Adriana
Publicat în 30 august 2016, 09:15 / 122 elite & idei

Rasvan Radu: UniCredit Bank, profit in crestere cu 159% in primul semestru din 2016

Rasvan Radu: UniCredit Bank, profit in crestere cu 159% in primul semestru din 2016
+ Observator

UniCredit Bank a realizat in primul semestru din 2016 un profit net de peste 50 milioane euro (226 milioane lei), in crestere cu 159% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totodata, banca a inregistrat venituri operationale de 188,6 milioane de euro (852,8 milioane de lei), in crestere cu 13,6% fata de aceeasi perioada a anului 2015, evolutie sustinuta de cresterea volumelor de credite si depozite.
De asemenea, cheltuielile operationale ale bancii italiene au atins nivelul de 90,4 milioane de euro (408,5 milioane de lei), in scadere cu 2% fata de aceeasi perioada din 2015. Ca rezultat, profitul operational realizat de UniCredit Bank in primul semestru din 2016 s-a ridicat la 98,2 milioane de euro (444,2 milioane de lei), in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea profitului net cu 159% s-a datorat majorarii volumelor de credite in toate segmentele de activitate, atat in randul persoanelor fizice si companii, care a compensat scaderea semnificativa a marjelor de dobanda, daer si datorita reducerii costului riscului de credit.

In ceea ce priveste indicatorii financiari ai bancii, rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) a fost 12,2% la finalul primului semestru al anului 2016, in vreme ce rentabilitatea anualizata a activelor (ROA) s-a plasat la 1,2%. Raportul intre costuri si venituri s-a situat la 48%, in scadere fata de anul anterior si sub nivelul sistemului bancar.

De asemenea, cheltuiala cu provizioanele pentru credite a ajuns la 30,4 milioane de euro (137,4 milioane de lei) la 30 iunie 2016. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilant a fost de 7,08%, iar costul riscului anualizat de 130 bps. Rata creditelor neperformante, inclusiv expunerile cu improbabilitate de achitare integrala a obligatiilor din credite s-a situat la 12,59%.

Volumul activelor la finalul semestrului 1 a totalizat 7,5 miliarde de euro (33,8 miliarde de lei), comparativ cu 6,9 miliarde euro (31 miliarde de lei) la aceeasi data din 2015, iar portofoliul de credite brute, inclusiv finantarile acordate prin leasing, s-a plasat la 5,4 miliarde de euro (24,5 miliarde de lei). Pentru aceeasi perioada, depozitele clientelei se situeaza la un nivel de 4,2 miliarde de euro (19,1 miliarde de lei), in crestere cu 35,1% fata de primele sase luni din 2015.

pub ING Personal – Ia-ti credit fara adeverinta: vii si pleci cu banii pe loc!
Totodata, banca a inregistrat un nivel de solvabilitate de aproximativ 13%. “In pofida contextului marcat de incertitudini, creditarea persoanelor fizice inregistreaza la finalul primului semestru din 2016 un plus de 6,5% fata de aceeasi perioada din 2015, sensibil peste media de 5,2% a pietei pe acest segment, iar in segmentul de companii avem, pentru acelasi interval, o crestere de 3,4% a volumului de finantari acordate, fata de o scadere medie a pietei de 1,8%. Evolutia pozitiva se remarca si in privinta depozitelor, UniCredit inregistrand cresteri pe toate segmentele – de 9% pentru cel de persoane fizice si 51% de companii. Nu in ultimul rand, avem la finalul acestei perioade o baza de circa 650.000 de clienti, in crestere cu aproape 15% fata de intervalul similar din 2015, a declarat Rasvan Radu, country chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Bank.

UniCredit Bank a emis primul Angajament Bancar de Plata (BPO) realizat pe piata din Romania si primul incheiat de catre o banca din grupul UniCredit in Europa Centrala si de Est. Acesta a fost emis pentru decontarea unei operatiuni comerciale intre Adiss SA, una dintre principalele companii locale din domeniul tratarii apelor uzate orasenesti si industriale, si furnizorul sau, compania germana Huber SE, unul dintre cei mai importanti producatori de instalatii industriale pentru tratarea apei, a apelor uzate si a namolurilor.

Tot in prima jumatate a anului 2016, Departamentul de Corporate Finance Advisory al bancii a implementat cu succes doua tranzactii. In prima dintre acestea, UniCredit Bank a asistat familia Constantinescu si Axxess Capital in vanzarea a 100% din actiunile Noriel Group, principalul retailer de jucarii, jocuri si produse pentru copii din Romania, catre fondul de investitii Enterprise Investors. In cea de-a doua, UniCredit, prin sucursala din Londra, a fost mandatata ca parte din consortiul care a intermediat emisiunea de obligatiuni internationale pentru Ministerul Finantelor Publice, in februarie 2016.

In acelasi timp, UniCredit Consumer Financing a inregistrat in primul semestru din 2016 o crestere aproape dubla a volumului de vanzari fata de acelasi interval al anului precedent. Volumul creditelor acordate prin intermediul parteneriatelor incheiate cu marii comercianti a fost de aproape cinci ori mai mare in ianuarie-iunie 2016 fata de aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de carduri in circulatie s-a dublat la sfarsitului semestrului curent comparativ cu finalul lui 2015.

Totodata, in ce priveste UniCredit Leasing Corporation finantarile primului semestru din 2016 au depasit volumele inregistrate in aceeasi perioada a anului 2015 cu peste 30%. Astfel, volumul noilor finantari acordate in primele sase luni din 2016 a fost de 161,8 milioane de euro, iar valoarea de achizitie a bunurilor finantate a fost de 193,3 milioane de euro.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe