OraNoua.ro
Publicat în 26 martie 2014, 17:14 / 211 elite & idei

Răzvan Nicolescu: România va beneficia de asistență tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naționale

Răzvan Nicolescu: România va beneficia de asistență tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naționale

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi asistență tehnică Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice naționale, potrivit unui comunicat al Departamentului, remis, marți, AGERPRES.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut, marți, la București, o întâlnire cu o delegație condusă de Riccardo Puliti, director general pentru Energie și Resurse Naturale al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pe subiecte energetice, de interes pentru ambele părți. La întâlnire a participat, de asemenea, și James Hyslop, directorul pentru România din cadrul BERD.

‘În urma întâlnirii, oficialii au stabilit că România va beneficia de asistență tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naționale. Cele două părți au mai discutat și despre politica Guvernului în domeniul regenerabilelor, precum și despre proiectele României de interconectare în domeniile gazelor naturale și energiei electrice’, se arată în comunicat.

Oficialii BERD au mai fost interesați și de situația listării companiilor de stat Electrica și Complexul Energetic Oltenia.

‘Reprezentanții BERD împărtășesc principiile și viziunea ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord — Sud de gaze naturale’, mai spune comunicatul Departamentului.

Duminică, la Realitatea TV, Nicolescu a spus că un prim draft al strategiei energetice a României ar putea fi lansat spre dezbatere publică în septembrie-octombrie.

‘Este unul dintre lucrurile pe care mi le-am asumat și am încep deja să lucrăm. Am lansat o dezbatere publică cu zece întrebări strategice extrem de importante: cum va fi consumul în următorii 10-20 de ani, cum va ajuta sectorul energetic la reindustrializarea țării sau la menținerea locurilor de muncă, la menținerea competitivității industriei românești. Una dintre problemele ce mă preocupă este cum se va încălzi și care e strategia României în privința încălzirii populației. Este o primă etapă din acest proces și mă bucură enorm că oamenii, fie că sunt oameni simpli, fie că sunt asociații profesionale, fie că sunt reprezentanți ai consumatorilor, au început să reacționeze. Este o strategie pe care eu o doresc adoptată și aprobată de toate forțele politice, pentru că va fi un proiect pe termen lung, care trebuie să aibă o aprobare politică, ține de siguranța națională. Independența sau securitatea energetică vor juca un rol cheie. Mi-aș dori să fiu gata să ofer spre dezbatere un prim draft al acestei strategii energetice în șase luni de la învestirea mea ca ministru al Energiei, deci undeva în septembrie-octombrie’, a explicat Răzvan Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a demarat pe 12 martie consultarea publică în vederea elaborării noii strategii energetice a României, astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014 — 2035.

‘În conformitate cu programul de guvernare, Departamentul pentru Energie își propune să accelereze procesul de elaborare a strategiei energetice a României, astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014 — 2035. În cadrul acestui proces, Departamentul pentru Energie dorește inițierea și susținerea unui dialog cu reprezentanții consumatorilor, producătorilor și ai altor operatori din industria energetică, precum și cu reprezentanții mediului academic, ai societății civile, ai autorităților publice locale și centrale, dar și cu reprezentanții partidelor politice parlamentare’, se arata într-un comunicat al Departamentului.

În acest sens, Departamentul a publicat pe site-ul instituției (http://energie.gov.ro/anunțuri) un prim set de întrebări, la care actorii pieței de energie sunt așteptați să răspundă până la data de 4 aprilie 2014.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe