OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:21 / 208 elite & idei

Răzvan Nicolescu cere luarea unei decizii în CSAT cu privire la viitorul RAAN

Răzvan Nicolescu cere luarea unei decizii în CSAT cu privire la viitorul RAAN

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a solicitat primului-ministru și vicepremierului Gabriel Oprea să supună atenției Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) deciziile privind viitorul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), care este o societate de interes strategic.

‘Am elaborat un plan de măsuri care vizează eficientizarea, restructurarea RAAN și un plan de perspectivă, pe care le vom transmite în cursul acestei zile sau mâine primului-ministru, Victor Ponta, și vicepremierului Gabriel Oprea, care asigură coordonarea pe tot ceea ce înseamnă chestiuni de securitate națională, pentru că RAAN este o regie de interes strategic. Din acest motiv, credem că se impune o discuție privind viitorul acestei societăți la nivelul CSAT. De aceea transmitem această notă și sugestiile noastre privind RAAN cu rugămintea de a le supune atenției CSAT’, a declarat Nicolescu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat că acest document este confidențial, însă a punctat faptul că se bazează pe o serie de sugestii venite din partea sindicatelor.

‘În acest moment, corpul de control al ministrului Energiei efectuează un control suplimentar la RAAN, pe care dorim să îl finalizăm până la sfârșitul săptămânii’, a mai spus ministrul.

Anterior, în aceeași conferință, Nicolescu a anunțat că l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), Dănuț Andrușcă, din cauza situației din ce în ce mai grave în care se află compania, și l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.

RAAN se află în insolvență din septembrie 2013.

La momentul intrării în insolvență, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar în perioada insolvenței s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente înainte de insolvență, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei, a explicat Nicolescu.

‘Am început o analiză pe care am derulat-o de la preluarea mandatului (cu privire la situația RAAN — n.r.) și astăzi prezint un set de măsuri pe care intenționăm să le implementăm. În primul rând, am luat decizia de a-l demite pe administratorul special al RAAN, domnul Andrușca Dănuț. Mi se pare profund imoral, având în vedere situația societății și performanțele, între ghilimele, din anul 2013, să ai un venit lunar net de aproximativ 20.000 de lei’, a susținut ministrul.

El a adăugat că l-a numit în locul său pe Viorel Marian, un fost manager în companii de stat, cu foarte multă experiență în sectorul energetic.

‘Am luat decizia astăzi de a-l numi în funcția de administrator special pe domnul Viorel Marian, un om cu foarte multă experiență în domeniul energetic, care a deținut funcții de conducere în mai multe societăți de stat, inclusiv în Termoelectrica’, a arătat Nicolescu.

Ministrul a mai spus că una dintre cele mai afectate societăți din cauza situației RAAN este Complexul Energetic Oltenia, care are de recuperat 270 de milioane de lei, din care 230 de milioane de lei dinainte de insolvență și 40 de milioane de lei datorii acumulate în perioada insolvenței RAAN.

RAAN este o regie națională de interes strategic, înființată în 1998, având ca obiect principal de activitatea producerea apei grele și a produselor conexe. Totodată, RAAN produce energie termică pentru uz propriu și pentru alimentarea consumatorilor casnici și industriali din municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Ultima ora:

ObservatorFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

PoliticKlaus Iohannis, în Egipt: „România este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu”

EconomieRadu Craciun: Criptomonedele – 4 teme de gandire

ExternMarco Badea: Despre lupta împotriva schimbărilor climatice

SocialCiprian Stănescu: Am început ”Soluții pentru 2025”. Un proiect de care cred că o să tot auziți

EvenimenteIonuţ Simion | Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă: Din ce în ce mai multe companii înţeleg că trebuie să se organizeze şi să funcţioneze după principiile unei guvernanţe corporative

CulturaFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

EditorialAndreea Paul: Cine conduce lumea?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe