Remus Pricopie: Ca parte a răspunsului la criza generată de COVID-19, educația trebuie susținută și finanțată corespunzător
Grupul Atlantis, format din 26 de foști miniștri ai educației și șefi de state, experți în domeniul educației, a transmis într-o declarație publicată miercuri, 29 aprilie 2020, că pandemia generată de noul coronavirus reprezintă cea mai mare provocare pentru educație, la nivel internațional, de la cel de-al doilea Război Mondial și până astăzi.
Fără un plan bine definit, COVID-19 ar putea însemna un regres de decenii în privința evoluției globale în domeniul educației.
Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, fost ministru al educației și membru al Grupului Atlantis, este semnatar al declarației și apreciază că guvernele trebuie să identifice resurse financiare pentru a sprijini mai mult educația, aceasta fiind parte intrinsecă a răspunsului la criza globală, un motor de relansare economică post COVID-19.
“Istoria ne-a arătat că țările care au trecut prin crize majore au reușit să le depășească prin investiții masive în educație”, a declarat profesorul Remus Pricopie.
Această perturbare globală a educației, fără precedent în timpurile moderne, determină, de asemenea, un amplu proces de inovație, deoarece guvernele au implementat măsuri pentru a asigura continuitatea învățării prin mijloace alternative, de la platforme digitale la televiziune și radio. În multe cazuri, o astfel de inovație a fost condusă de profesori și directori de școli, care au lucrat pentru a sprijini elevii și familiile lor. Conectivitatea la internet și la mass-media se dovedesc a fi factori critici pentru a se asigura accesul copiilor la educație. Însă, cel mai mare risc în contextul crizei coronavirus constă în accentua dificultăților semnificative cu care se confruntă deja multe țări pentru a oferi acces universal la educație de calitate.
Grupul Atlantis apreciază că este nevoie de implicarea comunității internaționale, în special a Coaliției Globale pentru Educație, condusă de UNESCO, și partenerii acestuia UNICEF, Banca Mondială și Parteneriatul global pentru educație etc. Pe fondul unui viitor incert, acesta este un moment esențial pentru ca statele din întreaga lume să implementeze viziunile expuse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – inclusiv educația și oportunitățile de învățare continuă pentru toți.
Ca prioritate, Grupul Atlantis îndeamnă țările să mențină niveluri adecvate de finanțare (minimum 4% din PIB) pentru o educație de calitate, în urma crizei și, de asemenea, invită țările donatoare să nu reducă cheltuielile de ajutor destinate sprijinirii sistemelor de învățământ. Acest lucru ar pune bazele unei redresări inteligente și durabile.
Totodată, Grupul Atlantis îndeamnă guvernele din întreaga lume să ia măsuri pentru a proteja profesorii vulnerabili de amenințarea COVID-19 atunci când școlile se vor redeschide.
Declarația completă, aici.
Atlantis Group este un corp format din 26 de foști miniștri ai educației și șefi de guverne din întreaga lume. Grupul internaţional de experți în domeniul educației dezbate și identifică răspunsuri la provocările cu care se confruntă educaţia globală, oferind recomandări țărilor și ministerelor de resort din întreaga lume. Grupul Atlantis a fost înființat de Fundația Varkey, organizație globală, de caritate pentru educație, și a fost lansat în cadrul Forumului Global Education & Skills 2017, la hotelul Atlantis The Palm din Dubai, Emiratele Unite.Comments are closed.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe