Adriana
Publicat în 9 mai 2014, 14:12 / 240 elite & idei

RomaniaTV: George Maior: Atitudinile neoimperiale ale Rusiei par să nască un nou Război Rece

RomaniaTV: George Maior: Atitudinile neoimperiale ale Rusiei par să nască un nou Război Rece

Volumul „7 teme fundamentale pentru România”, coordonat de către Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian, care analizează impactul evenimentelor ce ne înconjoară asupra evoluţiei ţării, a fost lansat astăzi la iniţiativa „Clubului România”. Prezent la festivitatea de lansare, directorul SRI, George Maior, a vorbit despre pericolul ce ne pândeşte de la răsărit.
Cartea prezintă analizele a 59 de autori, între care economiştii Daniel Dăianu şi Vasile Puşcaş, jurnaliştii Cristian Unteanu, Ioana Lupea şi Luca Niculescu, diplomatul Sergiu Celac, analiştii politici Antonia Colibăşanu, Sever Voinescu şi Radu Carp. Volumul se vrea „o reproducere a ceea ce ar trebui să fie astăzi societatea românească”, după cum a spus Dan Dungaciu.

„Să strângi laolaltă 59 de semnături grele ale vieţii publice din România anului 2014, din domenii profesionale atât de diferite, de extracţii culturale şi sociale diverse, cu simpatii politice adeseori divergente este o performanţă în sine, într-o lume românească în care tranşeele sunt atât de adânci încât nu se mai zăresc, uneori, nici chiar combatanţii. Şi performanţa trebuie consemnată ca atare, dincolo de calitatea în sine a semnăturilor. Paginile strânse între coperţile acestui volum impunător reflectă spiritul unui dialog care se derulează deja de ani buni în cadrul întâlnirilor Clubului România, din a cărui iniţiativă a şi apărut această lucrare”, afirmă Dan Dungaciu în prefaţa cărţii, proaspăt lansată la editura RAO.

Prezent la eveniment, directorul SRI, George Maior, cel care semnează prefaţa cărţii, a vorbit despre evenimentele aprinse din Ucraina şi a avertizat cu privire la apariţia unei noi falii între Estul Europei şi Occident. „Nu trăim timpuri foarte uşoare la graniţele noastre. Mă refer la conflictul ucrainean şi la aceste atitudini neoimperiale ale Rusiei care par să nască apariţia unui nou Război Rece şi care ne va marca evoluţia în această zonă a Europei din punct de vedere geopolitic. Un stat puternic trebuie să fie un stat inteligent. Cred că una din direcţiile majore prin care putem creşte eficienţa naţională este folosirea de către stat a acestei mase importante de informaţie care există în lumea contemporană, pentru a putea lua decizii pentru cetăţean, pentru a putea guverna mai inteligent”, a spus George Maior. „Cât de pregătită este România să facă faţă provocărilor din noua eră digitală?”, se mai întreabă directorul SRI.
La festivitatea de lansare au participat nume importante ca Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, consilierul prezidenţial Iulian Chifu şi analiştii politici Emil Hurezeanu şi Ion M.Ioniţă.

http://www.romaniatv.net/george-maior-atitudinile-neoimperiale-ale-rusiei-par-sa-nasca-un-nou-razboi-rece_143785.html#ixzz31DglbfiT

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe