OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:21 / 441 elite & idei

Răzvan Nicolescu cere luarea unei decizii în CSAT cu privire la viitorul RAAN

Răzvan Nicolescu cere luarea unei decizii în CSAT cu privire la viitorul RAAN

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a solicitat primului-ministru și vicepremierului Gabriel Oprea să supună atenției Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) deciziile privind viitorul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), care este o societate de interes strategic.

‘Am elaborat un plan de măsuri care vizează eficientizarea, restructurarea RAAN și un plan de perspectivă, pe care le vom transmite în cursul acestei zile sau mâine primului-ministru, Victor Ponta, și vicepremierului Gabriel Oprea, care asigură coordonarea pe tot ceea ce înseamnă chestiuni de securitate națională, pentru că RAAN este o regie de interes strategic. Din acest motiv, credem că se impune o discuție privind viitorul acestei societăți la nivelul CSAT. De aceea transmitem această notă și sugestiile noastre privind RAAN cu rugămintea de a le supune atenției CSAT’, a declarat Nicolescu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat că acest document este confidențial, însă a punctat faptul că se bazează pe o serie de sugestii venite din partea sindicatelor.

‘În acest moment, corpul de control al ministrului Energiei efectuează un control suplimentar la RAAN, pe care dorim să îl finalizăm până la sfârșitul săptămânii’, a mai spus ministrul.

Anterior, în aceeași conferință, Nicolescu a anunțat că l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), Dănuț Andrușcă, din cauza situației din ce în ce mai grave în care se află compania, și l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.

RAAN se află în insolvență din septembrie 2013.

La momentul intrării în insolvență, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar în perioada insolvenței s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente înainte de insolvență, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei, a explicat Nicolescu.

‘Am început o analiză pe care am derulat-o de la preluarea mandatului (cu privire la situația RAAN — n.r.) și astăzi prezint un set de măsuri pe care intenționăm să le implementăm. În primul rând, am luat decizia de a-l demite pe administratorul special al RAAN, domnul Andrușca Dănuț. Mi se pare profund imoral, având în vedere situația societății și performanțele, între ghilimele, din anul 2013, să ai un venit lunar net de aproximativ 20.000 de lei’, a susținut ministrul.

El a adăugat că l-a numit în locul său pe Viorel Marian, un fost manager în companii de stat, cu foarte multă experiență în sectorul energetic.

‘Am luat decizia astăzi de a-l numi în funcția de administrator special pe domnul Viorel Marian, un om cu foarte multă experiență în domeniul energetic, care a deținut funcții de conducere în mai multe societăți de stat, inclusiv în Termoelectrica’, a arătat Nicolescu.

Ministrul a mai spus că una dintre cele mai afectate societăți din cauza situației RAAN este Complexul Energetic Oltenia, care are de recuperat 270 de milioane de lei, din care 230 de milioane de lei dinainte de insolvență și 40 de milioane de lei datorii acumulate în perioada insolvenței RAAN.

RAAN este o regie națională de interes strategic, înființată în 1998, având ca obiect principal de activitatea producerea apei grele și a produselor conexe. Totodată, RAAN produce energie termică pentru uz propriu și pentru alimentarea consumatorilor casnici și industriali din municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Ultima ora:

ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal

EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră

ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?

SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe