Rusia şi Ucraina au bătut palma: statut special garantat pentru Tiraspol


Un nou pentru reglementarea conflictului transnistrean a fost semnat de Federaţia Rusă şi Ucraina în timpul reuniunii inter-ministeriale de ieri, de la Nijny Novgorod. La reuniune au participat miniştrii de Externe ai ambelor state.
„Planul nostru constă în semnarea unui acord rapid cu privire la reglementarea transnistreană. Rusia şi Ucraina ca ţări garante, precum şi co-preşedinţii din cadrul formatului 5 +2, poartă o responsabilitate deosebită pentru asigurarea unei soluţionări eficiente a conflictului transnistrean prin prisma respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi asigurarea unui statut special garantat Tiraspolului”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
Potrivit Declaraţiei ministeriale comune, „Rusia şi Ucraina au avut o contribuţie semnificativă la rezolvarea şi prevenirea conflictelor regionale, şi sunt implicate activ, în calitate de mediatori, şi ţări garante, în dezvoltarea unei soluţii corecte şi globale a problemei transnistrene”.
Calitatea de mediator obiectiv a Rusiei poate fi pusă lesne la îndoială dacă luăm în calcul interesul deosebit al Kremlinului pentru această regiune, mai ales în preajma alegerilor prezidenţiale din Rusia.
Moscova a anuţat deja deschiderea de secţii de votare în stânga Nistrului pentru transnistrenii cu cetăţenie rusă, în ziua alegerilor prezidenţiale din 4 martie. Cel puţin aşa a promis Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, în cadrul unei întrevederi cu speakerul Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatoli Kaminski.
„Transnistrenii nu s-au considerat niciodată în afara Rusiei şi au privit cu interes evenimentele din această ţară”, a declarat Kaminski, la întâlnirea cu Kuzmin.
„Rusia este interesată de stabilitatea regiunii transnistrene, de aceea îi îndemn pe toţi locuitorii acesteia să participe activ la alegerile prezidenţiale din 4 martie, în secţiile de votare care vor fi deschise pe teritoriul Transnistriei”, a precizat, la rândul său, Ambasadorul Rusiei.
Reamintim că problema deschiderii secţiilor de votare pe teritoriul Transnistriei a fost pusă şi în preajma alegerilor parlamentare din 4 decembrie 2011. Atunci Ambasada Rusiei declara că „organizarea alegerilor pe malul stâng al regiunii ţine de responsabilitatea directă a CEC şi a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, precum şi a Grupului Operaţional al Forţelor Ruse (fosta Armată a 14), dar şi a autorităţilor locale din Transnistria”.
Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe