de 50% anterior) și criterii de eligibilitate simplificate.
În același timp, considerăm că IMM Invest este un program foarte potrivit pentru contextul actual, deoarece le permite IMM-urilor să își asigure lichiditatea necesară pentru activitățile curente sau pentru investiții prin împrumuturi bancare garantate în proporție de până la 80-90% de FNGCIMM în numele statului român, prin intermediul Ministerului de Finanțe. Prin urmare, este accesibil unui număr mare de IMM-uri.”
De ce este o companie nebancabilă? În contextul actual, ce soluții de finanțare are o companie nebancabilă dacă nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?
“Motivele pentru care o companie ar putea să nu aibă acces la finanțare sunt legate în principal de coordonatele financiare și, în acest caz, pot apela la alte tipuri de finanțare, precum granturi, crowdfunding etc. Pe de altă parte, există grupuri de clienți care au dificultăți în accesarea serviciilor financiare tradiționale – de exemplu, companii, organizații sau proiecte care, în mod măsurabil și dovedit, generează un efect social pozitiv, dar sunt adesea excluse de la accesarea produselor și serviciilor bancare, deși pot genera beneficii socioeconomice în comunitățile lor. Pentru această categorie de companii am inclus în programul nostru Social Impact Banking o componentă de microcredite, care le oferă acces la finanțare pe termen scurt, mediu sau lung de maxim 25.000 de euro, dar și sprijin pentru dobândirea de abilități de bază și accesarea rețelelor de sprijin (bănci, parteneri, voluntari) de care au nevoie pentru a se dezvolta.”
Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credite prin IMM Invest?
“Principalele motive ar fi neîncadrarea clientului în criteriile de eligibilitate ale programului și politica internă de creditare pe care fiecare bancă trebuie să o respecte în procesul de acordare a creditelor cu garanții IMM Invest, în conformitate cu acordul încheiat cu guvernul.”
Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM Invest?
“Credem că digitalizarea proceselor aferente programului ar putea oferi beneficii importante tuturor participanților și ar eficientiza și accelera fluxurile.”
Considerați că programul IMM Invest a fost suficient pentru a susține IMM-urile de la debutul pandemiei? De ce?
“IMM Invest a fost încă de la bun început și continuă să fie un program foarte bun de sprijinire a economiei reale și a IMM-urilor și de asigurare a fluxului de numerar de care acestea au nevoie pentru continuarea sau repornirea afacerii. O majorare a plafonului de finanțare, așa cum a anunțat guvernul, însoțită de alte măsuri de sprijinire a economiei și a mediului de afaceri ar fi extrem de benefică, crescând nivelul de lichiditate în economie.”
Cum credeți că ar arăta „programul de finanțare ideal” pentru IMM-uri și marile companii?
“Nu cred că putem vorbi despre „programe de finanțare ideale” deoarece nevoile companiilor sunt foarte diferite și este important să le putem oferi clienților ce au nevoie, atunci când au nevoie. Dacă ne referim la programele de finanțare ale guvernului, obiectivul principal al acestora este de a le asigura companiilor acces la lichiditățile necesare prin furnizarea de garanții băncilor care acordă finanțarea. Programele ar trebui să fie cât se poate de clare în privința documentației, condițiilor de eligibilitate și de plată a garanției în cazul în care apare situația de nerambursare. IMM Invest tinde să îndeplinească toate aceste condiții și apreciem drept pozitivă implicarea guvernului și a FNGCIMM în optimizarea continuă a fluxurilor de lucru.”
Cum s-ar putea implica mai mult guvernul în sprijinirea mediului de afaceri prin surse de finanțare?
“IMM Invest a fost un prim pas foarte bun, iar noile programe guvernamentale de acordare de granturi pentru companiile afectate de pandemie ar fi benefice pentru întreaga economie. De asemenea, noi programe cu garanții de stat sunt binevenite, la fel ca programele care pot fi accesate cu ușurință de companii și băncile participante.”
Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.
www.forbes.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe