Matei Bogdan
Publicat în 26 mai 2021, 09:58 / 331 elite & idei

Robert Lupițu: UE își consolidează rolul de “farmacia lumii” și răspunde “arsenalului vaccinurilor” anunțat de Joe Biden – Liderii europeni au decis să doneze cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului

Robert Lupițu: UE își consolidează rolul de “farmacia lumii” și răspunde “arsenalului vaccinurilor” anunțat de Joe Biden – Liderii europeni au decis să doneze cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit să doneze cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului și să susțină dezvoltarea capacităților de producție locale în țările terțe care au nevoie de sprijin, se arată în concluziile adoptate marți, în cea de-a doua zi a Consiliului European extraordinar de la Bruxelles.

Subliniind că Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de vaccinuri anti-COVID-19, liderii europeni au transmis că “impactul pandemiei va fi îngrădit numai printr-un răspuns global cuprinzător” și că UE “va continua eforturile de intensificare a capacităților de producție globală a vaccinurilor”.

“UE și statele sale membre se angajează să accelereze distribuția de vaccinuri pentru a sprijini țările care au nevoie, cu obiectivul de a dona cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului și să sprijine dezvoltarea dezvoltarea capacităților de producție locale în conformitate cu Declarația de la Roma a Summitului Global privind Sănătatea“, au decis Angela Merkel, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți lideri.

Decizia liderilor europeni urmează anunțului președintelui SUA, Joe Biden, care și-a asumat că țara sa va dona 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Mai mult, Biden a făcut acest anunț, spunând că dacă “în Al Doilea Război Mondial, America a fost arsenalul democrației”, acum ea “va fi arsenalul vaccinurilor”.

Uniunea Europeană a privit cu scepticism propunerea inițială a SUA – de ridicare a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, aceasta estimând că producţia şi exportul de vaccinuri de la fabricile existente sunt cel mai bun mijloc pentru a răspunde rapid cererii mondiale. Mai mult, prin vocea președintei Comisiei Europene, UE s-a prezentat drept “farmacia lumii” în privința vaccinurilor anti-COVID-19.

În continuarea concluziilor pe tema COVID-19, liderii europeni au salutat acordul între instituțiile UE privind certificatul digital COVID și au solicitat revizuirea recomandărilor Consiliului până la jumătatea lunii iunie pentru a facilita libera circulație în interiorul Uniunii.

Convocat pentru a discuta despre relațiile UE cu Rusia și Regatul Unit, dar și teme precum combaterea COVID-19 și schimbările climatice, summitul Consiliului European a discutat cu prioritate acțiunea regimului Lukașenko, care a deturnat duminică un avion de linie al companiei Ryanair, forţat să aterizeze la Minsk pentru arestarea unui jurnalist opozant aflat la bordul aeronavei. 

Astfel, liderii europeni au dat undă verde adoptării de sancțiuni economice împotriva Belarusului și suplimentării listei de interdicții pentru oficiali și entități din cadrul regimului condus de Aleksandr Lukașenko. Cei 27 de șefi de stat sau de guvern au mai solicitat Consiliului UE să includă pe lista de sancțiuni persoane și entități din Belarus, să adopte “sancțiuni economice țintite”, să adopte măsurile necesare “pentru a interzice survolul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și să prevină accesul în aeroporturile din UE ale zborurilor operate de aceste companii”.

În ce privește Rusia, liderii europeni au condamnat actele provocatoare ale Rusiei la adresa UE și au anunțat întocmirea unui raport privind viitorul relațiilor dintre Europa și Moscova.

De asemenea, șefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE au salutat intrarea în vigoare, la 1 mai 2021, a Acordului comercial și de cooperare stabilit cu Regatul Unit, punctând în același timp că acest tratat, împreună cu Acordul de retragere a acestei țări din Uniunea Europeană, ar trebui să fie puse în aplicare integral și eficient, cerând operaționalizarea structurilor de guvernanță.

Tot pe planul politicii externe, liderii din UE și-au reiterat angajamentul ferm față de soluția cu două state în disputa dintre Israel și Palestina, menită să readucă pacea în această regiune din Orientul Mijlociu.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe