Răzvan Nicolescu: Toate obligațiile asumate de Enel trebuie respectate integral în continuare
Toate obligațiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o declarație transmisă la solicitarea AGERPRES.
Grupul energetic italian Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România.
„Intenția noii conduceri a Grupului Enel de a-și diminua prezența în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligațiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acțiunile Departamentului pentru Energie”, a precizat Nicolescu.
Enel a achiziționat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuție și furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în București), Electrica Dobrogea și Electrica Banat.
Totodată, compania deține și locul trei pe piața producției de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.
Vânzarea activelor de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de șase miliarde de euro, început în 2013, și care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.
Activele din Slovacia și România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunțat compania într-un comunicat.
Vânzările vor implica o participație de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România Srl.
În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.
În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.
Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia și România, precum și acționarii minoritari (companii sau entități controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare și a desemnat drept consultanți financiari BNP Paribas și Deutsche Bank pentru activele din Slovacia și Citigroup și Unicredit pentru activele din România în sprijinul operațiunilor de vânzare.
Compania menționează, totodată, că va furniza la timp guvernelor informațiile relevante.
Ultima ora:
ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”
PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii
EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…
ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism
SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV
EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”
EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene
CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe