Robert Lupițu: Consiliul European – Liderii statelor UE vor adopta în martie 2022 Busola strategică a apărării europene și vor lucra la o nouă declarație UE-NATO
de Robert Lupițu
Liderii statelor membre ale UE vor aproba Busola strategică a apărării europene în martie anul viitor și vor lucra pentru o nouă declarație politică UE – NATO, a anunțat marți președintele Consiliului European, Charles Michel, după o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern care a avut loc în Slovenia, subliniind că, pentru rolul UE în lume, europenii vor lucra cu principalii aliați, SUA și NATO.
Reuniunea a fost consacrată principalelor chestiuni geopolitice – retragerea din Afganistan, impactul alianței de securitate Australia – Regatul Unit – Statele Unite și relațiile cu China. În scrisoarea de invitaţie în Slovenia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lansat un apel la “o discuţie strategică privind rolul Uniunii pe scena internaţională” între liderii statelor membre, în timp ce cancelarul german Angela Merkel se află la finalul carierei, atât ea, cât și omologii europeni așteptând viitorul cancelar care se va implica în acest proces.
“UE este un susținător ferm al multilateralismului și un apărător al unei ordini internaționale bazate pe reguli. UE este deschisă lumii și respinge protecționismul. Ne-am angajat să lucrăm cu aliații noștri și cu partenerii noștri, în special SUA și în cadrul NATO, care este piatra de temelie a securității noastre“, a afirmat Michel, după reuniunea de la Brdo pri Kranju, întărind poziția că abordările privind autonomia strategică europeană vor fi complementare cu Alianța Nord-Atlantică și nu împotriva ei.
Astfel, el a anunțat că Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell va prezenta un prim proiect al Busolei strategice în noiembrie 2021 și că UE va lucra la adoptarea unei noi declarații Uniunea European – NATO înainte de Summitul Alianței din iunie 2022.
“Vom reveni la aceasta în decembrie. O vom aproba în martie la Consiliul nostru european de apărare obișnuit. Între timp, vom progresa pe diferitele piste existente în domeniul apărării și securității. Vom lucra pentru o nouă declarație politică cu NATO înainte de Summitul NATO din iunie 2022”, a spus șeful Consiliului European.
Busola Strategică este un proces de reflecție care vizează definirea profilului de actor relevant al UE în domeniul securității și apărării.
În timp ce a subliniat că “unitatea noastră este atuul principal” al europenilor, Michel a lansat un îndemn: “Acționând împreună, ne vom valorifica punctele forte”.
Președintele Consiliului European a mai punctat că statele UE își vor reduce dependențele și vor obține reziliență în domenii precum energia, digitalul, securitatea cibernetică, semiconductorii, politica industrială, comerțul și consolidarea pieței unice.
“Trăgând lecțiile crizei recente, ne-am angajat să ne consolidăm punctele forte și să ne consolidăm rezistența prin reducerea dependențelor noastre critice. Pentru a deveni mai eficientă și mai asertivă pe scena internațională, Uniunea Europeană trebuie să își mărească capacitatea de a acționa autonom”, a mai adăugat el, invocând doi piloni – puterea economică și securitatea și apărarea UE.
Având în vedere că la masa discuțiilor strategice s-a aflat și tema relațiilor cu Beijingul, Charles Michel a reafirmat că UE și va “urmări propriile interese, în special față de China, pe care o considerăm un competitor, un partener și un rival sistemic”, reluând astfel gândirea programatică a Bruxellesului în raport cu a doua putere a lumii.
Retragerea militară haotică americană și aliată din Afganistan și anunțul înființării unei alianțe de securitate Australia – Marea Britanie – Statele Unite pentru zona indo-pacifică au pus în prim plan obiectivele privind o autonomie strategică europeană, un concept fidel viziunii președintelui francez Emmanuel Macron, a cărui țară va deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a lui 2022.
Pactul AUKUS, anunțat în aceeași zi în care Uniunea Europeană își lansa Strategia pentru Indo-Pacific, exclude Europa și prevede achiziția de submarine cu propulsie nucleară americane de către Australia, în detrimentul unui “contract al secolului” cu Franța, fapt care a iritat profund Parisul. Subiectul a făcut obiectul unor conversații între președinții Franței și SUA, între șefa Comisiei Europene și liderul de la Casa Albă, precum și între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șefii diplomațiilor franceze și europene, Jean-Yves Le Drian și Josep Borrell. De altfel, Josep Borrell și Antony Blinken se întâlnesc săptămâna viitoare la Washington pentru a depăși divergențele precum pactul AUKUS, Washington-ul afirmând importanța strategică a Franței și a UE în regiunea indo-pacifică.
Amintim că Ursula von der Leyen a precizat, în discursul său privind Starea Uniunii, că va organiza anul viitor un summit al apărării europene împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară va deține atunci președinția Consiliului Uniunii Europene. Anul 2022 va fi anul apărării europene, a anunțat sâmbătă și președintele Consiliului European, Charles Michel, la Aachen, în cursul discursului său de laudatio pentru președintele Klaus Iohannis, căruia i-a fost decernat Premiul Carol cel Mare pentru unitatea Europei.
Pe de altă parte, la summitul UE-SUA din luna iunie, liderii celor doi aliați strategici și-au asumat angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
PoliticKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
EconomieRamona Jurubiță: Consiliul Investitorilor Străini cu privire la Ordonanța de Urgență care introduce o nouă amnistie fiscală
ExternLuca Niculescu: In această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale in fața unor comitete OCDE, le-am trecut cu bine
SocialLigia Deca: Măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise, priorităţi în noul an școlar
EvenimenteAndreea Negru: Am avut plăcerea de a participa la Forumul Pieței de Capital
EditorialAlexandru Grumaz: Nevoia unei strategii a victoriei în Ucraina!
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe