Matei Bogdan
Publicat în 19 iunie 2019, 09:20 / 257 elite & idei

Remus Borza: Moțiunea a picat. Urmeaza restructurarea

Remus Borza: Moțiunea a picat. Urmeaza restructurarea

de Remus Borza

Moțiunea a picat, așa cum am anticipat încă de săptămâna trecută .Matematica e simplă: opoziția nu avea de unde să scoată mai mult de 200 de mandate. Minoritățile naționale, altele decât cea maghiară, și-au împărțit votul între opoziție și putere, ca de fiecare dată. Acum e dezamăgire în tabăra opoziției și multă euforie în coaliția majoritară.

Ar fi bine ca PSD și ALDE să înceapă acum, la rece, o analiză serioasă a rezultatului alegerilor europarlamentare din 26 mai, când cetățenii au dat un semnal în sensul primenirii clasei politice, al reformei statului și marilor sisteme publice: administrație, învățământ, sănătate. Săptămâna viitoare, premierul Dăncilă ar trebui să vină în Parlament cu o propunere de restructurare a Executivului: un Guvern mai suplu, cu mai puține ministere. În situația în care va merge pe aceeași structură funcțională a Guvernului din ultimii doi ani, va trebui să propună și figuri noi, oameni integri, competenți, care au curajul de a-și asuma reforma. Mai mult de jumătate din actualii titulari de portofolii din cadrul Guvernului ar trebui să fie remaniați. Unii nu au rupt gura târgului, în timp ce alții au rămas într-un anonimat sublim. PSD trebuie să vină cu o schimbare de mesaj, dar și cu o schimbare a leadershipului în urma Congresului din 29 iunie.

Dacă doamna Dăncilă, în dubla ei de calitate de președinte al PSD și prim-ministru, va opera înlocuirea unor miniștri care nu au performat sau care nu au reușit să comunice suficient de bine programul de guvernare și rezultatele implementării acestuia, și dacă va schimba vechea gardă de la nivelul conducerii partidului, atunci PSD are o șansă reală în a se recredibiliza social și relegitima politic. Cel mai mare partid al României are și oameni extrem de valoroși. A venit vremea să fie scoși la lumină. Altminteri, în sesiunea de toamnă, opoziția va depune o nouă moțiune, care va avea toate șansele să treacă.

www.remusborza.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe