OraNoua.ro
Publicat în 25 mai 2016, 17:41 / 305 elite & idei

Robert Kaplan, la RFI: Am un fel de interes-obsesie față de România. Este o țară trecută cu vederea, pe nedrept.

Robert Kaplan, la RFI: Am un fel de interes-obsesie față de România. Este o țară trecută cu vederea, pe nedrept.

Robert Kaplan a fost prezent, marți dimineață, în studioul RFI. Cunoscutul jurnalist și scriitor american a vorbit despre România, o țară despre care mărturisește ca a avut un interes obsesiv în ultimele 3-4 decenii și despre care a scris pe larg în cartea intitulată „Două razboaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea”.

În studioul RFI, Robert Kaplan a vorbit despre momentele de început din relația specială pe care o are cu România. Autorul a povestit cum și de ce a scris cartea „Două razboaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea” și ce planuri are pentru viitor din punctul de vedere al activității scriitoricești.

Reporter: De ce ați scris cartea „În umbra Europei”? De ce ați revenit, din nou și din nou, la România?

Robert Kaplan: Povestea mea de dragoste cu România a început acum 35 de ani, în 1981, în cei mai răi ani ai dictaurii lui Ceaușescu. Am avut dintotdeauna un fel de interes-obsesie față de România. Am venit pentru prima dată la București ca jurnalist. De atunci, de-a lungul deceniilor am văzut România schimbîndu-se foarte mult. Cred că România este o țară trecută cu vederea, pe nedrept, de către Occident.

Rep: La ce loc poate spera România pe harta Europei și pe harta lumii?

R.K: În această carte, care este o combinație de memorii, de carte de călătorie, de istorie și de jurnalism, am vrut să arăt că, în cele din urmă, prezentul României este unul optimist. Cartea mea este una optimistă. Cred că în ultimii 25 de ani, România a traversat perioada ei cea mai normală. România nu a trecut prin războiele etnice prin care a trecut Iugoslavia, nu a experimentat haosul prin care au trecut Bulgaria și Albania, nu a trecut prin colapsul economic pe care l-a trăit Grecia. România a reușit să parcurgă un sfert de secol fără cataclisme și a avut o creștere economică constantă. Cartea mea arată că istoria României nu a fost tragică în ultimul sfert de secol și că o duce cel mai bine după 1989.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe