Publicat în 5 martie 2014, 19:14 /
461 elite & idei
Răzvan Nicolescu este noul ministru delegat pentru Energie

Răzvan Nicolescu, 36 de ani, propus ca ministru delegat pentru Energie, este vicepreşedinte al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare in Energie (ACER) iar, în perioada 2006-2008, a fost reprezentant al României la Comisia Europeană pe probleme de energie.
Din 2008, Nicolescu a activat în cadrul Petrom, cea mai mare companie românească, unde a deţinut funcţia de director de afaceri publice şi reglementare.
În 2007-2008 a făcut parte din grupul de dialog Uniunea Europeană – Rusia pe strategii energetice comune, iar în 2008 a fost membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Europene Euratom.
Absolvent al Politehnicii Bucureşti, Facultatea de Energetică, el a terminat în anul 2008 şi un program MBA al Solvay Business School din Bruxelles, Belgia.
Principalele probleme pe care va trebui să le gestioneze în cadrul ministerului sunt noua insolvenţă a Hidroelectrica, reluarea calendarului de listări, fiind programate în acordul cu instituţiile internaţionale Electrica şi Complexul Energetic Oltenia, plus Hidroelectrica dacă iese din reorganizare judiciară. La toate acestea se adaugă problema notificării la Bruxelles a măsurilor de amânare a certificatelor verzi pentru producţia de energie verde şi scutirea industriei de obligaţia de a achiziţiona 85% din aceste certificate.
Renegocierea sistemului de redevenţe la petrol şi gaze, alături de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Ministerul Finanţelor reprezintă o altă provocare pentru Guvernul României. Acestea sunt blocate de zece ani la un nivel situat între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, nivel considerat mult sub cele europene din Marea Britanie, Danemarca sau Norvegia. Anterior, Constantin Niţă, fostul ministru delegat pentru Energie, anunţa creşterea redevenţelor la „media europeană“, premierul Victor Ponta anunţând şi un „regim stimulativ“ pentru dezvoltarea producţiei.
În luna noiembrie, Nicolescu declara că România ar putea deveni exportator de gaze naturale din 2019, dacă fiscalitatea nu creşte atât de mult încât să afecteze producţia. El dădea atunci ca exemplu taxa de 1,5% pe construcţii speciale. „Doar două din cele 77 resurse naturale generează la bugetul de stat redevenţe reprezentând 85% din totalul redevenţelor colectate de România. Este vorba de petrol şi gaze. Celelalte resurse, aur, argint, marmură, pietriş, apă minerală etc generează doar 15%“, mai afirma el atunci.
Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia 在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe