OraNoua.ro
Publicat în 26 noiembrie 2014, 20:08 / 275 elite & idei

Răzvan Nicolescu a obţinut acordul Comisiei Europene astfel încât preţul gazelor pentru CET-uri să nu mai crească. Gigacaloria nu se mai scumpeşte

Răzvan Nicolescu a obţinut acordul Comisiei Europene astfel încât preţul gazelor pentru CET-uri să nu mai crească. Gigacaloria nu se mai scumpeşte

Guvernul a primit acordul scris al Comisiei Europene privind preţul la gaze pentru centralele termice (CET-uri) şi va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă în domeniu, astfel încât preţul la gaze să nu crească pentru CET-uri, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

El a mai adăugat, în şedinţa de guvern, că nu s-a pus niciodată problema ca preţul la gaze să fie majorat pentru CET-uri.
La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat că nota primită din partea Comisiei Europene (CE) clarifică faptul că CET-urile sunt considerate prioritare la achiziţionarea gazelor din producţia internă.
„Este o perioadă cu tot felul de declaraţii, probabil mai mult politice şi mai puţin serioase. Nu se creşte nici preţul la gaze la populaţie, nici la CET-uri. Avem inclusiv comunicarea oficială de la Comisia Europeană legată de faptul că CET-urile sunt considerate prioritare la achiziţionarea gazelor din producţia internă“, a spus Ponta în şedinţă de guvern, cerând miniştrilor să prezinte public clarificări imediat ce apar „zvonuri“.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a afirmat luni, în cadrul unei dezbateri, că preţul la energia termică poate creşte de la 1 ianuarie 2015 pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemele centralizate.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a nu exista acest risc.
„Vorbim doar de eventualitatea creşterii preţului la energie termică, nu gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio creştere. La energie termică există acest risc pentru cei care sunt racordaţi la sistemul cenrtralizat întrucât, până la 31 decembrie, aveau acelaşi statut ca şi consumatorul casnic obişnuit, adică cei care se încălzeau cu centrală termică de apartament. De la 1 ianuarie, liberalizându-se preţul la gaze naturale pentru industrie, producătorii mari de energie termică, spre exemplu Electrocentrale Bucureşti, cuprinşi în zona de industrie, ar trebui să plătească preţul pieţei libere. Preţul pieţei libere este undeva între 89-90 lei pe Megavatt/ oră, preţul reglementat în zona captivă, unde este consumatorul casnic, este în jur de 51-52 lei, adică este un preţ mai mic în zona captivă cu vreo 40 de lei. Ca să nu se transfere acest preţ mai mare cu 40% de la 1 ianuarie la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, pentru că el nu are nicio vină, tot consumator casnic este, atunci este nevoie, şi acest lucru a fost prezentat astăzi în raportul ANRE, Autoritatea propune să modifice Guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă precizarea din calendarul de liberalizare aferentă consumatorului casnic care se alimentează cu căldură din sistemul centralizat“, a afirmat Iancu, deputat PSD.
Ulterior, surse din PSD au relatat că mai mulţi deputaţi ai partidului s-au arătat nemulţumiţi de anunţul privind creşterea în 2015 a preţului la energia termică.
Potrivit unor surse politice, Iancu urmăreşte preluarea postului de ministru al Energiei.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe