OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2014, 17:35 / 375 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru populație a fost aprobată în Parlament și nu va fi revizuită

Răzvan Nicolescu: Decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru populație a fost aprobată în Parlament și nu va fi revizuită

Decizia de a amâna cu doi ani calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru populație a fost aprobată în Parlament și nu va fi revizuită, chiar dacă un raport recent al Comisiei Europene spune că România trebuie să urmeze vechiul calendar, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat AGERPRES cu ocazia Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

Ministrul a mai vorbit, în interviu, și despre principalele priorități ale României care vor fi incluse în viitoarea Strategie Energetică și a arătat ce trebuie să facă Enel înainte de un eventual „exit” din România.

Anterior, în cadrul summitului, ministrul a precizat că, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, vor avea loc discuții importante privind noile ținte pe care și le va asuma Uniunea Europeană privind schimbările climatice. El a punctat că România trebuie să susțină fixarea unei singure ținte, respectiv cea privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, alături de scheme de sprijin pentru țările nou-intrate în UE.

Nicolescu a completat, în interviul pentru AGERPRES, că delegația României la Consiliu va fi condusă de președintele țării, Traian Băsescu, iar Departamentul pentru Energie și-a spus punctul de vedere alături de alte ministere implicate în acest subiect.

AGERPRES: Echipa care va reprezenta România, joi, la Consiliul European, a cerut un punct de vedere Departamentului pentru Energie?
Răzvan Nicolescu: Desigur, am participat împreună cu cei din alte ministere, precum cel al Mediului. Este un proiect coordonat de Ministerul de Externe.

AGERPRES: Din cine va fi formată echipa României?
Răzvan Nicolescu: Echipa României va fi condusă de șeful statului, de domnul președinte Băsescu, dar de la Departamentul pentru Energie nu va participa nimeni. Acolo vor fi niște negocieri. Poziția României va fi exprimată de șeful statului.

AGERPRES: Care este stadiul revizuirii Strategiei Energetice a României?
Răzvan Nicolescu: Suntem într-o fază avansată cu proiectul revizuirii Strategiei Energetice. Avem ca termen sfârșitul lunii octombrie. Însă, având în vedere intensitatea discuțiilor politice, vom vedea dacă vom începe o consultare publică pe jumătate din strategie, și anume pe stadiul actual și pe obligațiile noastre ca stat membru al Uniunii Europene, sau vom aștepta și vom începe această consultare după alegeri. Nu am luat încă o decizie.

AGERPRES: Ați stabilit câteva obiective mari care vor fi incluse în Strategie?
Răzvan Nicolescu: Există câteva obiective: securitatea energetică este pe primul loc, apoi competitivitatea industrială, apoi protecția mediului. Sunt decizii strategice spre care ne vom îndrepta, de exemplu încurajarea energiei electrice pentru a fi folosită la sistemul de încălzire, crearea unei alternative la combustibilii clasici în sectorul transporturilor, precum și o analiză serioasă în cazul capacităților reale de producție ale României în sectorul de generare. O să vi le prezentăm pe toate când vom iniția această consultare publică, iar după acest proces de consultare publică rămân în continuare consecvent ideii ca această Strategie să fie adoptată printr-o largă majoritate, dacă se poate chiar printr-un consens politic, printr-o decizie a Parlamentului.

AGERPRES: Cum decurg negocierile cu Enel privind preluarea activităților din România?
Răzvan Nicolescu: Negocierile cu Enel sunt derulate de companii. Ministrul nu negociază cu companiile. Am avut o discuție în care le-am spus punctul de vedere al statului român, în principal în ceea ce înseamnă dividendele care în opinia noastră este moral să fie acordate înainte de orice exit, înainte de orice plecare. Există discuții între mai multe companii din România și cei de la Enel și este treaba companiilor să poate aceste negocieri.

AGERPRES: Ce se va întâmpla cu calendarul de liberalizare a pieței gazelor, în condițiile în care un raport al Comisiei Europene spune că trebuie să continuăm vechiul program de liberalizare?
Răzvan Nicolescu: În legătură cu populația, decizia a fost deja validată de Parlamentul României, liberalizarea s-a amânat cu doi ani și jumătate. Nu știu când a fost redactat acel raport al Comisiei Europene, este posibil să fi fost redactat cu mult înainte de decizia și de discuțiile pe care noi le-am avut pe acest subiect. Ce vă pot spune este că nu mai avem ce să discutăm cu nimeni în legătură cu această decizie. Este o decizie luată, asumată de către noi, este o decizie corectă față de consumatorul casnic din România. Sunt două-trei entități afectate, Romgaz, Petrom, poate și cei care urmează să producă, însă sunt companii cu stabilitate financiară și nu vor fi probleme. Dacă s-ar fi negociat mai bine de la început poate nu am fi ajuns aici, dar, repet, este o decizie ireversibilă, nu mai trebuie să discutăm cu nimeni pe acest subiect, subiectul este unul închis.

AGERPRES: În legătură cu testul de stres realizat săptămâna trecută de Comisia Europeană, de ce credeți că era trecută și România pe lista țărilor care vor fi afectate de o eventuală criză a gazelor?
Răzvan Nicolescu: O să vorbesc acest lucru cu comisarul european în această după-amiază (marți după-amiază — n.r.), însă, dacă vă uitați pe concluziile Comisiei în cazul României, ele sunt că, în cazul unei ierni foarte dificile, ne va fi mai bine decât în cazul unei ierni moderate. Am unele dubii că va fi așa. Am cerut deja la nivelul Comisiei Europene să avem un grup de lucru la nivel de experți prin care să ne verificăm mai bine datele, să comunicăm mai bine unii cu alții. Totuși, acest exercițiu al prezentării rezultatelor testelor de stres are în primul rând ca obiectiv sublinierea importanței pe care Uniunea Europeană o acordă securității aprovizionării cu energie în general, iar acest lucru este extrem de pozitiv și este un lucru pe care România îl salută.

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe