OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2013, 20:59 / 426 elite & idei

Remus Borza: „Nu pot să accept ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de salariaţi şi la Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier să am 442 de salariaţi”

Remus Borza: „Nu pot să accept ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de salariaţi şi la Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier să am 442 de salariaţi”

Prezent la Drobeta Turnu Severin la o întâlnire cu angajaţii Sucursalei Hidroelectrica Porţile de Fier, administratorul judiciar de la Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că în perioada următoare vor avea loc alte noi concedieri, relateaza cotidianul Adevarul.

Cei vizaţi sunt angajaţi tesa de la anumite sucursale ale Hidroelectrica, acolo unde schema de personal continuă să fie supradimensionată.

„De la Hidroelectrica probabil vor pleca puţini, sunt anumite cazuri izolate la câteva sucursale, noi încercăm să corectăm acele erori comise de unii directori de sucursale la primul val de concedieri când au plecat 151 de oameni din 5239, deci un  număr relativ mic. În continuare vor pleca un număr de 50-100 de oameni din tesa din acele zone în care într-adevăr există în continuare o supradimensionare”, a spus Remus Borza. În privinţa Hidroserv-urilor, lichidatorul judiciar este hotărât să taie în carne vie şi în situaţia în care nu vor înţelege să devină „competitive” Hidroelectrica va renunţa la serviciile acestora: „Hidroserv-urile trebuie să înţeleagă că a sosit momentul ca să devină competitive pentru că altminteri o bună parte din lucrările noastre cu începere de la 1 aprilie le vom scoate la licitaţie şi este evident că Hidrosev-urile sau Hidroserv-ul nou nu va avea şanse să ia lucrări la Hidroelectrica. Şi Hidroelectrica urmăreşte să obţină costuri rezonabile, servicii de calitate în nişte proceduri transparente. Dar să terminăm o dată pentru totdeauna politica încredinţării directe, care nu stimuluează şi nu motivează contractorii sau prestatorii de servicii”. În ceea ce priveşte Hidroserv Porţile de Fier, cu siguranţă vor avea loc concedieri în rândul angajaţilor. Bugetul alocat pentru salarii este mult mai mare decât bugetul alocat anul acesta de Hidroelectrica pentru lucrări de mentenanţă.

„Nu ştiu în ce măsură înţeleg să se încadreze în buget cei de la Hidroserv Porţile de Fier în condiţiile în care ei şi-au bugetat venituri în valoare de 72 milioane de lei, câtă vreme bugetul alocat de Hidroelectrica pentru Porţile de Fier pentru mentennaţă este de doar 35 de milioane de lei. Mira-m-aş ca de la 35 de milioane de lei şi până la 72 de milioane de lei Hidroserv Porţile de Fier va contracta alte lucrări câtă vreme timp de 10 ani de zile unicul beneficiar al Hidroserv Porţile de Fier a fost Hidroelectrica. Este inacceptabil, indiferent la ce Hidroserv vorbim, cu atât mai mult la Hidroserv Porţile de Fier ca cheltuiala cu salariaţii să reprezinte 60 la sută din total cifră de afaceri. Ei şi-au bugetat o cheltuială de 40 de milioane de lei dintr-o cifră de afaceri de 72 milioane de lei. Nu pot să accept ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de salariaţi şi la Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier să am 442 de salariaţi”, a spus Remus Borza. În opinia lichidatorului judiciar, bugetul de mentenanţă în valoare de 50 de milioane de euro pentru 2013 este suficient în condiţiile în acre în ultimii 10 ani Hidroelectrica a cheltuit 500 de milioane de euro pentru retehnologizarea agregatelor de la Porţile de Fier I şi II.

Remus Borza a mai spus că o parte din veniturile Hidroserv-urilor s-au direcţionat către diverse firme căpuşă, ceea ce a condus la decapitalizarea Hidroserv-ruilor. „Bugetul de mentenanţă alocat de Hidroelectrica pentru 2013rămâne nemodificat, a fost aprobat şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor, un buget de mentenanţă de 50 de milioane de euro , este mai mult decât suficient şi este mai mare decât bugetul de mentenanţă alocat de Hidroelectrica în perioada 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 şi 2007. În 2008 până în 2012 bugetul de mentenanţă a explodat până la 100 de milioane de euro, dar reprezintă doar externalizarea unor servicii sau contracte de către Hidroserv-uri către aproape 200 de subcontractori, care nu au făcut altceva decât să căpuşeze Hidroelectrica indirect prin intermediul acestor Hidroserv-uri şi să o decapitalizeze.

Dacă în 2002, Hidroelectrica a alocat un buget de mentenanţă de 110 milioane de lei şi atunci Hidroserv-urile aveau doar 2021 de angajaţi şi doar 300 Megawati retehnologizaţi, cu atât mai mult bugetul de mentenanţă alocat în 2013, care înseamnă 220 milioane de lei trebuie să fie mai mult decât suficient dacă ne raportăm la următoarea situaţie: în prezent 2445 de Megawaţi din puterea instalată de 6443 de Megawaţi sunt retehnologizaţi. Cu alte cuvinte, cu cât creşte retehnologizarea puterii instalate cu atât nevoia de servicii de mentenanţă trebuie să fie mai mică. 2445 deee Megawaţi retehnologizaţi din 6443 înseamnă 40 la sută, asta înseamnă că bugetul de mentenanţă ar trebui să fie cu 40 la sută mai mic decât în 2002 şi 2003 şi, implicit, personalul ar trebui să fie mai mic cu 40 la sută. Dacă luăm ca moment de referinţă 2002, anul înfiinţării Hidroserv-urilor ar trebui să avem 1200 de salariaţi. Ori azi avem 2529, mai mult decât dublu, la fel şi bugetul de mentenanţă e mai mare astăzi pentru 3500 de Megawaţi neretehnologizaţi decât era până în 2007 pentru câteva sute de megawaţi retehnologizaţi”, a declarat la Turnu Severin, Remus Borza. El a mai adăugat că Hidroelectrica a încheiat ultimele patru luni cu un profit de 43 de milioane de euro, în urma măsurilor luate în timpul procedurii de insolvenţă.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe