Publicat în 20 mai 2015, 18:57 /
403 elite & idei
Răzvan Nicolescu: România trebuie să fie atentă la nuanţele Uniunii Energetice, noi suntem furnizori de securitate, dar trebuie să fim atenţi şi la ceea ce primim

România trebuie să fie fie atentă la nuanţele Uniunii Energetice Europene deoarece noi suntem în acest moment furnizori de securitate, dar trebuie să fim atenţi şi la ceea ce primim în schimb, a declarat Răzvan Nicolescu, preşedinte al Agenţiei Europene de Cooperare a Reglementatorilor în Energie (ACER) şi consultant în cadrul Deloitte.
El a spus că situaţia energetică a României este asemănătoare cu Olanda în domeniul energetic, iar Olanda se opune creării Uniunii Energetice. Nicolescu a spus că România nu ar trebui să se opună acestei uniunii energetice, dar i-a recomandat ministrului de resort, Andrei Gerea, care va face o vizită la Haga, să discute şi cu omologul său olandez în privinţa Uniunii Energetice Europene.
Olanda are mari exploatări de petrol şi gaze in Marea Nordului, iar România va începe din 2019 extracţia de gaze naturale din perimetrele deţinute de către Petrom şi Exxon în Marea Neagră.
Fostul ministru a completat că Uniunea Energetică se va face în jurul pieţei comune la electricitate şi gaze, iar acest lucru va însemna o echilibrare a preţurilor, atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie, ceea ce va însemna facturi mult mai mari la energie şi gaze, în condiţiile unei diferenţe foarte mari în domeniul salarial. Nicolescu a propus ca la Bruxelles să fie definit consumatorul vulnerabil şi, la fel ca la Politica Agricolă Comună, familiile cu venituri mici să primească direct din fonduri europene anumite sume de bani.
Corneliu Bodea, preşedinte al Centrului Român de Energie şi Adrem Invest, a afirmat că modul în care va fi definită Uniunea Energetică, acest lucru urmând să dea un semnal de preţ pentru următorii 20-30 de ani.
Nicolescu a mai spus că salariile din administraţie sunt foarte mici, de 900-1.000 de lei şi a dat exemple specialiştii din Ministerul Energiei şi din cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).
În schimb, el ca criticat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), despre care a spus că are mai mulţi angajaţi decât reglementatorii din Olanda şi Belgia luaţi împreună. De asemenea, el a spus că ANRE a devenit ”arţăgoasă” în privinţa implicării în politicile energetice, deşi nu ar trebui. Nicolescu a afirmat că ANRE trebuie să fie evaluată după planul anual de reglementare.
Ultima ora:

ObservatorRăzvan Popescu solicită simplificarea acordării avizelor şi predictibilitate

PoliticKelemen Hunor: Kovesi ar putea candida la prezidenţiale; normal, Ciolacu trebuie să fie candidatul PSD

EconomieRăzvan Popescu solicită simplificarea acordării avizelor şi predictibilitate

ExternValentin Naumescu: În umbra Războiului lui Putin – întunecare în Europa Centrală

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteCristi Tudor: Recunoștință față de @bursadevaloribucuresti pentru onoarea de a fi unul dintre câștigătorii acestui an

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark Milley
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe