OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 23:21 / 395 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Energia nucleară este și va rămâne o prioritate a politicii energetice a României

Răzvan Nicolescu: Energia nucleară este și va rămâne o prioritate a politicii energetice a României

Energia nucleară este și va rămâne o prioritate a politicii energetice a României, iar proiectul reactoarelor 3 și 4 va fi finalizat, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, aflat în vizită la centrala nucleară de la Cernavodă.

„În contextul revizuirii strategiei energetice a României, unele dintre primele concluzii arată foarte clar că energia nucleară este și va rămâne o prioritate a politicii energetice a României. Decizia privind realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este una luată deja, ne dorim să se finalizeze cât mai repede, să găsim parteneri pentru acest proiect”, a spus Nicolescu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că este nevoie ca Transelectrica să includă în planul său de dezvoltare pe următorii 10 ani întărirea liniilor de transport de energie de la Cernavodă către restul țării, astfel încât rețeaua să poată prelua și energia produsă de reactoarele 3 și 4.

„O parte din această capacitate este utilizată acum de energia eoliană din zona Dobrogei. Un calcul făcut de Nuclearelectrica arată că Transelectrica are nevoie de cel puțin 100 de milioane de euro pentru această investiție”, a menționat ministrul delegat.

Potrivit acestuia, standardele de operare ale Unităților 1 și 2 de la Cernavodă sunt foarte ridicate, iar publicația de profil Nuclear Engineering International a desemnat România prima în clasamentul mondial privind cel mai mare factor de utilizare al unei centrale nucleare.

În lume există 73 de centrale nucleare, cu 404 reactoare. Unitatea 2 de la Cernavodă se află pe locul 5 în lume, iar reactorul 1 de la Cernavodă, pe locul 16, a subliniat Nicolescu.

„Am lansat acum 2 — 3 săptămâni o temă de discuție la Bruxelles: să finanțăm din fonduri comunitare cercetarea în creșterea standardelor de operare în unitățile nucleare și în ceea ce privește depozitarea combustibilului nuclear. Așa cum se dau bani europeni pentru cercetare în regenerabile sau în reducerea emisiilor, e nevoie de cercetare nucleară și de soluții pe termen lung pentru depozitarea deșeurilor nucleare”, a arătat Nicolescu.

Ministrul a precizat că va discuta cu Ministerul Finanțelor și cu Autoritatea de Reglementare, astfel încât Nuclearelectrica să nu plătească impozitul de 1,5% pe clădiri la valoarea reactoarelor nucleare, caz în care costul pe MWh al energiei nucleare ar crește cu 10 lei.

„Astfel, consumatorii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar”, a explicat ministrul.

Nuclearelectrica ar urma să plătească la bugetul de stat circa 100 de milioane de lei în contul noului impozit de 1,5% pe clădiri, dacă în calcul se va lua valoarea reactoarelor nucleare și nu a clădirilor care le acoperă, a spus, la rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, prezentă la conferința de presă.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe