Robert Lupițu: “Fum alb” de la Casa Albă? Biden elogiază mandatele lui Stoltenberg la conducerea NATO, pavând calea spre deciziile summitului de la Vilnius. În 2024, SUA vor găzdui summitul de 75 de ani de la înființarea Alianței
de Robert Lupițu
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit marți, la Washington, cu președintele american Joe Biden, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu liderul republicanilor din Senatul SUA, în cadrul unei vizite care precedă reuniunea miniștrilor apărării aliați de joi și de vineri care va pava calea spre summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie 2023.
Deși presa occidentală a speculat intens asupra așteptării unui fum alb de la Casa Albă privind succesorul lui Stoltenberg sau continuitatea acestuia în funcție, aflat la conducerea Alianței de nouă ani, Biden s-a rezumat să-i mulțumească înaltului oficial aliat pentru “munca incredibilă depusă” și să anunțe din nou că va găzdui, la Washington, în perioada 9-11 iulie 2024, summitul aniversar al marcării a 75 de ani de la înființarea NATO.
“Mandatul dumneavoastră de conducere. în cadrul Alianței a trecut printr-o perioadă cu adevărat semnificativă, în ceea ce privește relația NATO cu Ucraina. Cred că ați făcut o treabă incredibilă. (…) Aliații NATO nu au fost niciodată mai uniți. Amândoi am muncit ca naiba pentru a ne asigura că acest lucru s-a întâmplat”, a spus Biden, evocând mai multe rezultate precum sprijinul pentru Ucraina, aderarea Finlandei la NATO, negocierile pentru aderarea Suediei la Alianță și alocarea a minim 2% din PIB pentru apărare de către mai multe state aliate.
“În mare parte datorită conducerii dvs., avem – dincolo de NATO, avem încă 30 și ceva de națiuni – în total 40 de națiuni care s-au angajat în favoarea independenței Ucrainei. Și cred că acesta este un mesaj foarte clar”, a mai subliniat el, elogiind eforturile lui Stoltenberg.
Liderul de la Casa Albă a reconfirmat, și cu această ocazie, angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat că la summitul de la Vilnius de luna viitoare toți aliații NATO vor conveni “să susținem și să intensificăm sprijinul nostru pentru Ucraina, să ne consolidăm și mai mult descurajarea în domeniul apărării, inclusiv printr-un nou angajament de a investi mai mult în apărare”.
Potrivit unui comunicat al NATO, secretarul general a declarat că acest angajament de investiții în apărare va fi mai ambițios, cu 2% din PIB ca nivel minim, nu ca plafon.
La finalul reuniunii, Casa Albă a publicat un comunicat în care a precizat că Joe Biden așteaptă cu nerăbdare să găzduiască anul viitor, la Washington, summitul aniversar de 75 de ani de la înființarea NATO.
Aceleași subiecte au fost abordate de secretarul general și în cadrul discuțiilor de la Departamentul de Stat cu secretarul de stat Antony Blinken.
Deși subiectul viitoarei conduceri a Alianței nu a fost menționat, presa occidentală a precizat că această călătorie ar putea determina dacă Stoltenberg va rămâne la conducerea alianței militare occidentale sau dacă SUA vor susține un nou candidat.
Joe Biden a declarat deja săptămâna trecută, în cadrul unei vizite la Washington a premierului Rishi Sunak, că va trebui găsit un “consens” pentru desemnarea următorului secretar general al NATO, afirmând că britanicii au un candidat care este “foarte calificat”, referindu-se, fără a-l nominaliza, la secretarul apărării Ben Wallace.
În cadrul unei reuniuni informale la Oslo, miniştrii de externe din NATO au făcut un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.
Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria Alianței, Stoltenberg, fost premier al Norvegiei între 2005 și 2013, acceptase încă din 2021 să preia poziția de guvernator al Băncii Centrale din țara sa la finele lui 2022, când mandatul său în fruntea NATO urma să expire.
Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei i-a determinat însă pe liderii celor 30 de state aliate și pe Stoltenberg însuși să își schimbe opțiunile. Astfel, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei, liderii NATO i-au prelungit cu un an mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianței, “într-un moment critic pentru securitatea internațională”.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe