Matei Bogdan
Publicat în 7 octombrie 2020, 10:36 / 345 elite & idei

Robert Lupițu: Președinția germană a Consiliului UE obține acordul politic al țărilor UE privind mecanismul de 672,5 miliarde de euro pentru redresare economică: “Nu este timp de pierdut”

Robert Lupițu: Președinția germană a Consiliului UE obține acordul politic al țărilor UE privind mecanismul de 672,5 miliarde de euro pentru redresare economică: “Nu este timp de pierdut”

de Robert Lupițu

Miniștrii finanțelor din cele 27 de state membre ale UE au ajuns marți la un acord politic privind Mecanismul de redresare și reziliență (RRF), principalul instrument al pachetului de recuperare Next Generation de 750 miliarde de euro negociat de liderii europenii în cadrul summitului maraton din 17-21 iulie pentru salvarea economiei europene afectate puternic de pandemia de COVID-19.

Acordul politic va fi formalizat de Comitetul Reprezentanților Permanenți ca un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, adăugând că poziția sa va ghida președinția germană în negocierile cu Parlamentul.

Președinția germană își propune să încheie aceste negocieri cât mai curând posibil, mai arată sursa citată.

Scopul este de a oferi sprijin financiar la scară largă pentru reformele și investițiile întreprinse de statele membre, pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei COVID-19 și pentru a face economiile UE mai durabile, mai rezistente și mai bine pregătite pentru provocările provocate de tranzițiile ecologice și digitale. Acesta ar oferi o combinație de granturi (312,5 miliarde de euro) și împrumuturi (360 miliarde de euro) statelor membre.

Propunerea de regulament care instituie acest instrument a fost discutată intens în cadrul Consiliului în ultimele luni. Miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la problemele restante, inclusiv guvernanța, sistemele de control și provocările care trebuie abordate în planurile de redresare și reziliență care vor fi prezentate de statele membre în vederea primirii sprijinului RRF.

“În calitate de președinție, suntem foarte încântați că am ajuns astăzi la un acord privind facilitatea de recuperare și reziliență între statele membre. Suntem pe drumul cel bun. Facilitatea stă la baza eforturilor noastre de a aborda căderea crizei COVID-19. Aceasta va ajuta statele membre să se recupereze din criză în timp ce investesc în tranzițiile verzi și digitale și își pregătesc economiile pentru viitor. Sperăm că vom putea încheia procesul legislativ cu Parlamentul cât mai curând posibil. Nu este timp de pierdut“, a subliniat Olaf Scholz, ministrul de finanțe al Germaniei și vicecancelar în guvernul federal Merkel.

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte și ceilalți șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au ajuns la 21 iulie la un acord fără precedent într-un context extraordinar. După tratative maraton la primul summit “în persoană” după izbucnirea pandemiei, cei 27 de lideri europeni au aprobat pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro. 

Din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), statele membre vor putea beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro. Potrivit acestor alocări, România ar urma să beneficieze de aproximativ 31-33 de miliarde de euro, atât granturi, cât și împrumuturi, din planul NGEU.

Doi dintre cei trei negociatori ai Parlamentului European privind Mecanismul de redresare și reziliență sunt eurodeputați români: Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe). 

Negocierile privind viitorul buget european și planul de salvare economică riscă însă să ajungă într-un impas deoarece Parlamentul European și Consiliul nu se pot pune de acord asupra condiționalităților acordării fondurilor europene de criteriul respectării statului de drept.

Luni, Parlamentul European a subliniat că propunerile recente ale Consiliului UE nu merg suficient de departe pentru a crea un instrument practic care să coreleze fondurile UE cu respectarea statului de drept, fiind cunoscută opoziția Poloniei și a Ungariei. 

Mai mult, eurodeputaţii s-au pronunţat marţi, într-o dezbatere cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru decizii clare, care să nu lase loc de compromis, cu privire la redresarea economiei europene.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe