Sebastian Burduja a prezentat strategia prin care LSRS isi doreste sa faciliteze intoarcerea studentilor romani din strainatate, acasa

Cei mai buni nouă studenţi români în străinătate au fost premiaţi marţi seară la Palatul Parlamentului într-o ceremonie specială, organizată pentru al patrulea an consecutiv de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS), la care au participat peste 500 de studenţi români care învaţă în Europa, Asia sau pe continentul Nord-american.
Tinerii au performanţe remarcabile în medicină, matematică, informatică sau biologie în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Oarecum surprinzător, dorinţa cea mai mare a studenţilor plecaţi la studii în străinătate este să se întoarcă în România.
Veniţi de la sute de kilometri depărtare, studenţii români au lansat un apel către autorităţile de la Bucureşti să-i primească acasă şi să profite de experienţa lor.
„În fiecare an am lansat propunerea către autorităţi să ne dea şansa să contribuim la viitorul acestei ţări. Cu regret am observat de fiecare dată că entuziasmul şi promisiunile durau, ca orice minune, cel mult trei zile. Apoi se reinstala trista anormalitate a societăţii româneşti şi apărea zidul de blazare, cinism şi scepticism de care ne-am lovit cu toţii la un moment sau altul”, a spus Sebastian Burduja, fondatorul LSRS, absolvent al Universităţilor Stanford şi Harvard, iar în prezent consultant la Banca Mondială.
„De la indiferenţă la teamă sau neîncredere, replicile ne sunt cunoscute: „Oricum nu se schimbă nimic”, „Îmi sunteţi dragi, dar sunteţi naivi, măi copii”, „Ce să mai căutaţi în România?” şi poate cea mai dureroasă reacţie -„N-avem nevoie şi nici loc de voi”, a continuat Burduja.
Smart Diaspora, strategia tinerilor de reîntoarcere în România
Anul acesta, tinerii au venit cu ceva în plus în afară de apeluri verbale, şi anume cu o strategie scrisă – Smart Diaspora, prin care propun transformarea României într-o destinaţie de carieră pentru studenţii şi absolvenţii universităţilor de top.
Înainte să scrie strategia, tinerii au studiat programele de „brain regain” din ţări precum Brazilia, China, Malaezia sau Polonia, unde reîntoarcerea studenţilor performanţi a fost posibilă.
Unul dintre paşii propuşi de Smart Diaspora pentru a facilita reîntoarcerea „creierelor” în România este introducerea recrutarii online pentru candidaţii aflaţi în străinătate pentru posturile din administraţia publică. De asemenea, studenţii propun deduceri fiscale pentru o perioadă determinată pentru cei care aleg să se întoarcă în România, dar şi programe de burse şi intership-uri după modelul modelul „White House Fellows” din SUA.
„Scopul Smart Diaspora nu este de a impune revenirea în ţară ca pe o datorie, ci iniţiativa noastră doreşte să ofere o alegere reală şi avizată prin crearea condiţiilor ca tinerii români din străinătate să afle şi să poată beneficia de oportunităţile de dezvoltare profesională în România”, a explicat Sebastian Burduja.
Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-a
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe