OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:23 / 738 elite & idei

Răzvan Orășanu – Mediul privat a întrecut autoritățile locale la fraudarea fondurilor europene

Răzvan Orășanu – Mediul privat a întrecut autoritățile locale la fraudarea fondurilor europene

Companiile private au întrecut autoritățile locale la fraudarea fondurilor europene, iar cazurile de fraudă s-au triplat în 2012 față de 2010, potrivit unei analize a Societății Academice din România /SAR/, prezentată luni de Răzvan Orășanu, director de cercetare la SAR.

Analiza SAR, pe baza datelor DNA și DLAF și a deciziilor definitive de condamnare în dosare având ca obiect utilizarea fondurilor europene, arată că mediul privat (asociați, administratori, acționari, directori, manageri sau angajați ai unor companii private) deține o proporție de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autoritățile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali și funcționari publici) — 26,52%, ONG-uri — 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri — 7,58%.

Topul metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de abuzul în serviciu și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mită și instigarea la luare de mită, folosirea serviciilor de consultanță pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metodă numită ‘șpaga 2.0’ de experții SAR), cheltuirea fondurilor europene în alte scopuri, investiții cu bani europeni care devin de utilitate personală, oferte tehnice false, decontul banilor pe societăți fictive, tergiversarea încheierii contractului după atribuire, fuga cu prefinanțarea, spălare de bani.

Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, menționat în proporție de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultură și devoltare rurală — 17,42%.

Pe locul trei se situează două fonduri destinate exclusiv agriculturii, menționate împreună în deciziile penale — Fondul European de Garantare Agricolă FEGA și Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regională FEADR — 12,12% din total.

Printre cazurile de notorietate menționate de Răzvan Orășanu se numără cel al ștrandului din Marghita, în cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Ștrandul a fost deschis o singură zi, la inaugurare, lucrările nu au fost terminate, iar autoritățile au primit documente cu poze prelucrate, care arătau turiști înotând.

Fostul comisar european Leonard Orban a declarat că dezbaterea inițiată de SAR este utilă și binevenită, dar trebuie făcută o diferențiere foarte clară între tentativele de fraudă, fraude și neregulile care sunt greșeli neintenționate.

‘Marea majoritate a cazurilor ține de nereguli din lipsa de experiență a beneficiarilor și autorităților’, a spus Orban, care a adăugat că există numeroase adrese prin care autoritățile de management pentru proiectele europene sfătuiau beneficiarii să acționeze într-o anumită manieră, iar aceasta nu era în concordanță cu regulile europene.

În ceea ce privește triplarea numărului de cazuri de fraudare în 2012 față de 2010, Orban a spus că este perfect explicabilă, pentru că rata absorbției fondurilor europene a crescut în acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.AGERPRES/(AS—autor: Ady Ivașcu, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe