Adriana
Publicat în 19 iunie 2012, 15:00 / 537 elite & idei

Robert Turcescu, protest cu papion

Robert Turcescu, protest cu papion

Jurnalistul Robert Turcescu a protestat duminică seara, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, difuzată de B1 TV, față de trecerea Institutului Cultural Român de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului.
Astfel, Turcescu a ales să poarte un papion, precizând că „actuala putere” nu ține cont de vocea societății civile, ci doar de dorința premierului Victor Ponta.
„Am ales să port papion, ca o formă de protest față de ceea ce înțelege actuala putere să comită la adresa ICR. Avem de-a face cu o situție extrem de gravă, cu o încercare de a înlătura, pe criterii numai de ei știute, orice om care s-a aflat în fruntea unei instituții doar pentru că li se pare că a fost pus de Băsescu sau pentru că ar fi avut o atitudine pedelistă. Nu mai contează performanțele, vocea societății civile, nu mai contează nimic, ci doar vrerea primului ministru. Mâine spre seară va avea loc și un protest în stradă”, a spus jurnalistul.
De asemenea, el a lansat un apel la toți oamenii de televiziune, de a purta măcar o zi papion, în semn de solidaritate cu această cauză.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012 modifică Legea de funcţionare a ICR nr. 356/2003, în sensul trecerii ICR sub autoritatea Senatului, care va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere din ICR în maximum 15 zile de la adoptarea actului normativ.
Premierul Victor Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era ”mult prea politizată”.
La rândul său, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a spus că faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două ”minciuni calificate”.
Printre persoanele publice care sprijină protestul se numără Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu şi Doina Jelea.

Articol publicat pe www.b1.ro

Ultima ora:

ObservatorOmer Tetik: Mergem pe gheaţă, aşa că preferăm să mergem cu paşi mici. Avem un optimism precaut pentru 2023, vrem să creştem, dar cu toţii trebuie să ne adaptăm la noua realitate, în care dobânzile nu vor mai fi mici

PoliticDaniel Constantin Ciungu: Activitatea politică în teren râmâne principala comunicare cu cetățenii, inclusiv în zilele de iarnă

EconomieOmer Tetik: Mergem pe gheaţă, aşa că preferăm să mergem cu paşi mici. Avem un optimism precaut pentru 2023, vrem să creştem, dar cu toţii trebuie să ne adaptăm la noua realitate, în care dobânzile nu vor mai fi mici

ExternRobert Lupițu: Klaus Iohannis, vizită în Azerbaidjan joi și vineri – Șeful statului va deschide alături de omologul azer Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze

SocialGeorge Butunoiu: Cei care țin locurile ocupate

EvenimenteIonuț Stanimir, la Conferința „Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaDan Mircea Cipariu: Portrete sentimentale. Meta Vers & degețele vorbitoare

EditorialAlexandru Grumaz: Turcia și resetările regionaleClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe