OraNoua.ro
Publicat în 11 noiembrie 2015, 19:01 / 262 elite & idei

Razvan Eugen Nicolescu: Quo Vadis companiile de stat? Asaltul final la Electrica

Razvan Eugen Nicolescu: Quo Vadis companiile de stat? Asaltul final la Electrica

de Razvan Eugen Nicolescu

De zece luni se duce o campanie acerba de politizare si deprofesionalizare a companiilor de stat din energie, cum nu credeam ca mai poate fi posibil in Romania anului 2015. Una dintre cele mai atrăgătoare ținte pentru politruci este Electrica, miza nefiind doar cea obișnuita de a plasa oameni de partid in poziții in care nu ar putea ajunge niciodată pe criterii de meritocrație. Mai sunt cel puțin doua elemente importante. Primul este controlul asupra celor aproximativ 600 de milioane de euro pe care societatea ii are in conturi si pe care trebuie sa-i investească, o suma care provoacă apetitul camarilei politice ce a spoliat ani de-a rândul companiile de stat de zeci de miliarde de euro. Al doilea element e legat de acoperirea unor lucruri care s-au făcut in trecut in societate de diverși politruci si care ar putea ajunge in atenția justiției.

Spre bucuria celor care credem ca societățile de stat din energie trebuie sa devina un motor real al creșteri economice a tarii, societatea a rezistat pana acum acestor atacuri destul de bine, chiar daca performanta generala nu are cum sa nu fie afectata de un astfel de mediu confruntational. Meritul acestei „rezistente” este impartit intre o serie de oameni cinstiți si profesioniști din managementul companiei, angajați decenți, dar mai ales al Consiliului de Administrație (CA) al societatii care a refuzat constant sa se abată de la drumul instituirii unor mecanisme de prevenție a corupției si a respins vehement, inclusiv prin luări publice de poziție, tentativele de impunere a unor incompetenți in funcții importante din companie. Spre cinstea lor „capii rezistentei” sunt doi tineri din consiliul de administrație – Victor Grigorescu si Cristian Busu. Ambii sunt cu studii sau experiențe de lucru in străinătate, in poziții importante la Bruxelles sau in mediul privat. Membrii CA Electrica s-au opus atât de mult, incit singura soluție era schimbarea lor. Având in vedere ca era riscant sa fie demiși fara motiv, s-a inventat nevoia măririi numărului membrilor CA pentru ca o astfel de decizie generează, conform statului organizației,  noi alegeri pentru CA.

In consecința, astăzi, in AGA ce a fost convocata cu un alt motiv, s-a introdus un nou punct pe ordinea de zi : șmecheria cu mărirea numărului de membri. Ce mă șochează este ca se continua cu aceste demersuri de politizare si după ce zeci de mii de oameni au strigat in strada împotriva lor. Mă așteptam sa existe un elementar bun simt, iar lucrurile măcar acum, in ultimul ceas, sa înceteze.  Sunt curios si care va fi reacția sutelor de acționari persoane fizice si juridice din Romania acționare la Electrica după listare. Vor continua sa fie pasive sau se vor conecta la activismul si entuziasmul existent acum in Romania si vor încerca sa isi apere, așa cum e firesc, proprietatea pentru ca daca ne uitam la evoluția cotației acțiunilor societatii e vizibil din evoluția acestora ca rezultatul acțiunii politrucilor este scăderea  valorii companiei, adică afectarea tuturor acționarilor. Sunt de asemenea curios cum vor reacționa reprezentații societatii civile care au mers la întâlnirea cu Președintele României cu revendicări privind depolitizarea companiilor de stat, mai ales ales ținând cont de mărimea si importanta societatii. Ce se întâmpla la Electrica poate arata daca statul poate ramane un acționar important dar corect in societățile strategice sau singura soluție este privatizarea tutur acestora, cu toate efectele negative si riscurile pe termen lung ce pot apărea datorita acestui proces. Ar fi rău sa ajungem aici. Sper sa nu se intample.

contributors.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul Internet



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe