OraNoua.ro
Publicat în 5 martie 2014, 19:14 / 180 elite & idei

Răzvan Nicolescu este noul ministru delegat pentru Energie

Răzvan Nicolescu este noul ministru delegat pentru Energie

Răzvan Nicolescu, 36 de ani, propus ca ministru delegat pentru Energie, este vicepreşedinte al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare in Energie (ACER) iar, în perioada 2006-2008, a fost reprezentant al României la Comisia Europeană pe probleme de energie.

Din 2008, Nicolescu a activat în cadrul Petrom, cea mai mare companie românească, unde a deţinut funcţia de director de afaceri publice şi reglementare.
În 2007-2008 a făcut parte din grupul de dialog Uniunea Europeană – Rusia pe strategii energetice comune, iar în 2008 a fost membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Europene Euratom.
Absolvent al Politehnicii Bucureşti, Facultatea de Energetică, el a terminat în anul 2008 şi un program MBA al Solvay Business School din Bruxelles, Belgia.
Principalele probleme pe care va trebui să le gestioneze în cadrul ministerului sunt noua insolvenţă a Hidroelectrica, reluarea calendarului de listări, fiind programate în acordul cu instituţiile internaţionale Electrica şi Complexul Energetic Oltenia, plus Hidroelectrica dacă iese din reorganizare judiciară. La toate acestea se adaugă problema notificării la Bruxelles a măsurilor de amânare a certificatelor verzi pentru producţia de energie verde şi scutirea industriei de obligaţia de a achiziţiona 85% din aceste certificate.
Renegocierea sistemului de redevenţe la petrol şi gaze, alături de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Ministerul Finanţelor reprezintă o altă provocare pentru Guvernul României. Acestea sunt blocate de zece ani la un nivel situat între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, nivel considerat mult sub cele europene din Marea Britanie, Danemarca sau Norvegia. Anterior, Constantin Niţă, fostul ministru delegat pentru Energie, anunţa creşterea redevenţelor la „media europeană“, premierul Victor Ponta anunţând şi un „regim stimulativ“ pentru dezvoltarea producţiei.
În luna noiembrie, Nicolescu declara că România ar putea deveni exportator de gaze naturale din 2019, dacă fiscalitatea nu creşte atât de mult încât să afecteze producţia. El dădea atunci ca exemplu taxa de 1,5% pe construcţii speciale. „Doar două din cele 77 resurse naturale generează la bugetul de stat redevenţe reprezentând 85% din totalul redevenţelor colectate de România. Este vorba de petrol şi gaze. Celelalte resurse, aur, argint, marmură, pietriş, apă minerală etc generează doar 15%“, mai afirma el atunci.
 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe