OraNoua.ro
Publicat în 11 decembrie 2013, 18:31 / 200 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Vreau să demonstrez că românii pot ocupa funcții importante la nivel european

Răzvan Nicolescu: Vreau să demonstrez că românii pot ocupa funcții importante la nivel european

Românii pot ocupa funcții importante la nivel european, dacă au încredere în ei și sunt eficienți și competitivi, spune Răzvan Nicolescu, vicepreședintele Consiliului de Supraveghere al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), într-un interviu acordat agenției AGERPRES.

La doar 35 de ani, Nicolescu deține a doua funcție ca importanță pe care o are un român la nivel european, după cea de comisar european. Și nu vrea să se oprească aici. Anul viitor nu exclude să candideze la funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al ACER, după cum afirmă în premieră în acest interviu.

Răzvan Nicolescu este absolvent al Universității Politehnică București, Facultatea de Energetică. În anul 2008 a absolvit un program MBA al Solvay Business School (Bruxelles, Belgia).

În perioada 2006-2008 a fost reprezentatul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie. În 2007-2008 a făcut parte din grupul de dialog
Uniunea Europeană — Federația Rusă pe strategii energetice comune, iar, în 2008, a fost membru în Consiliul Consultativ al Agenției Europene Euratom.

În 2009 a fost desemnat de către Consiliul Uniunii Europene în Consiliul de Supraveghere al Agenției Europene de Reglementare în Energie, for unde în prezent ocupă funcția de vicepreședinte. De asemenea, Nicolescu este și director de afaceri publice și reglementare al Petrom, cea mai mare companie românească.

El a mai spus, în interviu, că românii nu trebuie să uite că suntem parte a Uniunii Europene și că stăm la masa unde se iau decizii, astfel că trebuie să ne susținem punctele de vedere la Bruxelles.

AGERPRES: Ce v-a determinat să va alegeți cariera pe care o aveți în prezent?
Răzvan Nicolescu: Am fost pasionat de mic de domeniul energetic, probabil fiind influențat și de faptul că m-am născut într-o zonă a României unde se producea și încă se mai produce petrol. Am terminat secția de matematică-fizică a unui liceu industrial de petrol, iar, ulterior, la sfaturile profesorilor mei de fizică, m-am înscris la admitere la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica București. Carieră mea profesională, care a început într-un institut de cercetare, este legată în întregime de domeniul energetic.

AGERPRES: Care sunt principiile care v-au ghidat în carieră?
Răzvan Nicolescu: Profesionalism, seriozitate și fair play. Cred că acestea trei sunt cele mai importante pentru mine. În viața profesională sunt foarte serios și încerc să fac lucrurile bine. În viața privată sunt mai relaxat și îmi place mult să glumesc și să mă distrez. Fair play-ul cred că provine de la faptul că am făcut foarte mult sport mai ales în liceu și, în facultate, volei, chiar la nivel de performanță.

AGERPRES: Relatați o situație în care ați fost mândru că reprezentați România.
Răzvan Nicolescu: Nu îmi plac cuvintele mari. Sunt mulți care astăzi sunt mândri că sunt români și iubesc România, iar mâine sunt foarte bucuroși că nu și-au plătit taxele sau au furat ceva de la stat. În ceea ce mă privește, am încercat să fiu eficient când am reprezentat România și mai puțin mândru. Atunci când, în negocieri dure la Bruxelles, am obținut cel mai mic angajament de creștere a energiilor regenerabile pentru România, am fost eficient. Atunci când mi-am asumat o candidatură la Consiliul de Supraveghere al Agenției Europene pentru Energie concurând împotriva unor nume grele din domeniu — foști miniștri, șefi de mari companii, oameni cu prestigiu mare — am crezut în mine ca și candidat român, am încercat să fiu eficient și competitiv. Am și reușit. Probabil aceasta este, până în prezent, cea mai mare realizare a mea. Am câștigat o competiție la nivel european în care puțini îmi dădeau șanse la început. Încerc acum să demonstrez că românii pot să ocupe funcții importante la nivel european. În aceste condiții, vă fac un anunț în premieră: nu exclud ca la anul să candidez la președinția Consiliului de Supraveghere al acestei instituții europene.

AGERPRES: Cum este privită România de la Bruxelles? Dar din afară Uniunii Europene?
Răzvan Nicolescu: O țară frumoasă, cu potențial, însă incapabilă deocamdată să-și pună în valoare acest potențial.

AGERPRES: Oferiți câteva sfaturi pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră asemănătoare.
Răzvan Nicolescu: Să învețe, să aibă răbdare în carieră și să creadă că România poate fi un loc în care calitatea umană și pregătirea profesională contează mai mult decât mediul din care provii sau pilele și relațiile pe care le ai.

AGERPRES: Cum ați caracteriza situația economică a României în prezent?
Răzvan Nicolescu: Suntem într-o stabilitate fragilă, cu o creștere economică de 2,7% anul acesta în comparație cu anul trecut.

AGERPRES: Care sunt punctele tari ale României, pe care trebuie să se axeze pe viitor?
Răzvan Nicolescu: Cred că România are trei sectoare cu mare potențial: energia, agricultura și turismul.

AGERPRES: Care sunt slăbiciunile României și ce trebuie să facă țara noastră pentru a le depăși?
Răzvan Nicolescu: În primul rând, aș menționa birocrația și incapacitatea administrativă. În al doilea rând, nivelul de corupție. Aici se fac unele progrese, însă mai este mult până departe. În al treilea rând, rolul pe care nu ni-l asumăm la nivel european. De șase ani suntem parte a Uniunii Europene și suntem încă în logica de stat aflat în perioada de aderare. Încă se mai aude în discursul public : ‘UE ne cere’. Uităm că UE suntem și noi. Suntem la masa unde se iau decizii. Trebuie să ne spunem punctul de vedere. Eu am fost acolo trei ani și știu că se poate să și reușim. Trebuie însă să îndrăznim să încercăm.

AGERPRES: Care sunt principalele trei măsuri pe care trebuie să le ia de urgență Guvernul pentru îmbunătățirea situației economice?
Răzvan Nicolescu: În primul rând, creșterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat. Avem o creștere economică de 2,7% și o scădere a nivelului veniturilor la bugetul de stat. Nu e normal. Evaziunea este foarte mare. Trebuie să creștem gradul de colectare, pentru că soluția de a pune noi taxe celor care plătesc taxele existente nu este sustenabilă pe termen lung.

În al doilea rând, absorbția fondurilor structurale. Gradul de absorbție este în creștere, însă e departe de ceea ce ar trebui să fie. Este păcat să ai miliarde de euro la dispoziție și să nu le poți folosi.

În al treilea rând, fiscalitatea pe muncă este ridicată. Ar fi bine ca Guvernul să își mențină intențiile actuale și să scadă CAS anul viitor.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe