OraNoua.ro
Publicat în 22 iunie 2016, 12:40 / 261 elite & idei

Remus Borza: Am tăiat în carne vie pe toate palierele de costuri, pentru a deveni cea mai profitabilă companie

Remus Borza: Am tăiat în carne vie pe toate palierele de costuri, pentru a deveni cea mai profitabilă companie

Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, după ce, în perioada insolvenței, au fost tăiate costuri pe toate palierele, a declarat, marți, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferință de presă prilejuită de ieșirea societății din insolvență.

„Insolvența Hidroelectrica a arătat că și companiile statului pot genera încredere și profit, dacă sunt administrate corect. Această transformare din ‘Cenușăreasa sistemului energetic românesc’ în ‘perla coroanei’ sau ‘regina balului’ a însemnat multă muncă și asumare din partea echipei manageriale”, a spus Borza.

El a amintit că marți se împlinesc patru ani de când a preluat mandatul de administrator al Hidroelectrica.

„În 2012, Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie. În tabelul creanțelor au fost recunoscute datorii de 4,3 miliarde de lei, valoare-record pentru un pasiv al unei companii. Hidroelectrica acumulase pierderi de 170 de milioane de euro în anii 2011 — 2012 și avea un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei. Am preluat o companie îngenuncheată, cu circa 500 de contracte împovărătoare, iar, în primele cinci luni, am denunțat sau renegociat 487 dintre contracte”, a spus Borza.

Potrivit acestuia, în 2012, compania avea un cost de producție de 184 de lei pe MWh.

„În 2016, predăm celor doi acționari — Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea — această societate cu indicatori care ar face invidioasă orice companie din România. Am tăiat în carne vie pe toate palierele de costuri. Am ajuns la un EBITDA de 68% din cifra de afaceri. În 2014 — 2015, EBITDA a fost de 63% din cifra de afaceri. Nicio altă companie înregistrată la Registrul Comerțului nu a obținut astfel de indicatori. Acest lucru înseamnă că am avut un profit din exploatare de 500 de milioane de euro din 800 de milioane de euro cifră de afaceri”, a spus Borza.

Reprezentantul Euro Insol a adăugat că, în acest moment, compania nu mai are niciun leu datorie și a achitat toate datoriile de 4,3 miliarde de lei din surse proprii. În plus, societatea a realizat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2012, de trei miliarde de lei în 2013, de 3,157 milioane de lei în 2014 și de 3,110 miliarde de lei în 2015.

În ceea ce privește profitul companiei, de la pierderi de 700 de milioane de lei, în 2011 — 2012, compania a ajuns la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,110 miliarde de lei în 2015.

Borza a adăugat că, în anii în care s-a aflat în insolvență, producătorul de energie a acordat dividende de 1,6 miliarde de lei.

Tribunalul București a decis marți ieșirea Hidroelectrica din insolvență.

„Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, a precizat Borza, anterior, pentru AGERPRES.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie și consumatori finali, așa-numiții băieți deștepți: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arată în raportul administratorului privind cauzele insolvenței, în special „din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani și a caracterului vag și general al prevederilor contractuale, care nu permit Hidroelectrica să înceteze contractele în ipoteza neajungerii la un acord privind prețul energiei corelate cu evoluția prețului pe piața concurențială”.

„Dacă la momentul încheierii lor, majoritatea la nivelul anului 2004, solicitările de contractare a energiei electrice către Hidroelectrica erau reduse și, astfel, încheierea contractelor bilaterale a reprezentat un avantaj economic pentru Hidroelectrica, ulterior, aceste contracte au devenit în mod evident prejudiciabile pentru societate, renegocierea prețurilor de livrare a energiei, deși realizată la nivelul fiecărui an pentru anul următor fiind mult sub prețul mediu anual al Pieței Zilei Următoare”, se arată în raportul menționat.

Mai departe, după ieșirea din insolvență, Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă inițială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.

Borza a precizat, într-un comunicat remis recent AGERPRES, că în acest an compania va consemna un profit-record de 1,3 miliarde de lei.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe