OraNoua.ro
Publicat în 4 iunie 2014, 19:58 / 349 elite & idei

Remus Borza: Îmi depun mandatul de administrator judiciar al Hidroelectrica dacă nu mi se aprobă bonusul de performanță

Remus Borza: Îmi depun mandatul de administrator judiciar al Hidroelectrica dacă nu mi se aprobă bonusul de performanță

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că va demisiona din această funcție dacă Adunarea Creditorilor nu îi va aproba, peste o săptămână, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.

‘Dacă nu mi se aprobă onorariul nici săptămâna viitoare, îmi voi depune mandatul. Trebuie să apăr această profesie. Nu pot face muncă patriotică’, a spus Borza.

Potrivit acestuia, legislația din domeniul insolvenței prevede onorarii între 3% și 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, în primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a încasat doar 0,22%.

‘Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care încasează 4%, și de cel de la Oltchim, care are 5%’, a completat Borza.

El a mai spus că acest mandat al său va fi mai lung decât primul, care a durat un an, și mult mai complicat.

‘Hidroelectrica va ieși din insolvență abia în mai-iunie anul viitor, în principal din cauza litigiilor pe care le avem cu băieții deștepți din energie cărora le-am reziliat contractele’, a explicat Borza.

Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a decis, în ședința de miercuri, amânarea cu o săptămână a votului privind stabilirea unui onorariu de performanță de 3,2 milioane de euro plus TVA pentru întreaga procedură de insolvență a companiei, solicitat de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Dumitrașcu, administratorul special al companiei.

‘Am amânat cu o săptămână discuția pentru a conveni o unică soluție optimă care să ne dea confortul că toată procedura de închidere a insolvenței va fi irevocabilă. Avem nevoie de unanimitate pentru a da un semnal că acționarii și creditorii au toată încrederea în administratorul judiciar’, a spus Dumitrașcu.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat, miercuri, Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanță de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvență a companiei, potrivit convocatorului ședinței, obținut de AGERPRES.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvență în perioada 20 iunie 2012 — 26 iunie 2013.

Euro Insol a încasat bonusul de 2.265.538 euro la ieșirea companiei din insolvență în data de 26 iunie 2013.

Curtea de Apel București a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvență, după ce procesul de închidere a insolvenței a fost contestat în instanță.

În ședința din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amânat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodată, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA.

Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administrația Națională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank și Unicredit.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe