Adriana
Publicat în 19 septembrie 2013, 16:51 / 112 elite & idei

Remus Borza: Îl compătimesc pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus

Remus Borza: Îl compătimesc pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus
+ Observator

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, va pleca din companie, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta la Târgu Jiu. Domnia sa a făcut această afirmaţie, fără să dea şi alte detalii, atunci când un preot din Gorj i-a cerut să-l ajute să devină director la Hidroserv. Domnul Borza a declarat pentru ziarul „BURSA”: „Membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi cei ai directoratului companiei sunt numiţi cu titlu provizoriu, până la selectarea administratorilor şi managerilor profesionişti, în baza Ordonanţei 109, privind implementarea guvernanţei corporative în companiile de stat. Cel mai probabil, la asta s-a referit premierul Ponta când a spus că o să plec”.
Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care a fost şi administratorul judiciar al companiei, ne-a precizat că îl compătimeşte pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus de către politicieni, baroni locali şi servicii: „Am preluat Hidroelectrica, în vara anului trecut, cu pierderi de 693 milioane de lei. Acum compania are profit de 800 milioane de lei pe primele opt luni. Care-i raţiunea economică pentru care eu trebuie să plec de la Hidroelectrica?”
„Cât timp am fost administratorul judiciar al companiei, am denunţat şi renegociat peste 500 de contracte încheiate de Hidroelectrica SA cu diverşi băieţi deştepţi precum oameni politici, baroni locali şi oameni din servicii. Plecarea mea din Hidroelectrica este visul acestor băieţi deştepţi care nu mai au o vacă de muls. În contracte, am găsit preţuri de la 3 până la 18 ori mai mari decât media pieţei din domeniul respectiv. Eu am servit fidel interesele companiei, care este strategică pentru sistemul energetic naţional”.
Remus Borza a mai ţinut să menţioneze că nu clasa politică a „decăpuşat” Hidroelectrica, ci domnia sa: „Dacă Hidroelectrica nu intra în insolvenţă în iunie 2012, risca falimentul. După cum ştiţi, compania avea datorii de circa un miliard de euro, flux de numerar negativ de peste 700 milioane de lei, pierderi şi trecea printr-o secetă cumplită. În acest an, Hidroelectrica va avea rezultate financiare istorice, în urma programelor de restructurare şi eficientizare pe care le-am aplicat, dar mai ales în urma denunţării contractelor preferenţiale cu furnizorii privaţi şi în urma renegocierii contractelor”.
Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica ne-a declarat, recent, într-un interviu, că susţine cu tărie listarea pachetelor minoritare de acţiuni din companiile de stat şi respinge vânzarea pachetelor majoritare ale acestor societăţi. Domnia sa ne-a spus că şi companiile statului pot genera profit, stabilitate şi încredere, cu condiţia să fie administrate de profesionişti, nu de oameni recomandaţi doar de carnetul de partid.
Domnul avocat Borza consideră că, din acest motiv, listarea pachetelor minoritare este cea mai bună soluţie pentru societăţile de stat, care vor câştiga transparenţă, capital de investiţii şi, mai ales, se diminuează ingerinţa politicului în strategia lor comercială. Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica consideră că managementul defectuos, politizat, este cheia tuturor relelor la companiile de stat.
Remus Borza a convocat, pentru astăzi după-amiază, o şedinţă comună a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi al directoratului companiei, la care va participa şi ministrul Energiei, Constantin Niţă. Domnia sa ne-a menţionat că temele de discuţie vor fi competenţele profesionale şi capabilităţile manageriale ale actualului directorat, listarea companiei şi maximizarea profitului.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe