OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 16:29 / 240 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Prețul gazelor pentru industrie ar putea scădea în următoarele luni

Răzvan Nicolescu: Prețul gazelor pentru industrie ar putea scădea în următoarele luni

Prețul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea și transparentizarea pieței, a afirmat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui declarații transmise AGERPRES.

”Convergența prețurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creșteri de prețuri pentru industrie, așa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, prețul final al gazelor naturale nu va mai crește, existând chiar premise să scadă în următoarele luni”, a spus Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care cuprinde o serie de modificări ce trebuie adoptate rapid pentru dinamizarea pieței gazelor naturale și creșterea transparenței tranzacțiilor din acest sector, se arată într-un comunicat al instituției.

”Departamentul pentru Energie consideră că în privința consumatorilor noncasnici și în baza datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a realizat convergență de prețuri între prețul intern și cel de import, agreată de statul român cu instituțiile financiare internaționale. În consecință, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit”, spun oficialii Departamentului.

Departamentul pentru Energie solicită ANRE să finalizeze cât mai repede posibil procesul de revizuire a Codului rețelei pentru o mai bună funcționare a pieței.

Totodată, Departamentul propune ca pentru consumatorii noncasnici (reglementați) să existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

”Pentru dinamizarea pieței și creșterea transparenței, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioada determinată, între 1 iulie 2014 și 31 decembrie 2018, că producătorii de gaze naturale să fie obligați să tranzacționeze transparent, nediscriminatoriu și centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de către ANRE. Această obligație va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 — 31 decembrie 2018, și furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât și pentru cele din import. Departamentul pentru Energie consideră că măsurile adoptate vor contribui la o mai bună funcționare a pieței de gaze naturale din România, cu beneficii pentru toți operatorii implicați, dar și pentru consumatori”, se mai arată în comunicat.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe