OraNoua.ro
Publicat în 23 aprilie 2014, 16:09 / 198 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Nu vom mai încuraja nici un proiect nou în regenerabile, nu ne mai permitem

Răzvan Nicolescu: Nu vom mai încuraja nici un proiect nou în regenerabile, nu ne mai permitem

Schema de sprijin pentru investiţiile în energia obţinută din surse regenerabile trebuie ajustată, pentru că România nu îşi mai permite să susţină investiţiile viitoare în regenerabile, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Am creat un grup de lucru chiar din prima săptămână în care m-am instalat în această poziţie. Cred că trebuie să dăm un mesaj foarte cinstit şi foarte clar. Trebuie să spunem că nu ne mai putem permite şi că nu vom mai încuraja în anii viitori instalarea de noi capacităţi de producţie pentru energie regenerabilă. Nu ne mai putem permite, şi aceasta este una dintre primele conculzii pe care le-am tras după primele discuţii referitoare la modificarea strategiei energetice a României. Nu ne mai permitem, mai ales în eolian şi fotovoltaic, pentru că la biomasă este altă situaţie” a declarat ministrul Energiei pentru ECONOMICA.NET.
Nicolescu a mai spus că deşi România avea cel mai puţin de făcut în ceea ce priveşte creşterea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, a acordat investitorilor cele mai multe facilităţi, ceea ce a condus la o explozie a capacităţii instalate.

„Când eram la Bruxelles negociatorul pentru România, am negociat şi am obţinut cea mai mică obligaţie de creştere (a procentului de energie din surse regenerabile în consumul total – n.red.) din toate ţările membre ale Uniunii Europene, ca procent: 6,4%, de la 17,6% la 24% în 2020, dar am creat cea mai generoasă schemă-suport. Este nesustenabil, ne-am grăbit, nu am avut înţelepciunea necesară să stabilim o schemă care să fie mult mai prudentă, dar pe care să fim siguri că o putem aplica. Sigur, nu am fost singurii în situaţia asta, s-au grăbit şi italienii, şi spaniolii, şi încep să modifice şi ei din schemele de sprijin. Nu ne mai putem permite noi regenerabile, mai ales eolian şi fotovoltaic, în anii care urmează” a spus ministrul.

Potrivit ultimelor informaţii oficiale, la finalul anului trecut în România era înregistrată o capacitate instalată de peste 4.000 MW. „Parcul de generatoare din surse regenerabile de energie, acreditat pentru a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi a crescut de la 1.232 MW, capacitate instalată la 31.12.2011, la 4.285 MW capacitate instalată şi acreditată la 31.12.2013, comparativ cu 3315 MW capacitate instalată prevăzută în Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiei Regenerabile (PNAER) pentru sfârşitul anului 2013. La 15.01.2014 schema de sprijin continuă să fie suprasolicitată în raport cu traiectoria orientativă prevăzută în PNAER, fiind înregistrate contracte de racordare pentru 17.700 MW şi Avize Tehnice de Racordare emise în ultimele 6 luni pentru încă 5500 MW”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ care prevede reducerea cu 85% a numărului de certificate verzi ce trebuie achiziţionate de marii consumatori industriali din România.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat ca această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Pentru a tempera creşterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.

Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, cum era până la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiază doar de un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei.

În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puţine subvenţii. Potrivit Hotărârii de Guvern 994/2013 din decembrie 2013, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumătate din subvenţiile de până acum, respectiv trei certificate din şase.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 până în 2017 şi cu 0,25 începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Proiectele din domeniul energiilor regenerabille sunt eligibile pentru subvenţie până în 2016. Schema suport este valabilă 15 ani până, cel târziu, în 2031.

 

Ultima ora:

ObservatorRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

PoliticSebastian Burduja: De ziua mea, mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al PNL Sector 1

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteVictor Vevera: ICI București susține accelerarea digitalizării sistemului public național

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe