Ana Iosif
Publicat în 17 aprilie 2012, 10:09 / 366 elite & idei

Întăriri marca Rogozin: Armament modern şi consulat al Rusiei la Tiraspol!

Întăriri marca Rogozin: Armament modern şi consulat al Rusiei la Tiraspol!

Rusia intenţionează să modernizeze echipamentul militar folosit de contingentul de menţinere a păcii din Transnistria, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti în pagina electronică. De asemenea, acesta va aborda, în cadrul întâlnirii de astăzi cu premierul Vlad Filat, problema deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol, potrivit aceleiaşi surse, preluată de Unimedia.

Rusia menţine un batalion de infanterie motorizat în regiune în cadrul Forţei comune de menţinere a păcii, plus un număr de militari care păzesc câteva depozite de muniţie din perioada sovietică.

„Militarii ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii din Transnistria vor primi armament nou în conformitate cu planul de reînarmare a forţelor armate ruse (până în 2020)”, a declarat luni Rogozin, care este şi trimisul special al preşedintelui rus în Transnistria, după o întâlnire cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk.

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a vizitat contingentul rus din Transnistria. „El (ministrul Apărării) a tras unele concluzii care coincid cu ale mele, iar acestea vor avea cu siguranţă un efect”, a afirmat Rogozin. „Până la urmă, nu este vorba despre un echipament de gherilă, ci de unul militar”.

Nezavisimaia Gazeta” a scris, recent, despre posibilitatea amplasării la Tiraspol a unei staţii radar din clasa Voronej, în replică la elementele scutului american antirachetă desfăşurate în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România.

Directorul Centrului rus pentru prognoze militare, Anatoli Ţîganok, nu crede în această posibilitate. “În primul rând, cred că Rusia nu este în stare din punct de vedere financiar (să desfăşoare o staţie Voronej în Transnistria), iar în al doilea rând cred că o asemenea măsură nu ar fi raţională”, a argumentat Ţîganok.

Informaţia privind posibilitatea amplasării la Tiraspol a unei staţii radar din clasa Voronej intervine în contextul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă transnistreană. Rogozin, care a deţinut până la sfârşitul anului trecut postul de ambasador al Rusiei la NATO, a fost numit recent reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

Rogozin are în plan şi deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol. „Astăzi, la Chişinău, vom ridica repetat problema privind deschiderea consulatului rus la Tiraspol sau vom găsi alte metode care ne vor permite eliberarea numărului necesar de paşapoarte pentru cetăţenii ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană”, a declarat Rogozin, după întrevederea cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Potrivit lui Rogozin, schimbul paşapoartelor este o problemă foarte serioasă apărută odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice. „Cetăţenii din fosta URSS au dreptul să aleagă cetăţenia pe care o doresc şi majoritatea din ei aleg cetăţenia Federaţiei Ruse”, a adăugat oficialul rus. „Rusia, în calitate de succesoare a Uniunii Sovietice, este responsabilă pentru ca cetăţenii săi să trăiască în siguranţă şi bunăstare,” a mai spus Dmitri Rogozin.

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe