OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 08:59 / 215 elite & idei

Remus Pricopie: Dacă vrem informații din sistem, trebuie să avem o evaluare națională

Remus Pricopie: Dacă vrem informații din sistem, trebuie să avem o evaluare națională

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, consideră că simulările pentru examenele de evaluare națională sunt necesare, pentru că numai astfel se poate afla din timp care este nivelul elevilor și se poate interveni acolo unde este nevoie.

„Evident că ne ajută. Dacă vrem informații exacte din sistem, trebuie să avem o evaluare națională. Dacă nu am fi avut această simulare pentru evaluarea națională, nu am fi știut cum stăm. În mod deliberat am cerut ca simularea să se facă cu câteva luni înaintea examenului propriu-zis, pentru a avea totuși timp pentru intervenție. Suntem în luna martie, examenul este în vară, prin urmare, încă putem să ne concentrăm asupra acestor evaluări”, a precizat joi ministrul Educației Naționale, care a participat la cea de-a treia ediție a Conferinței Lauder de diplomație și afaceri internaționale, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

El a precizat că această simulare a avut loc și anul trecut, singura diferență de anul acesta fiind abordarea la nivel național.

„Simulările pentru examenele de evaluare națională nu se petrec pentru prima dată anul acesta, le-am avut și în anii trecuți, singura diferență față de anul trecut este abordarea națională. Adică, în loc să faci în fiecare săptămână câte un județ, iar datele să nu le poți compara, pentru că, fiind metode diferite, nu ai cum să le compari, am aplicat simularea pentru evaluarea națională în același timp, după același mod în care sunt redactate subiectele pentru examenul din vară și cu posibilitatea să le comparăm”, a explicat Pricopie.

Cât privește rezultatele elevilor, ministrul Educației a afirmat că este optimist, chiar dacă este nemulțumit de rezultatele acestei simulări.

„Acesta a fost și este scopul oricărei simulări: să te antrenezi, să te pregătești, să vezi unde ai deficiențe și să încerci să le corectezi. Eu sunt optimist, chiar dacă sunt nemulțumit de rezultatele acestei simulări. O să vedem și la bacalaureat ce se întâmplă. Eu sunt mulțumit că intrăm pe un sistem mult mai predictibil. Atunci când vom avea, cumulat, rezultatele din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, simularea din clasa a VIII-a, atunci ar trebui ca rezultatele la sfârșitul clasei a VIII-a, la examenul real de evaluare națională, să fie mai bune”, a declarat Pricopie.

El a adăugat că la aceste simulări s-a constatat un grad de mobilizare a elevilor „foarte scăzut” la testul de Matematică.

„Ce avem de făcut în continuare: am transmis deja instrucțiuni inspectoratelor, vom avea în continuare discuții cu inspectorii generali, cu cei adjuncți, cu inspectorii de specialitate — matematică, română, limba maternă — astfel încât la nivelul fiecărui județ să existe discuții cu toți profesorii de matematică, română și limba maternă din țară, să existe o abordare foarte clară cum recuperăm materia și cum creștem gradul de mobilizare al elevilor, pentru ca la examenul național să avem rezultate mai bune”, a mai precizat Remus Pricopie.

Potrivit ministrului Educației, introducerea examenului de evaluare națională pentru elevii din clasa a XI-a îi va ajuta pe aceștia să înțeleagă care este nivelul de dificultate, pentru că examenul de bacalaureat este „unul mult mai complicat”, și să se mobilizeze pentru examen.

„Cu calm, cu profesionalism, cu ce știu profesorii să facă mai bine la clasă, adică vocație, eu cred că vom reuși să remediem — sigur, nu mă aștept la un rezultat spectaculos în vară—, dar important este ca, încet, gradual să ajungem la rezultate mai bune”, a spus Pricopie.

El a arătat că, pe marginea lucrărilor elevilor, vor fi evaluări și discuții cu profesorii de la clasă, cu părinții.

„Lucrările vor ajunge în mâna fiecărui elev, astfel încât elevul să vadă unde a greșit, să poată să prezinte și părintelui această lucrare. Sigur că, ulterior, ele vor fi recuperate și ținute la școală, dar această discuție individualizată pentru fiecare caz în parte este importantă”, a afirmat Pricopie.

Pe de altă parte, el a anunțat că, în luna mai, vor fi evaluați elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, de asemenea la nivel național.

„Vom ști unde copiii reușesc să performeze și unde avem probleme, iar acolo unde avem probleme, ne vom orienta cu politici publice corespunzătoare, vom monitoriza, vom evalua, de la ceea ce se întâmplă în clasă la modul în care școala este condusă. Vom avea date pe baza cărora să putem să spunem că această școală performează, prin urmare îi felicităm și îi susținem mai departe, sau această școală nu performează, prin urmare va trebui să facem o serie de schimbări, de la ceea ce ce se întâmplă în clasă până la nivelul managementului”, a mai spus Pricopie.

Aproape jumătate (48,8%) dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naționale, respectiv 66,95% la Limba română și doar 30,4% la Matematică, a informat miercuri Ministerul Educației Naționale.

Potrivit sursei citate, din totalul celor 187.886 de elevi înscriși, 177.946 (94,7%) au participat la toate probele. Dintre aceștia, 86.893 (48,8%) au obținut medii peste 5.

Pe zone, cele mai mari procente de note peste 5 s-au înregistrat în municipiul București 64,21%, județul Brăila — 60,42% și județul Cluj — 59,18%. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în Călărași — 34,18%, Caraș-Severin — 36,28% și Dolj — 37,95%.

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe