OraNoua.ro
Publicat în 23 mai 2012, 18:39 / 1455 elite & idei

Răsvan Radu, UniCredit: Trebuie să ne hotărâm cu euro – chiar aderăm în 2015 sau fixăm o ţintă mai îndepărtată şi trecem la „de-euroizarea“ economiei?

Răsvan Radu, UniCredit: Trebuie să ne hotărâm cu euro – chiar aderăm în 2015 sau fixăm o ţintă mai îndepărtată şi trecem la „de-euroizarea“ economiei?

Tinta de adoptare a euro in 2015 este o ancora buna pentru echilibrele macroeconomice, insa trebuie reconfirmata pentru ca in prezent nu pare foarte credibila, alternativa fiind stabilirea unei tinte pe termen mai lung si asumarea unei strategii nationale de reducere a dependentei de euro la nivelul economiei, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al Unicredit Tiriac Bank, aflam din Ziarul Financiar.

„Trebuie sa decidem daca adoptam euro intr-un termen foarte scurt, respectiv in 2015, sau ne stabilim o tinta mai indepartata si facem eforturi sustinute pentru de-euroizare, care constituie un proces foarte dificil”, afirma bancherul care conduce de peste sapte ani afacerile italienilor de la Unicredit pe piata locala.

Chiar daca autoritatile romane au scris si in raportul de convergenta pe 2012 trimis la Bruxelles ca mentin angajamentul de adoptare a monedei unice in 2015, majoritatea analistilor zambesc ironic la un asemenea mesaj. Acestia considera mai plauzibila intrarea Romaniei in zona euro prin 2020 sau chiar mai tarziu. Asta si pentru ca tari mai bine situate economic si financiar nu se hazardeaza sa se grabeasca cu tintele.

„Actuala tinta de intrare in zona euro pare a nu fi foarte credibila si nu neaparat pentru ca nu putem indeplini criteriile, ci pentru ca nu vedem un angajament ferm din partea tuturor”, spune Rasvan Radu.

Pe de alta parte, acesta sustine ca inainte de criza, creditul in euro a contribuit in mod decisiv la cresterea economica din acea perioada, aducand fluxuri de bani la costuri foarte scazute.

Romania e intr-o situatie complicata: pe de o parte, creditul in valuta are o pondere de peste 60%, preturile caselor, masinilor sau tarifele telefonice sunt exprimate in euro dar pe de alta parte BNR face de mai multe luni eforturi sustinute de a incuraja creditul in lei, presand bancile sa reduca dobanzile, in timp ce grupurile din zona euro nu stiu cum sa mai reduca din liniile de finantare pentru subsidiarele locale.

Astfel ca, in opinia presedintelui de la Unicredit Tiriac, iesirea din aceasta situatie nu este legata doar de ponderea mare a creditului in euro , ci de gradul ridicat de euroizare a economiei in general.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe