OraNoua.ro
Publicat în 11 iulie 2012, 18:26 / 781 elite & idei

Sandra Pralong, Dana Marca si Victor Alistar la seminarul Global Focus: România e a ta! – Tu ești a /al ei? Ce faci cu ea? şamd

Sandra Pralong, Dana Marca si Victor Alistar la seminarul Global Focus: România e a ta! – Tu ești a /al ei? Ce faci cu ea? şamd

6 iulie, Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Seminar GlobalFocus, parte a unei serii de evenimente concepute să genereze și să promoveze o atitudine proactivă din partea societăţii civile.

Scopul: identificarea opţiunilor de acţiune şi a posibilelor mecanisme de implicare pentru validarea sau sancționarea deciziilor adoptate de autorități.

Teme în discuţie:

 • implicarea cetățenilor în procesele democratice, ca element esențial al democrației participative;
 • comportamente etice și rolul cetățeanului în prevenirea/ combaterea  mentalității tolerante față de actele de corupție;
 • dreptul şi responsabilitatea de a vota, rolul societăţii civile în prevenirea fraudei electorale;
 • implicarea tinerilor în societatea  civilă, perspective asupra democrației în țară și în străinătate.

Agendă:

9.30 – 10.00 – Sosirea și înregistrarea participanților

10.00 -10.20 – Prezentarea agendei, Dana Marca, vicepreşedintă GlobalFocus

10.00 -10.20 – Victor Alistar: Leadership democratic

10.20-10.40 – Sandra Pralong: România e a ta! Ce faci cu ea?

10.40-11,00 – Q & A

11.00 – 11.20 – Alina Gorghiu: Refuză să fii o ștampilă în mâinile lor – campaniepentru un vot curat

11.20-11.40 – Mara Calista, O şansă pentru viitor

11.40-12.20 – Q & A

12.20-13.00 – Pauză de prânz

13.00 -13.20 – Marian StașINVICTUS:conversație despre zborul în cerul cel mai înalt cu putință

13.20-13.40 – Anca NăstaseContribuția voluntariatului la dezvoltarea societății

13.40-14.00 – Niels SchneckerRomânia e a ta! Tu ești a /al ei?

14.00-14.10 – Pauză

14.10 – 16.30 – PREZENTĂRI PROIECTE

 1. Simona Adam: Erupţie anti-corupţie
 2. Radu Nicolae: Cum putem preveni corupția?
 3. Ana Răducanu: Proiect student ARC
 4. Radu Surugiu: Like to vote
 5. Diana Nicolae: Responsabilitatea de a vota
 6. Ovidiu Cazamir: Responsabilitatea de a decide viitorul tău
 7. Andrei Mehedinţu: Posibilităţile de implicare a tinerilor în organizaţiile internaţionale
 8. Iris Golopenţa: Conferinţa anuală BISMUN
 9. Cosmina Dorobanțu: Implicarea tinerilor în societatea civilă
 10. Dan Nechita: Perspective asupra democrației în țară și străinătate
 11. Sorana Șerban: România în 3D: LSRS, CAESAR și comunitatea studenților în străinătate

Victor Alistar – Executive Manager în cadrul Transparency International. Din anul  2000 este lector universitar doctor în cadrul SNSPA, iar în 2010 a fost ales reprezentant al societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Sandra Pralong – Președintă a Fundației SynergEtica, care își propune să susțină crearea unei societăți românești prospere, unde integritatea, respectul și dreptatea sunt valori fundamentale ale identității sale. Principiul de la care nu a abdicat niciodată: “Întotdeauna este prea devreme să spui că este prea târziu…” A obținut Doctoratul în Științe Politice la Sciences Po din Paris, deține un Master în Drept Internațional și Diplomaţie de la Fletcher School of Law and Diplomacy din Boston și un Master în Filozofie Politică de la Columbia University din New York.

Alina Gorghiu – Deputată în Parlamentul României. Din mai 2008 ocupă funcția de Directoare executivă în cadrul Asociației Centrul Avocaților Mediatori, iar din anul 2012 este membră fondatoare a Asociaţiei Institutul Internaţional de Mediere. Este și vicepreședintă a Uniunii Naționale a Mediatorilor din România și arbitră în cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional.

Mara Calista – Preşedintă a Asociaţiei „O şansă pentru viitor”, cunoscută pentru implicarea în domenii precum violenţa în familie, promovarea şi dezvoltarea profesiei de mediator. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, iar în prezent urmează Masterul de Politică, Gen şi Minorităţi din cadrul aceleiaşi facultăţi.

Marian Staș – coordonează Programul educaţional ‘Liderii Mileniului Trei’. Este implicat în proiecte dedicate studenților și corporațiilor, precum și în programe guvernamentale. A propus programul de transformare a sistemului educaţional numit „Școala pe bune”. Este susținător de carieră al proiectelor de dezvoltare personală pentru elevii de liceu și studenți. Este trainer în leadership, managementul schimbării și dezvoltare organizațională. Marian Stas a predat la: Academia (Tehnică) Militară (1985 – 1998) – cursuri de specialitate, sisteme informatice militare; Colegiul Național de Apărare (2000-1) – leadership; SNSPA (2000-3) – leadership public; Harvard Kennedy School (din 2000) – matematici aplicate în administrația publică; Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (din 2010) – consultanţă de proces, coaching şi mentorat.

Anca Năstase – Directoare executivă a Federației VOLUM. Are o experienţă de lucru cu ONG-urile de 7 ani, și o vastă experiență în proiecte internaționale de tineret. Este trainer acrediat și fundraiser, având o experiență de 4 ani în organizarea de evenimente. A absolvit Facultatea de Marketing la ASE București, apoi Masterul Management Marketing al aceleiași universități.

Niels Schnecker – Managing Senior Partner în cadrul companiei SCHNECKER VAN WYK & PEARSON. A absolvit studiile în Drept din cadrul Universității Sorbonne din Paris (Faculte de la Romande). Între multele distincții academice acumulate, deține și un MBA în cadrul National Center for Business Studies, Washington DC USA.

Simona Adam – Coordonatoare a proiectului “Erupţie AntiCorupţie”, al Fundației SynergEtica, responsabilă să transmită cetățenilor de toate vârstele: Să trecem de la “Cum se poate aşa ceva?!” la “Ce putem face?”. Proiectul încurajează implicarea civică și comportamentul etic. Proaspăt licențiată a Facultății de Științe Politice a Universității din București, este activă în mediul neguvernamental încă din perioada liceului.

Radu Nicolae – Politolog, autor al unor cărți despre politicile anticorupție, predă la Facultatea de Ştiinţe Politice a SNSPA.

Ana Răducanu – coordonatoare  a programului Student ARC în București și studentă în anul al II-lea în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București. Proiectul Student ARC, realizat Societatea Academică din România împreună cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, a debutat la începutul lunii aprilie 2012, îşi propune să promoveze principiile bunei guvernări în rândul tinerilor din cinci oraşe unde sunt mari centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Constanța.

Radu Surugiu – Secretar General Adjunct al Partidul Național Liberal și președintele Cluburile Studenților Liberale (CSL). A urmat Facultatea de Filosofie și Științe Sociale – Politice, specializarea Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Al.I. Cuza, Iași. Proiectul “Like to vote” are ca obiectiv mobilizarea tinerilor pentru a participa la procesul de votare.

Diana Nicolae – Reprezintă Cluburile Studenților Liberali (CSL) și este președintă a CSL Neamț. Este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În calitatea de președinte CSL a iniţiat și promovat din toamna anului 2011 campania națională “Eu nu-mi vând votul”, adresată în special tinerilor. Diana este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.

Ovidiu Cazamir – Președinte al Asociației Studenților în Științe Politice din Universitatea București și membru în Uniunea Studenților din România (USR). Student în anul al II-lea în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București, departamentul francofon, consideră că Societatea Civilă trebuie să devină un actor mai activ în România, iar tinerii ar trebui să se implice mai mult societate: “Tot timpul oamenii spun ca tinerii sunt viitorul, ei bine, noi spunem ca tinerii sunt prezentul!”

Andrei Mehedinţu – Licenţiat în Ştiinţe Politice al Universităţii din Bucureşti şi Masterand în Drept Internaţional – specializarea Drepturile Omului şi Drept Umanitar, din cadrul Universităţii Europene Viadrina, Frankfurt/Oder, Germania. A reprezentat România ca delegat în Comisia de Dezvoltare Socială a Naţiunilor Unite.

Iris Golopenţa –  Vicepreşedintă a Asociaţiei Tineretul ONU din România şi studentă în anul I al programului masteral Teorie şi Analiză Politică al SNSPA. Este responsabilă pentru simulări academice a proceselor şi mecanismelor decizionale.

Cosmina Dorobanțu – Lucrează în cercetare pe probleme economice pentru Tim Harford, autor al cărții „Economist sub acoperire” și colaborator permanent al ziarului Financial Times. Și-a obținut diploma de licență Reed College, în Statele Unite, și a absolvit, cu distincție, un program de masterat în Economie la Universitatea Oxford. În prezent, face un doctorat în Economie la Oxford, specializându-se pe comerț extern și investiții străine. De asemenea, predă cursuri de econometrie în cadrul programului de masterat de la Departamentul de Economie al Univesității Oxford. Înainte de a-și începe studiile la Oxford, Cosmina a lucrat timp de cinci ani pentru compania Google, ca analist pentru piețele emergente din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. A avut astfel ocazia de a defini și implementa planul de afaceri al companiei americane în peste 100 de țări, printre care și România.

Dan Nechita – Candidat doctoral în Relaţii Internaţionale la George Washington University. Este membru fondator al CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Secretar General al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). A absolvit  Columbia University, din New York, cu specializări în Economie şi Ştiinţe Politice. Reprezintă organizaţia de antreprenoriat Sandbox Network şi este membru al consiliului de conducere al Columbia University Club of D.C. A fost angajat la televiziunea ABC News ca şi reporter politic, la think tank-ul Brookings Institution, la centrul de cercetare Saltzman Institute for War and Peace Studies şi la World Security Institute.

Sorana Șerban – Se ocupă de activităţile CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi ale Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). A absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA Bucureşti, iar în timpul studenţiei a avut o bursă pe relaţii publice şi jurnalism în Germania, unde a obţinut inclusiv experienţă practică în urma unui stagiu la o importantă agenţie de PR.

 

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe