OraNoua.ro
Publicat în 1 iunie 2016, 18:36 / 681 elite & idei

Robert Kaplan: Vom asista la cresterea in importanta a oraselor-state. Rusia – risc de conflict nuclear accidental

Robert Kaplan:  Vom asista la cresterea in importanta a oraselor-state. Rusia – risc de conflict nuclear accidental

In editia din 29 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de PROTV , analistul american de politica externa Robert Kaplan vorbeste despre amenintarile la adresa Romaniei – de la Rusia lui Putin pana la o eventuala victorie a lui Donald Trump.

-► Un singur incident poate declansa un conflict in Estul Europei
-► 
Rusia, cu cat mai slaba, cu atat mai agresiva
-► 
Cat de posibil este un razboi cu Rusia
-► 
Coruptia, parte din specificul Romaniei
-► 
Pericolul armelor nucleare ale Kremlinului
-► 
Metodele folosite de spionajul rusesc in Romania
-► 
Tratatul NATO nu apara Romania de Rusia
-► 
Transformarea Uniunii Europene
-► 
Ce se va intampla daca Donald Trump e ales presedinte
-► 
Terorismul nu poate fi invins
-► 
Romania trebuie sa faca lobby la Washington

Bine ati revenit in Romania! Ati vizitat Romania inca din anii ’70 si mai frecvent in anii ’80. Ati scris despre Ceausescu, ca jurnalist. Apoi ati revenit in anii ’90 si dupa 2000. Ati inclus Romania in multe dintre cartile dumneavoastra Acum, cartea dumneavoastra „In umbra Europei”, publicata recent si in Romania, se concentreaza exclusiv asupra Romaniei. Asadar, de ce e Romania asa de interesanta acum?

– E interesanta, fiindca, pentru mine, Romania e o explorare in profunzime. Decat o privire de ansamblu asupra mai multor tari, asa cum am facut in cartile anterioare, am decis sa fac o disectie profunda a unei singure tari, pentru a face lumina in chestiuni majore: mostenirea lasata de Imperiile Habsburgic, Otoman etc, problema Rusiei lui Putin, urmarile Holocaustului, urmarile Razboiului Rece. Asadar, Romania e laboratorul perfect pentru toate aceste chestiuni majore, caci, desi e o tara obscura pentru mare parte din Occident, este si locul unde Europa Centrala intalneste Europa de Est, adica Imperiul Habsburgic intalneste Imperiul Otoman si cel Bizantin. De fapt, exista o frontiera naturala chiar in centrul Romaniei, Carpatii, si exista doua sisteme imperiale si experiente culturale separate, de o parte si de alta a acestei frontiere. De asemenea, Romania este principiul organizator al Balcanilor si al Europei de Sud-Est in aceeasi masura ca Polonia, pentru nord-estul Europei. Are cea mai mare populatie din Balcani, are, mai mult sau mai putin, cel mai intins teritoriu, are iesire la Marea Neagra, de mare importanta strategica, mai ales acum, tinand cont de Crimeea, de problemele din Turcia etc.

 

Un singur incident poate declansa un conflict in Estul Europei

Aceasta e o introducere pentru telespectatorii nostri care n-au citit cartile dumneavoastra Sunteti un calator pasionat de geografie, de istorie si ati realizat o descriere unica a tarii noastre. Dar sa trecem la prezent. S-au intamplat multe de cand ati venit pentru prima data in Romania, dar s-au intamplat multe si de cand ati scris cartea aceasta. De exemplu, scutul anti-racheta de la Deveselu a devenit functional. Iar Rusia vorbeste din nou despre Romania ca despre o amenintare. Deci in opinia dumneavoastra, Rusia reprezinta un pericol real pentru Romania?

– Eu vad o situatie ingrijoratoare, dar nu cred ca trebuie exagerata. Romania a fost prinsa intre Germania lui Hitler si Rusia lui Stalin, in Al II-lea Razboi Mondial. Acum, Germania nu mai e un inamic, e doar un gigant economic benign. Asadar, amenintarea vine doar din partea Rusiei si oricat de rau ar fi Putin, nu e Stalin, deci sa nu exageram. Cu toate astea, tinand cont de tensiunile militare de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, pe tot acest front, e de ajuns un singur incident, care poate degenera intr-un conflict. Cred ca Romania poate fi incurajata de faptul ca, in ultimii doi ani, administratia Obama si-a schimbat directia. In 2012 a fost punctul cel mai de jos: doua brigazi de lupta au fost retrase din Europa. La fel ca George W. Bush, si Barack Obama a declarat atunci „misiune indeplinita”, in mod prematur. De atunci, noul Secretar al Apararii, Ashton Carter, a schimbat treptat acea politica: a trimis din nou trupe in Europa, a instalat echipamentul militar inapoi, in Europa Centrala si de Est, de exemplu sistemul anti-racheta… Recent, iar asta spune multe, avioane rusesti au survolat agresiv un distrugator american din Marea Baltica. Cum a reactionat SUA? A trimis doua avioane F-22 in Romania. F-22, pentru cei ce nu stiu, sunt de departe cele mai avansate si letale avioane de lupta, din arsenalul american.

Dar au plecat aceste avioane F-22.

– Da, dar important e ca au venit. Iar Statele Unite nu le trimite oriunde. Le trimite numai aliatilor, numai in tarile foarte importante, pentru ca ar fi un risc enorm ca aceste echipamente sa fie furate. A fost un gest simbolic, chiar daca n-au venit decat pentru o zi, doua… Simbolizeaza o revenire la vechea pozitie, arata ca administratia Obama devine mai puternica si un pic mai agresiva in aceasta parte a lumii.

 

Rusia, cu cat mai slaba, cu atat mai agresiva

Prezenta militara va lua amploare in anii urmatori? Exista zvonuri ca administratia Obama va cheltui mai mult pentru capacitatea de aparare din aceasta parte a Europei? Am observat cresterea contingentelor militare care vin aici si care urmeaza sa fie stationate aici. Va fi mai mult de atat?

– Depinde… In primul rand, depinde de Rusia. Rusia trece printr-o criza economica grava. Nu pot plati pensiile, nici salariile si e din ce in ce mai rau.

Dar platesc pentru armata.

– Exact! Iar asta-i poate face… Stiti, am scris recent un eseu in care am spus: „Cu cat Rusia va fi mai slabita pe plan intern,” „cu atat va fi mai agresiva pe plan extern.” Deoarece agresiunea pe plan extern e un mod de a oferi spectacol maselor. Siria, Ucraina… Arata ca Rusia e puternica, amplifica nationalismul rusesc, iar asta e exact ceea ce face un regim autoritar cand se confrunta cu o criza economica interna.

Deci va asteptati la o crestere a agresivitatii Rusiei, in viitor?

– Pe termen scurt, da. De aceea cred ca SUA va deveni… Si vorbim aici despre Statele Unite, nu despre Europa sau NATO, deoarece NATO inseamna foarte putin fara impulsul dat de Statele Unite.

Dar pe termen mediu sau lung?

– Pe termen lung, putem vedea… Repet, sunt doar speculatii. Pe termen lung, Rusia s-ar putea transforma intr-o alta Iugoslavie: o versiune diluata a destramarii Iugoslaviei. Ar deveni un sistem foarte slabit si oarecum haotic, ar pierde controlul Caucazului de Nord, ar pierde o parte din controlul administrativ in estul Rusiei. Rusia e realmente… Perspectivele Rusiei nu sunt grozave, pe termen lung, deoarece sistemul nu e capitalist, e inca un sistem foarte similar modelului sovietic, cu un guvern modelat dupa Politburo, doar ca oligarhii au inlocuit comisarii. Stiti, puterea si bogatia sunt extrem de centralizate, asa ca, daca apare o criza la varf, e posibil un adevarat colaps.

Robert D. Kaplan la Dupa 20 de ani

Cat de posibil este un razboi cu Rusia

Ati spus ca e de ajuns un incident pentru a provoca un conflict cu Rusia. Au existat incidente in Ucraina. Credeti ca se pot repeta? Undeva aproape de garnita dintre NATO si Rusia? Aproape de Romania?

– Da, se poate. In fond, ce e Ucraina? Ce e Siria? Ce face, de exemplu, China in Marea Chinei? Acestea, in istorie, sunt numite „operatiuni de tatonare”. Tatonezi pana cand primesti un raspuns, o riposta, cum a facut SUA, spunand: „Nu face asta sau vom reactiona.” Atunci, cel ce tatoneaza se retrage un pic, apoi o ia de la inceput, dupa cateva luni. Razboaiele incep cand operatiunile de tatonare scapa de sub control.

Care e pozitia noastra acum, in aceasta infruntare dintre superputerile lumii, care, intamplator, se desfasoara pe acest teritoriu?

– Cred ca e deopotriva politica si militara. Din perspectiva politica, daca observam derapajul spre dreapta al Poloniei, daca ne uitam la alunecarea Ungariei catre autoritarism, daca ne uitam la Bulgaria si la Serbia, doua tari compromise, cu institutii foarte slabite, usor influentabile de mafia ruseasca si de alte operatiuni ale serviciilor de informatii, Romania este, prin comparatie, tara cea mai normala din flancul estic al NATO. Are un presedinte pro-occidental, are un guvern tehnocrat de centru. Poate ca nu e perfect, poate ca aveti multe nemultumiri legate de coruptie si de altele, dar tot e un mediu politic mai stabil si mai aproape de normal decat in oricare alta tara, ma refer aici la tarile vecine. Toate astea fac din Romania o ancora politica. De asemenea, sunt si alte lucruri… Daca va uitati la toata zona de la Marea Baltica la Marea Neagra, veti gasi cateva tari-cheie: Polonia in nodr-est, Romania in sud-est, Turcia pe malul sudic al Marii Negre si Azerbaidjanul. Azerbaidjanul, cu mari rezerve de petrol si gaz natural, este, de fapt, tara cea mai importanta din Caucaz. Aceste patru tari ancoreaza zona numita candva „Intermarium”, adica „intre mari”, adica centura formata de statele de la Marea Baltica pana la Caucaz.

Adica intre Rusia si Occident?

– Exact. In sens strict militar, daca Statele Unite ar vrea sa concureze Rusia in ceea ce priveste prezenta navala in Marea Neagra, Turcia este problematica pentru SUA, desi face parte din NATO, deoarece relatia dintre SUA si Turcia este foarte complicata de pozitia fata de Siria, fata de refugiati etc. Bulgaria e un stat foarte slab, vulnerabil la subversiunea rusa, de aceea este esentiala iesirea Romaniei la Marea Neagra, in cazul in care SUA ar vrea sa-si intareasca prezenta navala aici. Asta ne duce la momentul asupra caruia trebuie sa ne concentram si de care trebuie sa profitam.

 

Coruptia, parte din specificul Romaniei

Din punct de vedere politic, ati spus ca tara noastra e „normala” in aceasta regiune zbuciumata care e Europa Centrala si de Est. Dar si militar am putea avea un avantaj. Ce trebuie sa faca Romania, ca sa foloseasca situatia in avantajul sau?

– Cred ca face deja. Cel mai important e sa mentina un mediu politic sanatos sa mentina normalitatea. Fara partide extremiste, fara colaps politic… Sa continuati ca si pana acum. Asta e… Plus reforma interna, deoarece cu cat institutiile sunt mai solide si mai transparente, cu atat Vestul va fi mai impresionat. De aceea lupta anticoruptie, presiunea populara de a scapa de coruptie, toate acestea sunt lucruri bune. Lupta anticoruptie este importanta, dar politicienii, managerii, oamenii din sistem care controleaza, in fond, banii, acestia nu par sa se opreasca. Este poate o specificitate a Romaniei. In fond, ce e coruptia? Coruptia e un sistem alternativ, atunci cand institutiile oficiale nu functioneaza asa cum ar trebui si nu pot controla situatia asa cum ar trebui. In consecinta, coruptia tinde sa fie mare in tarile cu o traditie institutionala slaba. Si nu uitati ca mostenirea comunista e mult mai grava in Romania decat in orice alta tara din Pactul de la Varsovia, din cauza influentei staliniste. Stiti ca presiunea a fost mult mai importanta aici decat in Polonia sau in Ungaria sau in orice alta tara. De asemenea, Ceausescu a condus un stat cu trasaturi aproape baroce: profund stalinist, profund corupt si, de asemenea, as spune eu, un regim aproape nationalist-fascist.

Dumneavoastra vedeti tarele regimului comunist astazi. Trebuie, pentru ca au trecut numai 25 de ani si multi dintre politicienii aflati azi la putere au crescut in acea epoca. Iar tarele institutionale se vindeca in timp foarte lung. Cat va mai trece pana ne vom vindeca de comunism?

– Comunismul va marca intotdeauna aceasta tara. E ca si cum ai intreba Austria cand va uita de Imperiul Habsburgic. Niciodata! Face parte din trecutul acestei tari. Dar in termeni functionali, cred ca mai e nevoie de 10-20 de ani.

Dupa ce ati descris situatia, incluzand si coruptia, cum pot investitorii, si mai ales investitorii mari, sa vina in aceasta tara? Care e mijlocul de a atrage in Romania investitii majore?

-Exista un singur mod: Romania trebuie sa fie propice investitiilor, prin institutii „curate”, prin birocratie minimala, si printr-un sistem fiscal predictibil, adica nu veti mari impozitele corporatiilor, la sase luni dupa ce investesc aici. Altfel spus, sa nu aiba surprize. Intelegeti? Putina birocratie, fara surprize si fara coruptie. Instabilitatea politica influenteaza negativ investitorii, in orice tara. Cel mai bun exemplu este Singapore. Singapore era o tara mica, slaba, cu vecini ostili, intr-o masura mult mai mare decat Romania. In anii ’60, cand Singapore incepea sa se dezvolte, era dominat de Malaiezia si de Indonezia. Ce a facut Singapore? N-a stat sa-si planga de mila. A creat institutii puternice, care au facut din tara nu doar un loc unde vesticii voiau sa investeasca, ci si un loc unde corporatiile voiau sa-si aiba cartierul general, din toata Asia!

 

Pericolul armelor nucleare ale Kremlinului

Ati vorbit mai devreme despre Rusia si vreau sa incheiem acest capitol. Ati spus ca, pe termen lung va deveni tot mai slabita, ca evolutia nu va fi buna, ba chiar ati comparat Rusia cu Iugoslavia. Unele state ar putea sa se desprinda din Federatia Rusa. Cum ramane cu arsenalul nuclear? Ce se va intampla cu rachetele nucleare?

– Da, e foarte periculos. Daca intrebati care e una dintre cele mai mari amenintari pentru SUA, sigur ca raspunsul ar fi un atac terorist cu numar mare de victime. Ar mai putea fi si o pandemie. Dar cu Rusia exista riscul cel mai mare de conflict nuclear accidental. Cred ca ar fi o greseala ca SUA sa-si reduca arsenalul nuclear. SUA are aceasta idee naiva de a-si reduce arsenalul nuclear, dar unicul rezultat va fi ca alte tari isi vor mari arsenalul lor nuclear, pentru a fi in avantaj. Acesta va fi unicul efect!

Care credeti ca ar putea fi raspunsul la declaratia lui Putin, care a spus zilele trecute ca scutul antiracheta de la Deveselu e o amenintare directa impotriva Rusiei si ca Rusia va lua masuri. Ce parere aveti despre asta?

– Cred ca spune „Pazeste-te, Romania. Vom profita de orice ocazie” „pentru operatiuni de spionaj indreptate impotriva voastra.” Pentru ca aveti acest scut antiracheta e in interesul lor, al rusilor, sa faca Romania cat mai slaba, mai corupta si mai nesigura cu putinta. Cu alte cuvinte, va spun sa slabiti legaturile… Cu cat legatura Romaniei cu Vestul este mai slaba, cu atat mai bine pentru Rusia.

 

Metodele folosite de spionajul rusesc in Romania

Ati pomenit de operatiuni de spionaj pe teritoriul romanesc. Suna foarte interesant. Ne puteti da detalii? Ce fel de operatiuni? Care e razboiul informational?

– Cred ca trebuie sa repozitionam. Care e forma imperialismului rusesc in secolul al XXI-lea? Discut chestiunea asta in cartea „In umbra Europei”. Acolo spun ca imperialismul rusesc in secolul al XXI-lea nu se manifesta cu tancuri si avioane de lupta, ci cu subversiune, o forma clasica de imperialism de-a lungul istoriei. De exemplu, sugrumarea Europei Centrale si de Est prin reteaua de conducte de gaze naturale. Cu cat tarile Europei Centrale si de Est sunt mai dependente de gazele naturale rusesti, cu atat mai bine e pentru Rusia, cu atat mai mult intaresc imperialismul rusesc. Cel mai bun exemplu de subversiune din toata Europa, cred eu, este Gerhard Schroeder, un fost cancelar al Germaniei care e, de fapt, un agent rus, deoarece este in consiliul director al companiei Gazprom. E o metoda foarte subtila, foarte alunecoasa, dar aceasta e o forma a imperialismului rusesc.

Ce alte forme mai exista?

– Cumpararea mass-media prin intermediari, organizarea unor retele de crima organizata, cumpararea unor politicieni susceptibili la coruptie. In privinta politicienilor, orice extremisti sunt buni, indiferent ca sunt de stanga sau de dreapta, deoarece extremistii provoaca instabilitatea politica, provoaca faramitarea partidelor politice, iar cu cat mai scena politica e mai divizata si mai instabila, cu atat tara e mai slabita, iar cu cat o tara e mai vulnerabila, cu atat e mai prost vazuta in Vest, in Bruxelles si in Washington. Toate aceste strategii functioneaza in favoarea Rusiei. Daca toate astea se intampla simultan, se poate vorbi de un atac. Dar nu e un atac definit de Articolul 5 din tratatul NATO… Exact asta mi-a spus fostul presedinte Basescu si am mentionat asta in cartea mea. M-a chemat in biroul sau si mi-a tinut un curs, explicandu-mi ca Articolul 5 nu protejeaza o tara din NATO impotriva celor mai probabile forme de agresiune ruseasca, de la inceputul secolului al XXI-lea.

Robert D. Kaplan la Dupa 20 de ani

Tratatul NATO nu apara Romania de Rusia

Vreti sa spuneti ca o tara ca Romania nu poate fi aparata…

– Pentru ca e un articol ambiguu. Rusii vor nega, iar NATO va trimite o comisie de ancheta. NATO nu va raspunde direct la asa ceva. Statele Unite ar putea reactiona, daca se acumuleaza destule dovezi ca se intampla asa ceva.  SUA ar putea sa reactioneze. De exemplu cu scutul antiracheta. Acesta e un raspuns. Sau poate trimite mai multe nave in Marea Neagra. Poate incerca sa suprime imprumuturile rusesti. Poate aplica mai multe sanctiuni oligarhilor apropiati lui Putin, care se grabesc sa scape de propria lor valuta. Din acest motiv rusii cumpara proprietati in Londra si in alte zone. Vor sa scape de propria lor valuta, pentru ca n-au incredere in ea. Isi prefera averea exprimata in dolari si euro.

 

Transformarea Uniunii Europene

Discutam despre UE si un citat din ultima dumneavoastra carte. „Daca Germania si puterile din Uniunea Europeana” „nu pot tine piept Rusiei revansarde, daca UE se macina din interior,” „Romania, in conul sau de umbra, va avea necazuri,” „deoarece SUA nu mai poate oferi acelasi sprijin aliatilor sai,” „asa cum a facut-o in timpul Razboiului Rece.” E o apreciere aspra, dar sa incepem cu o analiza a Uniunii Europene de azi. Noi, romanii, ne-am alaturat recent Uniunii Europene si, deja, perspectivele nu mai sunt grozave. Credeti ca UE va supravietui?

– Cred ca va supravietui, dar intr-o forma diminuata. Nu va fi un suprastat unidimensional, de la Lisabona pana la Marea Neagra. Europa va evolua la viteze diferite, vom vedea o zona euro mai puternica, una mai slaba, tari in zona euro, tari in afara zonei euro, tari in Schengen, tari in afara spatiului Schengen. Vom asista la cresterea in importanta a oraselor-state, a regiunilor…

Orase-state?

– Exact. Prevad un fel de sistem medieval intr-o lume hi-tech. Suna negativ, dar nu uitati ca Vestul s-a nascut din Evul Mediu. A durat destul de mult si a fost un proces dureros. Da, a durat destul de mult. E adevarat, a durat… Dar prin ce se caracteriza Evul Mediu, in realitate? Prin niveluri multiple de suveranitate, prin obligatii in afara sferei politice, prin Liga Hanseatica, alianta comerciala a statelor baltice, din zona Marii Baltice… Deci suveranitatea era o notiune imprecisa, neclara si suprapusa, la fel ca si identitatea. Dupa mine, Europa se indreapta in aceeasi directie. Revenim la o Europa-nucleu, un nucleu foarte bogat, in care sunt localizate principalele orase europene: Bruxelles, Haga, Maastricht, Strasbourg… Ce este aceasta Europa? E Imperiul Carolingian din secolul al IX-lea. Alaturi de el aveti Berlinul, care e fostul imperiu prusac, aveti Imperiul Habsburgic, foarte intins si multidimensional, de la Alpii Elvetieni pana aproape de Marea Neagra, Brasov… Si ce era dincolo de Carpati? Aveati imperiile bizantin si turc, care aveau o baza institutionala mult mai vulnerabila, erau mult mai sarace, mai multa taranime decat burghezie. Si a ramas asa mult mai mult decat Vestul. Da, de aceea va exista variatia aceasta. De ce colapsul din Grecia? De ce e tara din zona euro cu cea mai grava criza economica? Nu intamplator e Grecia. Grecia e in sud-estul Europei, este copilul vitreg si sarac al despotismului otoman si bizantin, n-a avut partide politice moderne pana in anii ’70, n-a avut nici o clasa de mijloc moderna pana in anii ’70. Deci era foarte mult inapoiata din punct de vedere social, institutional, politic decat nucleul Europei din nord si vest. Asadar, nu e o surpriza ca Grecia nu s-a adaptat bine la provocarile lansate de zona euro.

Unde credeti ca ne vom afla noi, Romania, pe aceasta noua harta europeana? Suntem deja mult in urma. Incercam sa prindem viteza. Suntem departe de nucleul european, deci unde vom fi in aceasta noua Europa?

-Romania este inca mult inaintea Moldovei, mult inaintea Bulgariei, cred eu… In carte am un intreg capitol dedicat Moldovei. Scriu acolo ca, revenind din Moldova in Romania, iti vine sa saruti pamantul, pentru ca Moldova e foarte haotica, foarte corupta, foarte nesigura, foarte saraca. Iar apoi mergi in satele romanesti si vezi instalatii de irigatie de acelasi nivel tehnologic ca in Statele Unite, vezi drumuri noi, vezi benzinarii noi… Practic, vezi tot mai mult modalitati de munca standard, iar toate astea se datoreaza Uniunii Europene, din 2007. Romania a facut progrese mari de cand a intrat in UE. N-ar trebui sa uitam asta, dar ii fi greu Romanie sa atinga nivelul de dezvoltare economica din Olanda, de exemplu.

Cat va dura ca Europa sa dezvolte acest nou model de organizare, cu un nucleu european si state in afara acestui nucleu, dar totusi in Uniunea Europeana?

– Se dezvolta deja. Procesul e lent, gradat. Nimeni nu-l va recunoaste, niciun reprezentat oficial al UE nu va recunoaste vreodata ca Uniunea European are un status diminuat. Vor continua sa organizeze intalniri la varf, vor continua sa faca proclamatii, dar acestea vor conta tot mai putin. Ultimul loc unde veti afla adevarul despre Europa este la intalnirile la varf al UE, in declaratiile lor oficiale.

 

Ce se va intampla daca Donald Trump e ales presedinte

Acum, sa trecem de partea cealalta a Atlanticului, in America, unde, in prima joi din noiembrie, se va alege un nou presedinte. Ce impact va avea noul presedinte asupra Romaniei? Ati descris efectul administratiei Obama asupra prezentei militare de aici, ati vorbi despre ce s-a intamplat in ultimii doi ani, lucruri pe care le-am vazut si noi. De fapt, Washingtonul e macar interesat de Romania, in urmatorul mandat prezidential? Viitorul presedinte are vreun plan legat de Romania?

– Cred ca Romania face parte din grupul relativ mic de tari care va fi foarte influentata de presedintele ales, deoarece Romania este un stat din prima linie a frontului impotriva Rusiei lui Putin, la fel cum tari precum Filipine si Vietnam sunt in prima linie in Marea Chinei de Sud, impotriva Chinei. Cei doi candidati, de fapt cei doi candidati prezumtivi, Hillary Clinton si Donald Trump, au idei foarte diferite privind amenintarile, provocarile. Hillary Clinton are opinii traditionaliste despre marile puteri, considerand ca Statele Unite are obligatii istorice fata de NATO, fata de UE, fata de Vest, in sensul apararii lumii vestice, apararii Europei, impotriva autoritarismului si agresivitatii Rusiei. E o atitudine izvorata in mod organic, din amintirea Razboiului Mondial, din istoria Razboiului Rece, de problemele ce au urmat Razboiului Rece, precum interventia NATO in fosta Iugoslavie. Hillary Clinton are o perspectiva istorica foarte bine formata si e posibil sa fie un aliat mai sigur decat administratia Obama. Totusi, Donald Trump pare sa nu aiba nici cea mai vaga cunostinta istorica. Pare a fi un om care n-a deschis o carte in viata lui. Tot ce stie a invatat de la televiziune. Aproape… Cultura de consum… Spune: „Sunt un negociator. Voi negocia.” E ca si cum ar spune ca n-are valori. Daca nu faci decat compromisuri, atunci care e pozitia ta reala? Ce esti dispus sa aperi? Unde refuzi compromisul? Pare sa nu aiba nicio loialitate fata de NATO, ceea ce e o veste foarte proasta pentru Romania. Cred ca o tara ca Romania are o miza mare in aceste alegeri.

Credeti ca Donald Trump ar negocia cu Putin? In privinta Romaniei, de exemplu…

– Si administratia Obama ar putea face o intelegere cu Putin privind interpretarea celui de-al doilea acord de la Minsk. Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa, se intalneste cu reprezentantii Rusiei. Deci o intelegere nu e neaparat rea, dar depinde de tipul de intelegere. Sigur ca SUA va negocia mereu cu Rusia, indiferent cine e presedintele. Va incerca sa faca intelegeri, de cate ori e posibil, ca sa diminueze tensiunile si sa previna riscul de razboi. Dar cred ca dumneavoastra va referiti la o intelegere care ar compromite securitatea tarilor din Europa de Est. Cu Hillary Clinton, nu trebuie sa va temeti de asa ceva, dar cu Donald Trump da.

Cred ca puteti considera noua dumneavoastra carte, „In umbra Europei”, ca un manual despre Romania pentru urmatorul lider american.

– Asa sper.

Deci veti oferi cartea candidatilor prezumtivi? Ca sa citeasca despre aceasta parte a lumii si sa-si imbunatateasca abilitatile diplomatice?

– Sper sa o descopere.

Vorbeam despre ultima dumneavoastra carte, „In umbra Europei”, care a fost tradusa recent in romana, ca un posibil manual pentru urmatorul presedinte american, asa cum a fost pentru Bill Clinton cartea dumneavoastra cea mai faimoasa, „Fantomele Balcanilor”.

– Sper sa nu interpreteze gresit aceasta carte, asa cum a facut presedintele Clinton cu „Fantomele Balcanilor”. „Fantomele Balcanilor” prezenta o imagine foarte sumbra a Balcanilor si se pare ca el a spus: „Daca e asa de rau, nu putem face nimic.” „N-ar trebui sa ne amestecam.” Era interpretarea cea mai gresita, pentru ca, in primul rand, te gandesti sa intervii in cele mai sumbre situatii. Asta a demonstrat o lipsa totala de realism in administratia Clinton, in anii ’90, cand au spus ca, daca o carte descrie o situatie sumbra, nu trebuie sa faca nimic in privinta asta. Nu asa decizi daca intervii sau daca nu intervii.

 

Terorismul nu poate fi invins

Sa discutam un pic si despre terorism. In Europa urmeaza sa aiba loc un eveniment foarte important, Campionatul European de Fotbal. Va incepe peste cateva zile, in Franta. Franta a fost victima unor atacuri teroriste sangeroase. Deci poate sa fie invins terorismul?

– Terorismul nu poate fi invins definitiv. Poate fi suprimat. La fel cum reduci simptomele malariei cu medicamente. Nu exista leac pentru malaria, dar tii simptomele sub control prin tratament medicamentos. Eu asa consider terorismul. Mentii terorismul la nivel scazut, astfel incat sa nu fie o amenintare strategica pentru bunastarea societatii occidentale. Atacurile cu victime numeroase sunt cumplite. Sunt absolut sfasietoare. Dar probabil ca, in multe tari, anual mor mai multi oameni in accidente auto, decat intr-un atac terorist cu victime numeroase. Deci chiar si asa trebuie sa pastram o perspectiva corecta. Terorismul trebuie combatut constant. Terorismul isi datoreaza puterea erei digitale, deoarece un atac soldat cu 100-200 de morti domina stirile timp de o saptamana sau doua. Asta inseamna putere reala. Deci nu poate fi invins definitiv, dar poate fi suprimat.

Credeti ca acest campionat european e o ocazie pentru teroristi de a lansa macar amenintari, daca nu si atacuri majore, impotriva Europei, acum?

– Terorismul are tendinta sa atace tinte facile. Teroristii presupun ca, la meciuri, masurile de securitate vor fi stricte, asa ca tind sa nu actioneze in aceste situatii. dar la doua, trei saptamani dupa campionat, cand toata lumea e cu garda jos, vor ataca o tinta la care nu se gandeste nimeni. Acesta tinde sa fie tiparul in cazul terorismului islamic.

Sa vorbim despre China acum. Ne invartim pe tot globul. Ritmul de dezvoltare economica e tot mai lent. Ce urmeaza?

-Cred ca va continua sa fie tot mai lent, iar asta va provoca tot mai multe tensiuni, tensiuni sociale si etnice in China, iar asta va motiva regimul sa continue agresiunea lenta din Marea Chinei de Sud si Marea Chinei de Est. La fel ca in cazul Rusiei, asa cum discutam mai devreme, cu cat situatia interna e mai fragila, cu atat creste posibilitatea agresivitatii pe plan extern.

Care va fi efectul acestei incetiniri de ritm asupra economiei mondiale?

– Cred ca vedem deja efectul. Vedem o incetinire a dezvoltarii pe plan mondial, provocata de incetinirea dezvoltarii in China. De exemplu: scade ritmul de dezvoltare in China, deci China cumpara mai putine materii prime din Africa, asa ca tarile africane al caror PIB a crescut vreme de cinci ani, poate, inregistreaza o scadere a PIB-ului. Exista o legatura directa intre cresterea economica in China si cresterea economica pe plan mondial. In China traiesc totusi 1,4 miliarde de oameni.

 

Romania trebuie sa faca lobby la Washington

Revenim acum la Washington. Ce imagine au liderii politici romani in Washington?

– Romania e o tara de marime medie, de 23 de milioane de oameni. Nu trece printr-o criza militara sau politica, ca Siria sau Irakul… Nu mai vorbim de complexitatea Turciei… Nu este asediata de refugiati, acum nu e marcata de vreo tragedie, asa ca nu i se acorda prea multa atentie, in Washington. Atentia Washingtonului e foarte limitata si se concentreaza numai pe locurile unde se desfasoara crize majore. Asadar, la Romania nu se prea gandesc. Romanii trebuie sa se gandeasca sa influenteze o elita din Washington, care sa cuprinda poate 300-400 de oameni, care sunt implicati direct in relatiile cu Europa si cu Romania. Oamenii din Departamentul de Stat, cei din Departamentul Apararii, cei de la Trezorerie… Expertii in studii europene din diferitele institutii… Cum tratam cu acesti oameni? Aceasta e marea intrebare. Cum ii facem sa inteleaga ca Romania poate fi un loc atractiv? Autoritatile romanesti fac asta si vor continua s-o faca. Trebuie sa considere ca misiunea lor la Washington e o misiune antreprenoriala, pentru ca Washingtonul nu va veni la ei, ei trebuie sa bata la aceste usi, ei trebuie sa initieze discutia, pentru ca toti cei din Washington au atentia distrasa, sunt mereu preocupati de criza momentului.

Iar Romania nu e criza momentului.

– Categoric.

Ce poate fi atractiv pentru americani, cum pot reprezentantii romani sa faca publicitate tarii lor? Petrol? Gaze naturale? Ce?

– Avem petrol, gaze naturale, avem cel mai stabil si mai sanatos mediu politic dintre toate tarile din prima linie impotriva Rusiei. Suntem una dintre cele mai mari tari din prima linie. Avem iesire la Marea Neagra, care e mult mai sigura si mai mare decat a Bulgariei. Iar cu noi veti avea mai putine crize, in esenta… Relatiile noastre sunt foarte bune. Toate relatiile dintre state sunt complexe, dar sunt mult mai putin complexe decat relatia cu Turcia sau Polonia sau cu alte tari, unde exista probleme grave, probleme interne, cu care Washingtonul trebuie sa se confrunte.

Interviul poate fi urmarit la adresa http://stirileprotv.ro/emisiuni/dupa-20-de-ani/robert-kaplan-cu-trump-presedinte-va-trebui-sa-va-temeti-de-rusia-metodele-folosite-de-agentii-lui-putin-in-romania.html

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă

EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune

ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români

EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024

EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu

CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe