Matei Bogdan
Publicat în 19 mai 2020, 20:09 / 541 elite & idei

Robert Lupiţu: Parlamentul a aprobat scrisoarea președintelui Klaus Iohannis care solicită înfiinţarea Corpului multinațional de comandă NATO de la Sibiu

Robert Lupiţu: Parlamentul a aprobat scrisoarea președintelui Klaus Iohannis care solicită înfiinţarea Corpului multinațional de comandă NATO de la Sibiu

de Robert Lupiţu

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat marţi o scrisoare a preşedintelui Klaus Iohannis care propune Parlamentului înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti, informează Agerpres.

“Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea Structurii de Comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pentru securitatea spaţiului euro-atlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. În aceste condiţii, şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru – Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE) care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în luna iunie 2019”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de şeful statului.

În acest context, adaugă documentul, ministrul Apărării Naţionale a fost mandatat să informeze autorităţile politice similare NATO, aliaţii şi partenerii strategici despre demersurile României privind constituirea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE), în vederea susţinerii promovării şi negocierii modalităţilor de constituire, organizare şi funcţionare pe teritoriul naţional a acestei structuri.

“În conformitate cu prevederile art 3, litera b din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate pe teritoriul României, actualizată, la solicitarea ministrului Apărări Naţionale cu avizul CSAT, propun Parlamentului României să aprobe înfiinţarea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară, pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti”, se arată în scrisoarea preşedintelui.

Comandamentul va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

Citiți și România vrea o creștere a prezenței militare a SUA pe teritoriul său. Țara noastră va găzdui o nouă structură NATO – Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu

Reamintim că la summitul NATO din iulie 2018 a fost acceptată propunerea României privind o structură de comandă a apărut în contextul în care țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece. Ulterior, în decembrie 2018, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și a aprobat conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. De asemenea, în 2019, Ministerul Apărării Naționale a lansat o licitație publică referitoare la viitorul Comandament al Corpului Multinațional de Sud-Est, fiind precizată denumirea “Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East/HQ MNC-SE) în cazarma 562 Sibiu“.

În prezent, pe linie militară, România găzduiește o Unitate NATO de Integrare a Forțelor (NFIU), Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București.

Atât NFIU din România, cât și cel din Bulgaria, împreună cu brigada de la Craiova se află sub structura de comandă a Comandamentului Multinațional de la București. Constituirea acestui comandament la nivel de corp de armată – o structură similară există deja în Polonia – ar asigura un lanț de comandă între unitățile aliate pe care România deja le găzduiește și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe